LYSERpL Zgłoś Napisano 12 Maja 2019 Hej, zmagam się z problemem wysokich nutrientów w swoim zbiorniku. Zarówno PO4 jak i NO3 uparcie utrzymują się na wysokim poziomie i nie chcą dać się zbić w dół. Akwarium ma prawie 2 lata, tzn wtedy robiona była przekładka z innego szkła, od 2 lat stoi to u mnie w domu. 460l+80 sump- skałę i piach, więc realnie jest tam ok 500l wody. W akwarium jest trochę ryb - 4 pokolce, chelmon, 5 anthiasów i całej drobnicy w sumie około 10 sztuk (doktorek, babka, hexa, 2 garbiki itd). Karmione 1x dziennie mrożonkami 4x kostki, 4x dziennie suchym niewielka ilość ze względu na anthiasy. W sumpie pracuje reefoctopus 3000,więc odpieniacz przeznaczony do znacznie większego litrażu. Poza nim są pelletki XL i od niedawna glony spaghetti. Do tego oczywiście bakterie, były special blend, ostatnio testowałem z AF. Obydwie nie dają efektu w postaci spadku parametrów. Ostatnio dołożyłem falowniki, obecnie wodę kręci RW20, OW-40 i RW-4, pracują na 80%. Poza tym obiegówka 9000l/h odkręcona na full. W pewnym momencie PO4 w Hance zamykało skalę, po użyciu absorbera spadło do 0,5 i obecnie utrzymuje się na poziomie 1.5. NO3 około 40. Dodam tylko,że całe akwarium funkcjonuje bez plag, bez problemów pompują się korale z wyjątkiem SPS, te lecą po kilkunastu dniach, ale tu winą może być też światło. Jedyne na co mogę narzekać w swojej miękkolpsowej obsadzie to nie za duże przyrosty, co jednak ze względu na ww problem jest zrozumiałe. Wiem,że mogę doraźnie zbijać to VSV, czy NO3xPO4, które też było w użyciu, jednak po odstawieniu, parametry wróciły na swój standardowy poziom. Co może być problemem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
junior13 Zgłoś Napisano 12 Maja 2019 Napisz od kiedy zaczęły się problemy ,jak było wczrsniej i zrób fote akwarium Cytuj --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://nano-reef.pl/...-tam-trojkacik/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LYSERpL Zgłoś Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) Godzinę temu, junior13 napisał: Napisz od kiedy zaczęły się problemy ,jak było wczrsniej i zrób fote akwarium Ciezko powiedzieć od kiedy. Wczesniej robiłem testy salifertem I wychodziło ok 0,2. Zdziwiło mnie to że czasami test jednego dnia pokazywał 0,2, kolejnego zamykał skalę. I wtedy zaczelo się mierzenie Hanną. Testy w akwarium robiłem raczej z doskoku i nieregularnie, wychodziłem z założenia że skoro wszystko żyje ( poza sps ktorych na razie i tak nie planuję) to nie ma powodu do stresowania się. fotka sprzed dołożenia falowników Edytowane 12 Maja 2019 przez LYSERpL (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
junior13 Zgłoś Napisano 12 Maja 2019 Myślę że jeżeli nie kupiłeś jakieś trefnej skały używki lub słabej jakości to wina leży w piasku, spróbuj odsysac podczas podmian. Podaje Ci jedną z możliwych przyczyn, ja osobiście miałem raz problem z parametrami z powodu skały a ostatnio stary piach windował mi parametry i po wymianie na nowy parametry poszły w dół Jak robiłeś przekladkę to piach też stary dałeś ? Cytuj --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://nano-reef.pl/...-tam-trojkacik/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LYSERpL Zgłoś Napisano 12 Maja 2019 6 minut temu, junior13 napisał: Myślę że jeżeli nie kupiłeś jakieś trefnej skały używki lub słabej jakości to wina leży w piasku, spróbuj odsysac podczas podmian. Podaje Ci jedną z możliwych przyczyn, ja osobiście miałem raz problem z parametrami z powodu skały a ostatnio stary piach windował mi parametry i po wymianie na nowy parametry poszły w dół Jak robiłeś przekladkę to piach też stary dałeś ? Tak, razem z piachem. Wiem, że od tego parametry pójdą w górę,ale przez 2 lata powinno to już się ustabilizować,a biologia rozchulać. Tak samo trefna skała, chociaż w nią wątpię, przekładka była razem z wodą, w której wczesniej parametry były wzorowe. Po powrocie na stałe do domu spróbuję przećwiczyć zbiornik VSV przez dłuższy czas i mam nadzieję,że trochę spadnie i tak zostanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
junior13 Zgłoś Napisano 12 Maja 2019 Jestem raczej pewny ,że wina leży w piachu . Ja po wsypaniu starego piachu i to tylko trochę tak aby ślimaki i gwiazda miała narobiłem sobie kłopotu,a po usunięciu problem znikł . Cytuj --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://nano-reef.pl/...-tam-trojkacik/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 12 Maja 2019 Skoro vsv wcześniej skutecznie stabilizowało parametry, to może bakterie mają problem z rozmnażaniem się. Jakie jest kh? Dodatkowo, może odpieniacz jest na tyle mocny że bakterie skutecznie są wybijane przez niego. Sprawdzałeś micro czy czasami mocno nie uciekło? Jeśli tak to odpieniek trochę za mocny. Piach napewno tu brudzi, ale to jest wypadkowa, że coś źle działa. Mikrodrobnica powinna sobie radzić z piachem pod warunkiem że nie ma martwych stref przydennych i nie ma zbyt grubej warstwy samego piachu. Lepiej by było gdybyś dał fotkę zaplecza. Może konstrukcyjnie coś nie domaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 12 Maja 2019 A jak wygląda sump? Może zalega w nim detrytus który się rozkłada? Trop z za mocnym odpieniaczem może być trafiony. Czemu odstawiasz vsv jeżeli przynosi efekty? Ja u siebie leje już kilka miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Bakterie potrzebują węgla do życia. Słaba populacja bakterii w połączeniu z mocnym odpieniaczem może powodować problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 13 Maja 2019 u mnie na 90% problem leżal w zestawie ro. memrana , żywica i prefiltry. po wymianie po4 zaczeło spadać. kiedy wymieniałeś memranę? Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 13 Maja 2019 Ja polecam NP bacto balance. U mnie z NO3 100 i PO4 w granicach 0,5 zbiło do 0 jedno i drugie. Na 400l daję 1 cm dziennie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xyz2017 Zgłoś Napisano 13 Maja 2019 Przeczytaj sobie mój post, a dokładnie podsumowanie... u mnie: -piasek zasyfiony -brak filtra typu skarpeta itp -przekarmienie i przerybienie U mnie tez NO3 było na niskich poziomach przez długo czas. Dopiero później utrzymywało się na wysokim poziomie. Mam taki sam zbiornik jak ty praktycznie, po ograniczeniu ryb teraz karmie 3 małe kostki i mam problem ze zbyt niskimi poziomami NO3 i PO4. Walka trwała rok czasu i dopiero niedawno osiągnąłem sukces.. Masz wiele czynników do przeanalizowania i tak naprawdę dopiero jak osiągniesz sukces to będziesz wiedział co pomogło.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach