hajtaler Zgłoś Napisano 16 Maja 2019 Witam od dłuższego czasu borykam się z w sumie nie wiem czym, jak by ktoś mógł zerknąć na filmik i powiedzieć co to jest, czyszczę skale co podmianke z tego, ale coraz więcej tego jest. Bardzo łatwo schodzi ze skaly, wyglada to jak jakieś nitki glonow, jak z tym walczyć Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 16 Maja 2019 (edytowane) Mi to niestety na dino wygląda. Rano jest tego mniej ? Edytowane 16 Maja 2019 przez Artur32 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Maja 2019 3 minuty temu, Artur32 napisał: Mi to niestety na dino wygląda. na 100% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 16 Maja 2019 Jakiś środek lub metoda do zwalczania tego ? Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 17 Maja 2019 10 godzin temu, hajtaler napisał: Jakiś środek lub metoda do zwalczania tego ? Najskuteczniejsze są modlitwy niestety. Temat rzeka, poszukaj na forum. Pomaga zaciemnienie akwarium. Ale niestety często potem znów wraca, jak zaczniesz świecić z powrotem. Niektórym pomógł brak podmian, innym wręcz przeciwnie - duże podmiany. Jest chyba też jakaś "cudowna" chemia na to, wodę utlenioną ludzie leją czy inne cuda. Jednym słowem - desperacja. A na koniec zwykle kończy się tym, że "jakoś" to dino samo nagle znika. Pojawienie się dino jest często związane ze zmianą intensywności lub barwy oświetlenia. Tak właśnie jest u mnie - złożyłem nową, mocniejszą lampę i po miesiącu bach, dino. Coś zmieniałeś w oświetleniu ostatnio? Może świetlówki wymieniłeś? Ze światłem to znów różne informacje można spotkać, jedni twierdzą, że białe światło sprzyja, inni że właśnie nadmiar niebieskiego. Moim zdaniem (taką przynajmniej mam nadzieję), dino pojawia się, kiedy w akwarium wystąpi jakaś duża zmiana (np światło się zmieni) i jeśli nie znajdzie zbyt korzystnych dla siebie warunków (wysokie nutrienty np) - samo zniknie, kiedy zbiornik przyzwyczai się do nowych warunków. Generalnie, powodzenia. Co do pytania "czy to jakieś glony?". Tak, to bardzo prymitywne glony, fachowo nazywają się dinoflagellata (po polsku bruzdnice) i są blisko spokrewnione z zooksantelami, czyli naszymi kochanymi glonami symbiotycznymi koralowców. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Maja 2019 odessaj co się da i zaciemnij zbiornik na 3 dni (cały) u mnie wróciło po tygodniu ale drugie zaciemnienie już dało radę - za to woda utleniona (nawet przedawkowana) ... zero efektu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubii Zgłoś Napisano 18 Maja 2019 Witam Panowie jak A mi zrobił się taki wysyp dino , akwarium 1.5 do 2 miesięcy już ma samą dojrzewa beż żadnych bakterii co mogę zrobić zęby to zmniejszyć czym dac bakterie czy przy dojrzewaniu normalnie później to zniknie prosił bym o radę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 18 Maja 2019 Mnie to na filmie bardziej przypomina cyjano. Lubi pojawiać się wiosną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 20 Maja 2019 On 5/18/2019 at 9:37 AM, Nik@ said: Mnie to na filmie bardziej przypomina cyjano. Lubi pojawiać się wiosną. Cjano to nie miałem wcześniej w innych zbiornikach, jestem po 3 dniowym zaciemnieniu, wyglada to dobrze póki co jest czysto , ograniczyłem światło trochę , całkowicie wyłączyłem białe , niestety sps nie przetrwały tego są całkowicie białe i tu pytanie. Czy kolor może im wrócić czy już są martwe ? Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach