Rezus Zgłoś Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) Cześć. Mam lampe która ma 6 diod ciepłych białych które są według mnie mi nie potrzebne a chętnie zastąpił bym je jakimis niebieskimi. Czy z technicznego punktu widzenia jest to możliwe do zrobienia w domu?Mam lutownice i nie mam z lutowaniem problemu ale nie wiem jak te diody na plytkach czy sa wcisniete, przyklejone czy przylutowane. Nie wiem czego się spodziewać pod płytką. Z drugiej strony plytki zbiorczej nie ma nic. I jakich diod mógłbym użyć na wymianę. Zdjęcia za moment wrzucę https://zapodaj.net/c4f028b51eec1.jpg.html https://zapodaj.net/3dc30e3913030.jpg.html Edytowane 25 Maja 2019 przez Rezus (wyświetl historię edycji) Cytuj Zbiornik 150x50x60 450l sump 211l.obieg maxspect 10000 l/h, cyrkulacja 2x sow8 8000l/h, maxspect mjk4 15000l/h. Lampa 300w led 2x t5 54w 2x orphek blue sky. Filtracja: 40kg mixu suchych skał, 10kg żywej w sumpie, 4kg Kulek maxspect i 3l life bio fil w reaktorze, buble King 250. Balling ati pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
licek Zgłoś Napisano 25 Maja 2019 Lutownicą nie wiele zdziałasz .Tu masz temat o lutowaniu diody cree: https://www.growlike.pro/forum/lampy-elektrycznosc/1631-jak-zlozylem-swoj-panel-led Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 25 Maja 2019 można by próbować hot air-em, ale to też bez gwarancji sukcesu bo takie płytki są wygrzewane w piecu aż się samo polutuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rezus Zgłoś Napisano 25 Maja 2019 Nie mam niestety takiego sprzętu i raczej nie znam nikogo kto mógłby mieć. Diody sa na osobnym kanale którego i tak nie uzywam więc w razie uszkodzenia i tak by to nic nie zmieniło. Hmm rozum przez przez to, ze trzeba diode od góry Tak mocno miejscowo podgrzac ze samo pusci od temp tak?' Cytuj Zbiornik 150x50x60 450l sump 211l.obieg maxspect 10000 l/h, cyrkulacja 2x sow8 8000l/h, maxspect mjk4 15000l/h. Lampa 300w led 2x t5 54w 2x orphek blue sky. Filtracja: 40kg mixu suchych skał, 10kg żywej w sumpie, 4kg Kulek maxspect i 3l life bio fil w reaktorze, buble King 250. Balling ati pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
licek Zgłoś Napisano 25 Maja 2019 Od góry absolutnie nie.Tylko od spodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 25 Maja 2019 Jaki wy macie problem z lutowaniem tych diód?? Weź lutownice i mały śrubokręcik, podważ delikatnie z jednej strony i grzej. Dioda się lekko uniesie z tej strony po czym przechodzisz na drugą i tak po troszeczku się jej pozbędziesz. Pomocny będzie odsysacz do cyny, a jak masz lutownice na gorące powietrze to w ogóle bajka. Z lutowaniem nowej jest jeszcze prościej. Koniecznie musisz wyczyścić stare styki z cyny. Ja rozgrzewam złącze i przecieram szybko ręcznikiem papierowy. Do tak przygotowanego złącza przykładasz nową diodę na paście termo, a na grocie lutownicy nabierasz nowej cyny. Dotykasz nóżek i zalutowane. Pozostaje kwestia doboru odpowiedniej nowej diody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) 20 minut temu, Darek85 napisał: Jaki wy macie problem z lutowaniem tych diód?? Problem jest taki, że można jednak coś uszkodzić robiąc to zwykłą lutownicą jeśli koledze nie zależy na tym kanale to może się bawić, do czyszczenia padów polecam użyć plecionki miedzianej, wbrew pozorom dosyć łatwo odpalić punkty lutownicze z takiej płytki Edytowane 25 Maja 2019 przez boo12 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 25 Maja 2019 Do małych rzeczy mam lutownicę z cienkim grotem i regulacją. Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Axelf88 Zgłoś Napisano 28 Maja 2019 Bierzesz topnik flux w strzykawce bądź najzwyklejszą pastę lutownicza w puszce za 5zł i posmaruj diodę, którą chcesz wylutować. Następnie bierzesz lutownicę oporową bądź stację lutowniczą no i przykładasz oczyszczony grot do diody (zalecałbym wziąć trochę cyny na grot by lepiej oddać ciepło) no i grzejesz jednocześnie podważając diodę czymś płaskim typu nóż (używam pincety). Analogicznie robisz z drugą stroną. Po wylucie bierzesz plecionkę do zbierania cyny bądź nawet zwykłym odsysaczem zgarniesz nadmiar starej cyny. Wyrównaj powierzchnię lutownicą, umyj pady jakimś alkoholem (jak nie masz izopropanolu weź spirytus kosmetyczny), następnie smarujesz pastą pole lutownicze no i lutujesz :) Najpierw grzejesz jedną stronę a jak przylutujesz diodę to drugą stronę i gotowe. Na YT masz tutoriale typu "how to desolder smd led diode" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2019 Może ktoś z Was szuka wentylatorów do chłodzenia?- mam na sprzedaż po 5zł za sztukę 70mm x 70mm Dane techniczne Wielkość wentylatora 70 mm Maksymalna głośniość pracy 28 dB (A) Przepływ powietrza 42 m³/h Liczba obrotów (maks.) 2800 rpm Rodzaj łożyska Łożysko ślizgowe Podłączenie (wentylator) 3-pin Kolor czarny Szerokość produktu 70 mm Wysokość produktu 70 mm Głębokość produktu 15 mm Moderator IRMINA usuwa moje ogłoszenia z targowiska więc sorki że w tym miejscu wpisałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach