Ejdzej88 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 Cześć, zastanawiam się nad przerzuceniem 20-30 ślimaków do Sumpa. Cel jest jeden, oczyszczenie szyb sumpa z różnych glonów:) Czy ma to sens? Czy większa ilość ślimaków nie zrobi za dużego zamieszania w DSB? trochę mnie już wkurza wygląd szyb w sumpie, ale jakoś boję się skrobać szyby w komorze z DSB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 Jakie ślimaki chcesz wpuścić? Lepiej wyczyść żyletką szybę. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 Tectusy i Turbo. Mam sporo małych sztuk w głównym zbiorniku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 Szybciej będzie żyletką Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 Mam sumpa dopiero od roku. Świece w refugiom. Miałem w głównym zbiorniku glonisko, a mimo to sump jest czysty, żadnych glonów. Przegrody refugium mam podklejone lacobelem, tylną ścianę sumpa okleiłem czarną folią, a na lampę założyłem coś w rodzaju karnisza, tak że światło wpada tylko do refugiom, a komora pompy i odpieniacza jest ciemna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek881 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 żyletka troche bym sie bal ze szklo porysuje, ja mialem czyscik, polecam, szyby czysciutkie, choc tez slyszalem ze maszynka do golenia tez czyszka ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 Z racji że kolega ma dsb to będzie bał się zbliżyć do piachu. Żyletką jest najskuteczniejsza i najszybsza. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 Pośpiech to jest dobry przy łapaniu pcheł Zbiornik przeszedł dosyć burzliwe dojrzewanie i w sumpie jest spoooro brązowego glona. Na szybach są też rurówki, więc szkoda je zdrapywać, tam się przydadzą:) Czyścik magnetyczny nie wchodzi w grę, wiem jakie tornado robię w głównym zbiorniku, jak bym zrobił coś takiego w DSB to chyba było by po zawodach. Nie potrzebuję efektu na już, jak ślimaki ogarną temat w kilka miesięcy i będą sobie tam dawały radę to też będzie dobrze. Pytanie tylko czy jak będą się kręcić po DSB to czy nie zrobią za dużej zadymy, no i czy makroglony nie będę się wkurzać, że łazi po nich coś większego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaZek Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 Prędzej czy później i tak jakiś tam zawita, turbo raczej nie przekopuje piachu, tornada też nie zrobi. U mnie siedzą w sumpie ale nie mam DSB. Z drugiej strony mi osobiście podoba się taka komora w sumpie która żyje swoim życiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiktorkokoszka Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 żyletka jest najlepszą metodą w dobrych rękach nie zarysuje szkła , raczej ślimaczki w takiej ilości nie dały by radę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach