Skocz do zawartości
Guban88ok3m

Wyniki do diagnozy

Rekomendowane odpowiedzi

jak widać całkiem sobie,tylko jodu brak ogółem nie ma źle jak na młody zbiornik.:)trochę dużo Al (glin),bardzo ładne Po4

to kostka 30l więc dajesz rade podmianami,wrzuć jakąś fotkę obecnego zbiornika ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to co zamówić sam jod ? Karmie raz dziennie może przez to i dosyć nie dużo takzeby z zjadły odrazu i dwa razy dziennie co drugi dzień . No ok wrzucę później jak będę w domu 

47 minut temu, @Beti napisał:

jak widać całkiem sobie,tylko jodu brak ogółem nie ma źle jak na młody zbiornik.:)trochę dużo Al (glin),bardzo ładne Po4

to kostka 30l więc dajesz rade podmianami,wrzuć jakąś fotkę obecnego zbiornika ?

http://nano-reef.pl/forums/topic/105731-35x35x35-mini-rafka/ tam mam aktualne na samym dole tematu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli prowadzisz juz zbiornik na fioletowej marce to kup jod i dozuj,myślę że 1k co 2 dni po 10 dniach kontrola testem np colombo,nie wiem co sie dzieję ale juz kolejna osoba co ma problem z jodem w tym tyg,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, @Beti napisał:

Jeśli prowadzisz juz zbiornik na fioletowej marce to kup jod i dozuj,myślę że 1k co 2 dni po 10 dniach kontrola testem np colombo,nie wiem co sie dzieję ale juz kolejna osoba co ma problem z jodem w tym tyg,

Ok tak zrobię zamamwiam jod i tesst a coś jeszcze ? Ogólnie mam 18 korali w tym 3 Milki ,calustrea X2 , Acana X4 , dunca , euphylia X2 i reszta miękkich 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładne wyniki. @@Beti ma rację, mało jodu. Prawda jest taka że przy tej wartości jodu o ile korale nie mają uszkodzeń, nic się nie stanie. Problem pojawi się kiedy koral zostanie uszkodzony, i będzie się goić. Jod mocno wpływa na "dezynfekcje" ran. Natomiast w tak małej objętości, jeśli robisz standardowe podmiany, dozował bym go w ilosci 1 kropla na tydzień. Jeśli użyjesz fioletowych produktów, wartość jodu w późniejszym czasie powinna podskoczyć do okolo 60 mikro, a to wartość niemal idealnie po środku podanej w marinlabie. Ja na 100l wody w obiegu podaję 2 krople na tydzień prowadząc zbiornik bez podmian. U mnie jod utrzymuje się na poziomie od 45-79 mikro a różnice dotyczą pory roku. Kiedy klima chodzi to wartość spada, a kiedy ogrzewam budynek wartość rośnie. Dane zebrałem na przestrzeni trzech lat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, dla syna napisał:

Bardzo ładne wyniki. @@Beti ma rację, mało jodu. Prawda jest taka że przy tej wartości jodu o ile korale nie mają uszkodzeń, nic się nie stanie. Problem pojawi się kiedy koral zostanie uszkodzony, i będzie się goić. Jod mocno wpływa na "dezynfekcje" ran. Natomiast w tak małej objętości, jeśli robisz standardowe podmiany, dozował bym go w ilosci 1 kropla na tydzień. Jeśli użyjesz fioletowych produktów, wartość jodu w późniejszym czasie powinna podskoczyć do okolo 60 mikro, a to wartość niemal idealnie po środku podanej w marinlabie. Ja na 100l wody w obiegu podaję 2 krople na tydzień prowadząc zbiornik bez podmian. U mnie jod utrzymuje się na poziomie od 45-79 mikro a różnice dotyczą pory roku. Kiedy klima chodzi to wartość spada, a kiedy ogrzewam budynek wartość rośnie. Dane zebrałem na przestrzeni trzech lat. 

A czy mozliwe że acany straciły kolornprzez brak jodu ? A calustrea fluo pompuje się ale nie cała ? Poza tym chyba wszytsko ok 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Guban88ok3m napisał:

A czy mozliwe że acany straciły kolornprzez brak jodu ? A calustrea fluo pompuje się ale nie cała ? Poza tym chyba wszytsko ok 

Lpsy lubią jod i po4 więc może mieć to wpływ na pompowanie. Acana może tracić barwę przez światło i nutreiny, a u Ciebie jak na lpsy po4 masz niskie. U mnie lpsy ładnie wyglądały gdy po4 było na poziomie 0,05-0,1 a no3 w okolicach 5. Utratę koloru bym raczej upatrywał w niskiej ilosci nutreinow. Wlej jodu 3 krople w pierwszym tygodniu (nie odrazu) a w kolejnych tygodniach po 1 kropli na tydzień. Zacznij karmić lpsy i pilnuj po4. Najlepiej karm pokarmem w kropelkach bo suchym możesz nie opanować po4 i poszybuje za mocno do góry. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, dla syna napisał:

Lpsy lubią jod i po4 więc może mieć to wpływ na pompowanie. Acana może tracić barwę przez światło i nutreiny, a u Ciebie jak na lpsy po4 masz niskie. U mnie lpsy ładnie wyglądały gdy po4 było na poziomie 0,05-0,1 a no3 w okolicach 5. Utratę koloru bym raczej upatrywał w niskiej ilosci nutreinow. Wlej jodu 3 krople w pierwszym tygodniu (nie odrazu) a w kolejnych tygodniach po 1 kropli na tydzień. Zacznij karmić lpsy i pilnuj po4. Najlepiej karm pokarmem w kropelkach bo suchym możesz nie opanować po4 i poszybuje za mocno do góry. 

Mam FM lps color i karmie do mordki ale tylko acany raz na tydzień . Mam też phyto mix z af który daje raz na dwa dni 3 krople , vitality mix i amino mix ale tych dwóch nie daje póki co . Zaczac dozować vitality i amino ? Po4 będę kontrolować żeby rosło jeszcze ale mam też milke więc będę podnosił jak wysoko będzie też ona znosiła. W sumie sps podobno mniej wymagający więc zobaczymy póki co kontrola po4 i dawkowanie jodu

Edytowane przez Guban88ok3m (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Guban88ok3m napisał:

Mam FM lps color i karmie do mordki ale tylko acany raz na tydzień . Mam też phyto mix z af który daje raz na dwa dni 3 krople , vitality mix i amino mix ale tych dwóch nie daje póki co . Zaczac dozować vitality i amino ? Po4 będę kontrolować żeby rosło jeszcze ale mam też milke więc będę podnosił jak wysoko będzie też ona znosiła. W sumie sps podobno mniej wymagający więc zobaczymy póki co kontrola po4 i dawkowanie jodu

Z tych pokarmów znam tylko vitality i amino z af. Reszty nie używałem. Vitality to bardzo wydajny pokarm z domieszką metali które nieco zabijają zooxantele aby koralowce się bardziej wybarwiały. Amino to aminokwasy, które powodują mocny przyrost zooxantelli. Bardzo często przy podawaniu amino, korale idą w brązy i większość używa tego w dużo mniejszej ilości niż producent podaje. O milkę się nie martw. Jeśli patametry wody będą ok to milka da radę nawet przy po4 na poziomie 0,2. Ja bym vitality sprobował dać 2-3 kropel na tydzień a amino 1 kropla na tydzień. A reszta tak jak mówisz po4 i jod w górę i trzymaj no3 żeby było wykrywalne (najlepiej na poziomie współczynnika Redfielda). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, dla syna napisał:

Prawda jest taka że przy tej wartości jodu o ile korale nie mają uszkodzeń, nic się nie stanie.

Igor to muszę Cie zapytać,przy stanie jodu zero mając lpsy spsy na dłuższą metę nic sie nie stanie? przy wartosci zero?

5 godzin temu, dla syna napisał:

Lpsy lubią jod 

a tu piszesz odwrotnie,to jak jest z tym jodem?

Z mojej obserwaci zbiornika kiedy spadał jod były to poczatki zbiornika zanim się skapowalam można było zauważyć dużą zmianę po koralach,zwlaszcza po lps

np ( brak pompowania,koral pokurczony,blady)

Tu nie chodzi aby wypisywac pierdoly,bo dwa dni temu byl o tym temat,to wszyscy sie smiali jak pisalam że zbiornik lps jednak potrzebuje jodu,( ja nie piszę o chwilowym spadku jodu tylko ogólnym jego braku nonstop)no ja co do jodu jestem przekonana że jednak musi być w zbiorniku,czy zaryzykuję jego brak mając lpsy za parę tys? raczej nie....

Cieszę się jak można dyskutowac luźno i na poziomie.

pozd :)

Ps znalazlam wpis Bartka

https://reefhub.pl/jod-w-akwarium-morskim-lac-czy-nie-lac/

też bardzo ciekawe.

Edytowane przez @Beti (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, dla syna napisał:

Z tych pokarmów znam tylko vitality i amino z af. Reszty nie używałem. Vitality to bardzo wydajny pokarm z domieszką metali które nieco zabijają zooxantele aby koralowce się bardziej wybarwiały. Amino to aminokwasy, które powodują mocny przyrost zooxantelli. Bardzo często przy podawaniu amino, korale idą w brązy i większość używa tego w dużo mniejszej ilości niż producent podaje. O milkę się nie martw. Jeśli patametry wody będą ok to milka da radę nawet przy po4 na poziomie 0,2. Ja bym vitality sprobował dać 2-3 kropel na tydzień a amino 1 kropla na tydzień. A reszta tak jak mówisz po4 i jod w górę i trzymaj no3 żeby było wykrywalne (najlepiej na poziomie współczynnika Redfielda). 

Przy karmieniu wyłączać filtr ? Ja mam tylko kaskadę bez cyrkulatora i akwa ogarnia za małe na więcej gadżetów. Tak zamówię ten jod i będę dozował widziałem w temacie kolegi chyba z przed dwóch dni jak ktoś wstawił zdjęcie przed i po dozowaniu jodem no jeśli to nie fake a chyba o to nie chodzi żeby ściemniać i jest to prawda to zdjęcie po dozowaniu jodu kolosalnie różniące się od tego przed 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Arturro napisał:

Dlaczego wykonałeś test icmp?

Nie bardzo rozumiem pytanie . A no dlatego że acany wyblakly mniej więcej dlatego  i że calustrea fluo jest marudna a dwa czy czegos nie brakuje w wodzie teraz już wiem że jod będę dozował a tak bym kupił jakaś mieszankę pierwiastków dozował na pale i po co ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Relax, ja nic nie wytykam :) w mojej ocenie do pierwszego roku funkcjonowania niewielkiego systemu wystarczy uzupełnianie pierwiastków cotygodniową podmianą na dobrze zbilansowanej soli (producenta o wieloletnim doświadczeniu na rynku np niemieckim) 

Drugie  co myśle: wyższe no3 po4 to i LPS atrakcyjniejsze. Po pierwszych glonach wapiennych te parametry przestają być podatne na zmiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam soli af probiotycznej i jak widać jod jest nisko , wyjąłem wkład jakieś 2 tyg temu na po4 i poszło lekko w górę ale kontroluje je też także jest ok . Póki co zgodnie z radami wyżej kupielm jod i zobaczę jak to wpłynie na korale . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, @Beti napisał:

Igor to muszę Cie zapytać,przy stanie jodu zero mając lpsy spsy na dłuższą metę nic sie nie stanie? przy wartosci zero?

Chodziło mi bardziej że nic się nie stanie w weekend/tydzień aby nie panikować. Zera też nie ma :) Panika była by jakby był dramat w icp, coś jak u Sewera po wpompowaniu buforu kh :) A później pisałem że należy go dozować :) Znam podejście autora do obowiązków, więc wiedziałem że taka informacja wystarczy. Gdybym nie znał, wystraszył bym Go panicznie ;). Bez jodu to można mieć słodkie albo żółwia w terrarium :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Guban88ok3m napisał:

kupiłem jod i zobaczę jak to wpłynie na korale . 

i ok, zawsze to nowe doświadczenie. Warto będzie wrócić do tematu za miesiąc lub dwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Arturro napisał:

i ok, zawsze to nowe doświadczenie. Warto będzie wrócić do tematu za miesiąc lub dwa.

Pewnie na pewno za 3-4 miechy znowu test zobaczę czy w miarę rozwoju korali będą starczać same podmianki . Mam w planach jeszcze dokładać także obsada na pewno się zwiększy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłącz się do tematu pierwsze zdjęcie przed podaniem jodu drugie i trzecie po 2 tygodniach systematycznego podawania. 1f00ce6c63fc30fce71f088b42e823f8.jpg4e0b9453f8c397aeb5f8540ebec03aec.jpg1fa98ff2a5b7a98dd82fca5d8cf855f4.jpg

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, wally napisał:

Podłącz się do tematu pierwsze zdjęcie przed podaniem jodu drugie i trzecie po 2 tygodniach systematycznego podawania. 1f00ce6c63fc30fce71f088b42e823f8.jpg4e0b9453f8c397aeb5f8540ebec03aec.jpg1fa98ff2a5b7a98dd82fca5d8cf855f4.jpg

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Kolejne zdjęcie co widzę że jod naprawdę pomaga dzięki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.