Grzegorz T Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2019 Witam forumowiczów. Ciągle podążając w stronę nietypowych zwierzaków udało mi się pozyskać piórówkę (prawdopodobnie caledonicum). Niestety jest niewiele wiadomości na temat karmienia i zwyczajów tych korali. Może ktoś ma i podzieli się spostrzeżeniami. U mnie na razie w kwarantannie więc ani piachu ani możliwości do pompowania. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2019 "Pteroeides caledonicum nazywane Piórem morskim to korale półosiadłe- czyli co za tym idzie poprzez pełzanie mogą przemieszczać się. W ich diecie powinny pojawić się produkty dla filtratorów, warto podawać fitoplankton lub zooplankton. " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2019 Generalnie, raczej marne szanse na utrzymanie takiego zwierzaka na dłuższą metą w standardowym baniaku rafowym, podobnie jak z liliowcami i innymi tego typu "rarytasami". Jak się nie planuje robić jakiegoś dedykowanego zbiornika dla niefoto, to trochę szkoda "pozyskiwać" takie zwierzaki:-( Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2019 Dobra ........teorię znam. Wiem o problemach z utrzymaniem. Interesuje mnie strona praktyczna. Koral u mnie nieustannie wykopuje się z piachu co powoduje pozycję leżącą raczej nie sprzyjającą karmieniu. Pompuje się ślicznie i pobiera pokarm z toni. Pytanie brzmi czy można go zadokować w skale czy tylko w piachu. Czy ktoś praktycznie sprawdził takie rozwiązanie. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach