atk Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2019 Witajcie Jaka pompę polecacie do odpieniacza DIY? Wymiary odpieniacza : Wysokość 58cm Szerokość 30cm Średnica tuby 18cm Wysokość rury spustowe 32cm Poprzednio pracował na ocean runner 3500 ale boję się bo mam wrażenie że na wirniku widać rdzę, a nie chciałbym metalu wprowadzać do wody Z góry dziękuję za wszelaką pomoc z uwagi i spostrzeżenia... Będzie pracować w akwarium 450L wody w obiegu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 Ja mam jebałkę DCS300 z wirnikiem igiełkowym i nie narzekam. Pompa ma regulację, jest cicha i fajnie pieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 Ja od wielu lat jadę na tunze silence - niesłyszalna i podobnej wydajności. Brak regulacji ale nastęny odpieniacz też będzie na tej bestyjce. Jecody zostawiam do obiegu. No chyba że będzie mnie stać na Twistmanową perełkę. Ale on ma pienidła tak zoptymalizowane, że warto. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 9 Września 2019 Witajcie, przepraszam ale muszę odkopać temat, potrzebuję konkretnej porady bo nie wiem co faktycznie robić Mam dwa wyjścia: 1. Ratować posiadany odpieniacz DIY, który podobno sensownie pienił: kupić nową pompę do odpieniacza na igiełce - pytanie jaką ??? ratować posiadaną pompę odpieniacza Ocean Runner 3500 - wymienić ceramiczny trzpień (pytanie czy i gdzie można kupić) lub pracować będzie na pękniętym trzpieniu i delikatnie pompa będzie wibrować i delikatnie hałasować. 2. Kupić nowy odpieniacz (stary DIY sprzedać ) - pytanie tylko jaki (gdybym miał mega budżet to brałbym Bubble King ale niestety nie jest tak kolorowo: Nyos Quantum 160 - 1750 PLN Bubble Magus Curve A9 - 1200 PLN Red Sea RSK 600 - 1350 PLN Twistman OB-150-IN - 1300 PLN ATI PowerCone 200IS / 250IS - 1780 PLN / 1900 PLN Inne ? W obiegu około 450 L wody. Wychodzę z założenia, że za tanie pieniądze psy mięso jedzą, natomiast czasem nie warto strzelać do muchy z armaty - trzeba wypośrodkować temat. Bardzo proszę o realne podejście i rzeczową radę, tak jakbyście robili to dla siebie. Fotki poprzedniego właściciela: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 9 Września 2019 a nie lepiej wymienić na inną pompę Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 10 Września 2019 Jeśli wymienić pompę to pytanie na jaką? Jakieś inne propozycje / uwagi / spostrzeżenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach