radovan133 Report post Posted August 31, 2019 Witam, mam tego jegomościa już dłuższy czas i dopóki było go mało i się nie rozrastał nie przeszkadzał . Ostatnimi czasy jednak zaczął rozrastać się szybko i pojawiać w innych miejscach. Wygląda jak Xenia ale nie pulsuje, nie chowa się dotykana, znika wieczorem . Może ktoś wie co to i jak się tego pozbyć? Dziękuje i pozdrawiam. Krótki filmik: Quote Share this post Link to post Share on other sites
barto125 Report post Posted August 31, 2019 https://pl.reeflex.net/tiere/1547_Acrossota_amboinensis.htm Też to mam. Co do pozbycia się jedyna opcja to chyba wygotować skałę. Ja ograniczyłem rozrost tego sądząc euphyliie obok, myślę że wszystko inne co parzy będzie skuteczne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
radovan133 Report post Posted August 31, 2019 (edited) Gotowanie nie wchodzi w grę :-) siedzi w zoa, całkowicie je zasłania od światła i dusi. Miałem nadzieje że jest jakiś złoty środek . Zastanawia mnie to chowanie się wieczorem, w tej chwili w ogóle jej nie ma... czy jest to spowodowane słabszym światłem czy nie lubi aktyniki... Edited August 31, 2019 by radovan133 (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
barto125 Report post Posted August 31, 2019 U mnie to samo, w nocy znika Quote Share this post Link to post Share on other sites
rafik73 Report post Posted August 31, 2019 Nie do usunięcia , zabicia . Nie zniszczalne . Nic tego nie zje niczym tego nie zabijesz . Przez to g**no wymieniałem skałe kilka lat temu . I modliłem się żeby gdzieś znów nie wyszło . Quote http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Share this post Link to post Share on other sites
FajnyRadziu Report post Posted August 31, 2019 (edited) O cholera a ludzie panikują z aiptasia. To się również może dostać z obcymi szczepkami czy po prostu przytarmoszone ze skałą? W linku : Food - światło. Stąd może całe chowanie w nocy. Edited August 31, 2019 by FajnyRadziu (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
barto125 Report post Posted August 31, 2019 U mnie było ze skałą Quote Share this post Link to post Share on other sites
radovan133 Report post Posted September 1, 2019 U mnie nie wiem, od roku nie dodawałem niczego nowego. Mogło sobie żyć pojedynczo i czekać na dogodne warunki. W mojej małej kostce wyciągnięcie tej skały jest równoznaczne z wyciągnięciem wszystkiego. Dodatkowo skały u mnie nie wdać w ogóle, jest w żałości porośnięta Zoa... nawet nie wiem jak miałbym się za to zabrać. Z doświadczenia ingeruje jak najrzadziej, nie pamietam kiedy ostatni raz wkładałem łapska do baniaka a tu taka masakra.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Peniek Report post Posted September 1, 2019 Obstawiam że to Stolonifera,ja zwalczałem preparatem na aiptazje. Quote Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Share this post Link to post Share on other sites
barto125 Report post Posted September 1, 2019 Stolonifera świeci w srodku Quote Share this post Link to post Share on other sites
radovan133 Report post Posted September 1, 2019 Dodatkowo zauważyłem że u mnie nie rośnie na skale ale na polipach zoa, rozwiązaniem może być wiec „ wykarczowanie” zarażonych zoa. Oby nie spowodowało to ( jak w przypadku aiptasji) dodatkowego rozsiania w inne miejsca... Quote Share this post Link to post Share on other sites
barto125 Report post Posted September 1, 2019 Nie powinno, to wszystko jest połączone taką jakby siatką i przy rozroście się nie dzieli. Quote Share this post Link to post Share on other sites