MarcinM Zgłoś Napisano 21 Września 2019 Dzień dobry. Trzyma może ktoś te dwie ryby razem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rako1 Zgłoś Napisano 21 Września 2019 Miałem kiedyś japonicusa i bialobrodego w jednym akwarium 2 dni walki i po rybkach Pozd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinM Zgłoś Napisano 21 Września 2019 2 godziny temu, rako1 napisał: Miałem kiedyś japonicusa i bialobrodego w jednym akwarium 2 dni walki i po rybkach Pozd. Jednocześnie były wpuszczone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rako1 Zgłoś Napisano 21 Września 2019 Tak Pozd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sir_rolu Zgłoś Napisano 22 Września 2019 Sam przechodziłem wpuszczanie pokolcy osobno jako słabo doświadczony zapytałem doświadczonej osoby która ma Japonicusa i doradziła wpuszczanie osobno . Wpusciłem Japonicusa tydzień później Nigricansa mimo ze Nigricans większy zebrał baty cały pocięty w 30 minut . Pomyślałem odłowie Japonicusa , Nigricans się oswoi i wpuszczę Japonicusa ale sytuacja się odwróciła mimo że Japonicus na jedna dobę poleciał do sumpa. Jedyna recepta jaka była w moim przypadku : odłowiłem oba do sumpa na tydzień , każdy w innej przegrodzie . Po tygodniu oba z sumpa wyłowiłem i w tej samej sekundzie do głównego zbiornika . Do dziś pływają razem mimo ze od czasu do czasu im coś nie przypasuje to się poganiają i spokój . Dzisiaj Hepatus , Japonicus i Nigricans pływają razem. W planach mam wpuszczenie jeszcze 3-4 pokolcy i oczywiście wpuszczę wszystkie w tym samym czasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 23 Września 2019 Dobrą techniką jest również wpuszczanie nowych pokolców za przegrodą do akwarium aby się poznały i zaczęły tolerować. Maksymalnie po tygodniu powinno być wszystko w porządku i można przegrodę usunąć ze zbiornika. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sir_rolu Zgłoś Napisano 23 Września 2019 Słyszałem też ze ludzie stawiają lustro , wydaje mi się , że jak dokładać pokolce to 2-3 na raz dokładać wtedy agresja pokolcy, które są już w zbiorniku rozłoży się na nowe a nie wszystkie zaczną gnębić nowicjusza w akwa . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sumka33 Zgłoś Napisano 3 Października 2019 (edytowane) W dniu 24.09.2019 o 01:17, sir_rolu napisał: Słyszałem też ze ludzie stawiają lustro , wydaje mi się , że jak dokładać pokolce to 2-3 na raz dokładać wtedy agresja pokolcy, które są już w zbiorniku rozłoży się na nowe a nie wszystkie zaczną gnębić nowicjusza w akwa . Sam to teraz przerabiam i mimo dołożenia do hepatusa i zebrasomy flavescens Siganusa vulpinusa i zebrasomy desjardinii to te dwa pierwsze jakby oszalały. Desjardinii po 2h z pociętą płetwę grzbietową skończyła. Borsuk też strasznie baty zbierał (pewnie bo jest żółty ). Obłożyłem baniak dużymi lustrami i problem w jednej sekundzie się skończył. Żółtek stroszy się praktycznie do każdego odbicia w ogóle nie zwracając uwagi na Desjardinii. Co ciekawe Desjardinii też się do siebie stroszy. Jedynie Hepcio jakby się zawstydził i w skały schował (za dużo mu hepatusów do bicia ). Lustra to naprawdę super sprawa. Edytowane 3 Października 2019 przez sumka33 (wyświetl historię edycji) Cytuj Szkielko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sir_rolu Zgłoś Napisano 3 Października 2019 Ja u siebie mam hepatusa od wielkości chyba XS byl wielkości odcisku kciuka Japonicusa i Nigricansa z pokolcy chciał bym jeszcze z 3-4 pokolce dodać ale pewnie wszystkie razem wpuszczę tylko będę chciał najpierw dołożyć trochę skały dla większej ilości kryjówek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach