katani Zgłoś Napisano 9 Października 2019 19 minut temu, R3BEL napisał: Czyli mam rozumieć, że lepiej wybrać innego pokolca czy żeby nie wsadzać do tej wielkości akwarium żadnego? Hepatusy to duże ryby, które szybko rosną. Odpuść sobie. Jest wiele innych mniejszych i rozsądniejszych. Jakiś Ctenochaetus albo zebrasomy. Wolniej rosną i są mniejsze. 21 minut temu, R3BEL napisał: Puellaris brałem początkowo pod uwagę, ale później poczytałem trochę komentarzy na jej temat i najbardziej mnie zaniepokoiło, że czasem może przekopywać zbyt skutecznie robiąc w akwarium "lekki" syf. Co do drugiej to przyznam szczerze, że nie rzuciłam mi się w oczy. Babka nie robi żadnego syfu. Czasem jak ktoś ma bardzo drobny piasek, to ten piasek może fruwać i w tym sensie może robić bałagan. Ale jeśli jako syf masz na myśli detrytus wzbijany w trakcie kopania, to własnie po to się babki trzyma, żeby czyściły piasek. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R3BEL Zgłoś Napisano 9 Października 2019 22 minuty temu, katani napisał: Hepatusy to duże ryby, które szybko rosną. Odpuść sobie. Jest wiele innych mniejszych i rozsądniejszych. Jakiś Ctenochaetus albo zebrasomy. Wolniej rosną i są mniejsze. W takim razie zwracam się z kolejnym pytaniem Czy zamiast Hepatusa mógłbym wstawić Zebrasome xanthurum? Czy raczej w grę wchodziłaby tylko Zebrasome flavescens? Nadal mowa tylko o jednym pokolcu w całym zbiorniku. 26 minut temu, katani napisał: Babka nie robi żadnego syfu. Czasem jak ktoś ma bardzo drobny piasek, to ten piasek może fruwać i w tym sensie może robić bałagan. Ale jeśli jako syf masz na myśli detrytus wzbijany w trakcie kopania, to własnie po to się babki trzyma, żeby czyściły piasek. Właśnie latający po zbiorniku piasek miałem na myśli Poczytałem jeszcze o tej Valenciennea sexguttata i rzeczywiście wydaje się niby być spokojniejsza od Puellaris, ale znając moje szczęście i i tak pewnie kupując przytrafiłby mi się wariat Cytuj Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil, Algae Scrubber DYI. Sprzęt: pompa obiegowa OCTO VarioS 8, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, reaktor wapnia OCTO CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/ https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 9 Października 2019 Xantek jak najbardziej może być. To jednak jeden z droższych zebrasom i czasem lubi się obsypać ze strachu. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R3BEL Zgłoś Napisano 9 Października 2019 (edytowane) 17 minut temu, montymick napisał: Xantek jak najbardziej może być. To jednak jeden z droższych zebrasom i czasem lubi się obsypać ze strachu. No to kolega mnie uspokoił trochę bo już się zastanawiałem jak przekazać żonie smutną wiadomość, że w akwarium nie będzie żadnej większej błękitnej rybki A co do ceny to rzeczywiście nie jest ona tania, ale jak już się wpakowało w nowym zbiornik tyle pieniędzy to kupno jednej takiej ryby nie zrobi już różnicy. Edytowane 9 Października 2019 przez R3BEL (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil, Algae Scrubber DYI. Sprzęt: pompa obiegowa OCTO VarioS 8, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, reaktor wapnia OCTO CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/ https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 9 Października 2019 Godzinę temu, R3BEL napisał: No to kolega mnie uspokoił trochę bo już się zastanawiałem jak przekazać żonie smutną wiadomość, że w akwarium nie będzie żadnej większej błękitnej rybki A co do ceny to rzeczywiście nie jest ona tania, ale jak już się wpakowało w nowym zbiornik tyle pieniędzy to kupno jednej takiej ryby nie zrobi już różnicy. Błękitna to ona nie jest - bardziej ciemno niebieska, wpadająca w granat ( i może lekko fiolet??). No chyba, że tylko tak w moim świetle wygląda. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 9 Października 2019 Nie bez powodu angielska nazwa to purple tang a ne blue tang. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R3BEL Zgłoś Napisano 9 Października 2019 Mój błąd, użyłem złego określenia, miałem na myśli ryby wpadającej w niebieski odcień (chociaż rzeczywiście bliżej jej chyba do fioletu). Tak czy inaczej ważne że ten rodzaj Zebrasomy, a nie zółtek, który mojej drugiej połówce nie przypadł jakoś do gustu, choć dla mnie i ta ryba jest piękna Cytuj Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil, Algae Scrubber DYI. Sprzęt: pompa obiegowa OCTO VarioS 8, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, reaktor wapnia OCTO CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/ https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach