lapsiak84 Zgłoś Napisano 8 Października 2019 Witajcie, Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak prawidłowo zkalibrować refraktometr HANNA HI 98319? Chdzi o to, że tyle o ile czając angielski, biorę saszetkę płynu, ogrzewam go w dłoniach (jak mocno?) mi pokazało 25stopni. Potem wciskam na urzadzeniu przycisk „CAL” jak pojawi się „cal” wkladam urzadzenie do saszetki, czekam, aż zacznie swiecić się „REC” wtedy urzadzenie się kalibruje następnie jak pojawi się „STORE” to kalibracja jest skonczona tak? Dobrze to rozumiem? I irzadzenie kalibruje się do 35ppt? Nie pytał bym o to, gdyby nie to, że po takim skalibrowaniu wkładają miernik ponownie do saszetki z płynem kalibracyjnym miernik pokazuje juz 35,5 lub 35,8 ppt. Za każdym pomiarem inna wartość. O co chodzi? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
human_87 Zgłoś Napisano 9 Października 2019 (edytowane) Nie mam tego urządzenia, ale zaciekawiony chwilę poszperałem. 1. W instrukcji jest napisane: "Open up the top of the sachet AND DO NOT squeeze it OR heat the solution by handling." Czyli: Otwórz górną część saszetki i nie ściskaj ani nie ogrzewaj jej rękoma. 2. Obejżałem kilka filmików na YT, gdzie pokazują to urządzenie i jego kalibrację. Wklejam interesujący filmik, gdzie Pan porównuje Hanna z Milwaukee. Płyn z saszetki na Milwaukee nie pokazuje 35ppt - po czym facet stwierdza, że "The fluid has to be calibrated for those electrodes and not optically" Reasumując, jeśli Pan się nie myli, to HI 98319 w trybie kalibracji działa inaczej niż w trybie pomarów... Wówczas, może się okazać, że nigdy ten płyn nie pokaże 35ppt. 3. Wszędzie pokazują, aby przed ponowym pomiarem zawsze zamoczyć elektrody w RO. Robiłeś tak? 4. W instrukcji jest też napisane, aby bardzo powoli wkładać urządzenie do saszetki, aby żaden bombelek powietrza się nie przyczepił do elektrod... Link do wspomnianego filmiku z YT. Edytowane 9 Października 2019 przez human_87 poprawione literówki (wyświetl historię edycji) Cytuj >>Purple Reef<< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 9 Października 2019 Dzięki zbawco. A ja właśnie opatrznie zrozumiałem i ogrzałem saszetkę. Tak to jest jak człowiek nie zna języków za dobrze. Refraktometr wkładałem dość powoli. No i faktycznie tak jest że po ponownym włożeniu miernika w trybie pomiaru do saszetki nie pokazuje 35pptWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach