Timon111 Zgłoś Napisano 14 Października 2019 Witam chciałem dołożyć do działającego akwa skały i znajomy się zaoferował ze jakiś czas temu kupił podobna skalę do tej co ja mam w akwarium a on jej nie użył. Dostałem ja ale ma gdzie niegdzie takie pomarańczowe czy rdzawe naloty to będzie będą osady żelaza?? Taka skala raczej się nie nadaje do morskiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 14 Października 2019 Jeśli skała była czy jest w wodzie moze to być osad bakteryjny. Jeśli jesteś pewien co do pochodzenia skały to szczotka, płukanie w wodzie z podmiany i do zbiornika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Timon111 Zgłoś Napisano 14 Października 2019 No właśnie ona była sucha leżała na strychu więc chyba nie będzie to osad bakteryjny :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 14 Października 2019 A jest szansa na zdjęcie w świetle dziennym, bo to chyba w ciemności z jakąś lampą błyskową? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Timon111 Zgłoś Napisano 14 Października 2019 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 14 Października 2019 Moja miała podobnie, od około roku jest w akwa. Przed włożeniem moczyła się w rodi jakieś 3 tygodnie, ryzyko jakieś tam zawsze jest, podjedź do jakiegoś sklepu co ma sucha skale w ofercie to sobie porównasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Timon111 Zgłoś Napisano 14 Października 2019 No to trochę mnie uspokoiłes ktoś ma pomysł co można jeszcze zrobić z taką skala żeby się upewnić oprucz moczenia?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kiks Zgłoś Napisano 14 Października 2019 Moja skała była w gorszym stanie. U mnie zbiornik zaskoczył i jestem zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marijo Zgłoś Napisano 14 Października 2019 Wygląda to jak wapień filipiński. Też coś takiego dostałem. Podobno do morskiego się za bardzo nie nadaje ponieważ może być problem z fosforanami. Ja włożyłem na próbę kilka kawałków do refugium, ponieważ akwarium jeszcze nie mam. Jest tam już dwa miesiące i parametry mam w normie a PO4 - 0,03 więc raczej moja szkodzić nie powinna, lecz z drugiej strony mało to porowate i do filtracji biologicznej się nie nadaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach