kubatek27 Zgłoś Napisano 15 Października 2019 Witam wszystkich, Chciałbym zaprezentować moje pierwsze akwarium morskie 64 l. z sumpem. Akwarium założone 15.08.2019 r. na skale ceramicznej. W sumpie 0.6-0.7 kg. kulek z maxspecta i odpieniacz SQ90 Redstarfish, absorberów jeszcze nie wkładałem. Lampa o łącznej mocy 72w samoróbka na diodach led i sterowniku AQuma, wysterowana obecnie na 50% mocy. 1 kanał 24w światło białe 10000k, 2 kanały mieszanina koloru niebieskiego, każdy po 24w. Falownik Jebao SW02 Pompa obiegowa Jebao DCS 1200 Od kilku dni widać prawdopodobnie cyjano ale w niewielkiej ilości, więc czekam aż glony zaczną znikać i będę myślał o jakimś życiu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 15 Października 2019 Cześć. Twoja skała jest podejrzanie biała jak na akwarium zalane 2 miesiące temu. Jakieś okrzemki i inne glony już na niej powinny rosnąć. Napisz coś więcej jak zakładałeś akwarium i czy robiłeś pierwsze testy. Dawałeś wodę od kogoś albo chociaż z kawałek skały? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubatek27 Zgłoś Napisano 15 Października 2019 (edytowane) Godzinę temu, katani napisał: Cześć. Twoja skała jest podejrzanie biała jak na akwarium zalane 2 miesiące temu. Jakieś okrzemki i inne glony już na niej powinny rosnąć. Napisz coś więcej jak zakładałeś akwarium i czy robiłeś pierwsze testy. Dawałeś wodę od kogoś albo chociaż z kawałek skały? Niestety nie miałem od kogo brać skały ani wody więc wszystko było świeże. Ten mały kawałek skały na dole dołożyłem 2-3tyg. temu. Na początku lałem bakterie Seachem Stability tak jak zalecał producent. Testy robiłem na no3 i po4( 4 dni temu) i no3 wyszło 2-3 a po4 prawie zerowe. Edytowane 15 Października 2019 przez kubatek27 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
savvka Zgłoś Napisano 16 Października 2019 Mógłbyś napisać coś więcej o sumpie? Jakie wymiary ? Jaki sprzęt użyty do niego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubatek27 Zgłoś Napisano 17 Października 2019 22 godziny temu, savvka napisał: Mógłbyś napisać coś więcej o sumpie? Jakie wymiary ? Jaki sprzęt użyty do niego? Sam sumo ma wymiary 20cm×36cm× 36cm(h) + zbiornik na dolewkę o wielkości 10cm×36cm×36cm(h) W sumie mam odpieniacz SQ90 Redstarfish, kulki z maxspecta, grzałkę z aquaela 100w i pompę obiegową jebao DCS 1200. Absorbery mam ale jeszcze ich nie wkładałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach