Heweliusz Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 Dzień dobry się z Państwem, Mam dość intrygujacy problem, mam test na Ca od AF ważny do 07.2020 dziś robiony pomiar i pokazuje 390, a że się już kończy to sobie dziś sprawiłem kolejne opakowwnie ważne do 03.2021, zrobiłem test i co? 450! Zrobiłem powtórnie na jednym i drugim i wartości takie same. Panie premierze, jak żyć? Któremu wierzyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 7 minut temu, Heweliusz napisał: Dzień dobry się z Państwem, Mam dość intrygujacy problem, mam test na Ca od AF ważny do 07.2020 dziś robiony pomiar i pokazuje 390, a że się już kończy to sobie dziś sprawiłem kolejne opakowwnie ważne do 03.2021, zrobiłem test i co? 450! Zrobiłem powtórnie na jednym i drugim i wartości takie same. Panie premierze, jak żyć? Któremu wierzyć? masz płyn referencyjny w opakowaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 To niestety urok każdego testu kropelkowego...Nie mam pojęcia czy to kwestia wierzenia odczynników czy czegoś innego ale każdy test kropelkowy tak się zachowuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heweliusz Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 Zrobiłem test na płynach referencyjnych, jeden i drugi wychodzi 405 a nominalne 425, co jest nie tak? Jedyne co mi przychodzi na myśl to położenie tłoka, która to dolna a która górna krawędź? Jak nabieram odczynnik z butelki to zaciągać do 1ml dolna czy górna krawędź? Zgłupiałem .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fidelart Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 Test Af można wsadzić sobie ... jakaś masakra , to samo z po 4 już po4 lepiej salifert pokazuje Jedyne kropelkowe CA to Colombo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 używam testu na CA od AF od dawna. Wskazania zawsze pokrywają mi się z ICP +- 10 w którąś stronę. Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fidelart Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 Mi nie pokrywają się z icp wogóle , ICP 370 - Af 425 Colombo prawidłowo !!! Po 4 af = 0 , Salifert 0.03 , Icp 0.06 Po 4 Af = 0 Salifert = 0 Hanka = 0 Czyli przy wcześniejszym wskazaniu Salifert Po4 ma tolerancje jak 0-0.03-4 ( wszyscy mówią , że zawsze pokazuje salifert zero a ja nie zgadzam się z tym , pytanie ile osób dobrze test wykonuje ! ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 Test Af można wsadzić sobie ... jakaś masakra , to samo z po 4 już po4 lepiej salifert pokazuje [emoji4] Jedyne kropelkowe CA to Colombo Jak dla mnie nie ma większego gówna niż testy Colombo. Salifert to oczywiście klasyka sama w sobie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fidelart Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 2 minuty temu, Walker napisał: 37 minut temu, fidelart napisał: Test Af można wsadzić sobie ... jakaś masakra , to samo z po 4 już po4 lepiej salifert pokazuje Jedyne kropelkowe CA to Colombo Jak dla mnie nie ma większego gówna niż testy Colombo. Salifert to oczywiście klasyka sama w sobie No nie mam Saliferta Ca ale Colombo zgodnie pokazał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) Godzinę temu, Heweliusz napisał: Zrobiłem test na płynach referencyjnych, jeden i drugi wychodzi 405 a nominalne 425, co jest nie tak? Jedyne co mi przychodzi na myśl to położenie tłoka, która to dolna a która górna krawędź? Jak nabieram odczynnik z butelki to zaciągać do 1ml dolna czy górna krawędź? Zgłupiałem .... robisz testy ale nie wiesz jak ? extra znajdź sobie filmik instruktażowy na YT ,przecież masz instrukcje obrazkowa ,tam jest wszystko ładnie pokazane https://www.youtube.com/watch?v=dzYUg-hMysA w tym filmie odczynnik B należy dodawać metoda kropelkowa w nowym jest dozowanie strzykawka (ale to nic nie zmienia ) Ja używam Ca ,Mg i Kh z AF i pokrywa mi się z testami ICP Edytowane 4 Listopada 2019 przez niwre37 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heweliusz Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 1 godzinę temu, niwre37 napisał: robisz testy ale nie wiesz jak ? extra znajdź sobie filmik instruktażowy na YT ,przecież masz instrukcje obrazkowa ,tam jest wszystko ładnie pokazane https://www.youtube.com/watch?v=dzYUg-hMysA w tym filmie odczynnik B należy dodawać metoda kropelkowa w nowym jest dozowanie strzykawka (ale to nic nie zmienia ) Ja używam Ca ,Mg i Kh z AF i pokrywa mi się z testami ICP Wiem jak używać, robię to zgodnie z instrukcją i filmem, ale w tym momencie rozważań wszystkie możliwości i szukam gdzie jest błąd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach