AnkaTeZet Zgłoś Napisano 5 Listopada 2019 Witam. Mam wrażenie, że od kilku dni coś złego dzieje się z moją pachyclavularią. Niby ładnie się pompuje i ma nowe przyrosty, śle w dwóch miejscach pojawiły się połacie jakby uszkodzonej tkanki. Wyglądają jakby ktoś usunął polipy i zostawił ich wierzchnią wartwę. Foto w załączniku. Dodam tylko, że parametry są stabilne i nic nie było zmieniane/ dokładane w zbiorniku. Z racji tego, że w zbiorniku są tylko miękasy robię podstawowe testy: zasolenie 1,024, no3 < 0,2, po4 0, KH 8,3, Ca 410 i Mg 1350 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Listopada 2019 Jakieś glony i gąbki Ci ją obrastają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnkaTeZet Zgłoś Napisano 5 Listopada 2019 To chyba nienajlepiej? Jakieś propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 5 Listopada 2019 Jeśli jest na osobnej skałce, to możesz wyjąć i zeskrobać glon i martwa tkanke, odrośnie w tym miejscu. A jeśli masz go na głównej skale, to błąd, bo może zarosnąć Ci całą... Tak czy siak też możesz ten glon i martwa część korala zeskrobać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnkaTeZet Zgłoś Napisano 5 Listopada 2019 Ok. Dzieki za info. Będę próbować usunąć to dziadostwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 5 Listopada 2019 Ten koral lubi ruch wody, nawet bezpośrednie "dmuchanie" przez cyrkulator. Popraw cyrkulację, a problemy znikną Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnkaTeZet Zgłoś Napisano 6 Listopada 2019 Mam cyrkulator Jebao/ Jecod SW-2. Cały czas ustawiony na maxa. Zbiornik to mały reefmax 105l, wiec teoretycznie taki cyrkulator powinien wystarczyć. Dołożyć jeszcze jeden taki cyrkulator z drugiej strony czy raczej wymienic na cos mocniejszego? Jeżeli tak to co proponujecie? Tez niestety mam wrażenie, ze mimo wszystko jakoś kiepsko buja koralami :/ próbowałam go dawać w różnych miejscach, niżej, wyżej i kompletnie nie widzę różnicy. HELP! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach