Bzyk002 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2019 (edytowane) Witam szukałem na forum jak dozować ww bakterie ale to co piszą na forum nie pasuje mi z moim opisem na opakowaniu, no chyba że ja coś źle rozumiem. Jeśli chodzi o Special Blend to dozowanie w nowym akwarium na 100L podaje się w pierwszym dniu 25ml i kolejno 8,15, 22, 29 dnia 15ml. A w Nite-Out ll dozowanie w nowym akwarium na 100L podaje się 10ml dziennie do szasu aż Amoniak/Azotyny przestaną być wykrywalne. A na forum czytałem że podawali ten preparat co kilka dni i nie pasuje mi to z moim opisem. Ciekawi mnie jeszcze sprawa KH bo na opakowaniu jest napisane żeby zapewnić odpowiednią wartość KH żeby przyspieszyć proces. Nasuwa mi sie pytanie czy podczas dojrzewania podnosić w razie czego poziom KH? Dodatkowo wyczytałem gdzieś na forum że jeden z preparatów podaje się w dzień a drugi w nocy? Edytowane 10 Listopada 2019 przez Bzyk002 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2019 Co jest dla Ciebie bardziej wiarygodne? to co pisze producent który prawdopodobnie to testował czy zwykły użytkownik który to zrobił raz lub dwa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2019 Dozuj tak jak producent zaleca. Jeżeli się boisz to możesz dać dawkę o polowe mniejszą i ja zwiększać do docelowej. Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2019 W sumie racja leje tak jak pisze, tylko że trochę tego wyjdzie. Jak by przyjąć że teoretycznie wszystko pujdzie gładko to ile takie dojrzewanie pójdzie? 2-3 miechy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2019 Każdy zbiornik dojrzewa swoim tempem. Jak ktoś Ci powie konkretne liczby to robi Cię w wala. Dojrzewanie zakończy się jak zamknie się cykl azotowy. Sprawdzaj poziom azotynow (no2). Jak będzie 0 to znaczy że cykl się zamknął. Oczywiście dojrzewanie to co innego niż stabilność zbiornika. Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 11 Listopada 2019 17 minut temu, mib86 napisał: Oczywiście dojrzewanie to co innego niż stabilność zbiornika. Amen Przyznam bez bicia, że jeśli chodzi bakterie ML to nigdy nie przywiązywałem wagi do dawek i instrukcji i bakteria dawałem na tzw "chlupy". Jeden "chlup" co 2-3 dni Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 11 Listopada 2019 Ja też leję wypracowaną przez siebie dawkę (i to mieszam special blend po podmianie a w środku tyg stability) i obserwuję zbiornik. Jak wszystko gra to podnoszę aż zauważę, że nie gra to wracam do poprzedniej dawki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach