Artur32 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2019 Nie bardzo rozumiem skąd tak złe parametry przy spaghetti, przecież to powinno Ci wytrzepać wodę praktycznie do zera. Zostaw niech Ci się rozrośnie x 3 i wyczyści wodę. U mnie przy No3 -50 i Po4- 0.15 bakterie, ceramika i vsv przez 2 miesiące nic nie dalo, a spaghetti w 3 tygodnie No3 -3 Po4 - 0 (mierzone małą hanką) Żelazo jakieś dajesz dla makroglonów ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 14 Listopada 2019 Jest jeszcze jedno pytanie... Co złego się dzieje ? zbiornik wygląda jak petarda, korale widać że im pasuje więc...,? Goniopora wygląda bosko, ja bym nic nie robiła,trochę tylko to karmienie zmniejszyć, rano nie dałeś zdjęcia, ale teraz widać ze ten zbiornik wygląda dobrze.Nastepnie masz dużo Lps zaczniesz jechać ostro w dół oby nie było zonka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2019 Druga sprawa jakbyś miał PO4 0.5 to byś już nic w tym akwarium oprócz ryb nie miał. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2019 Godzinę temu, Piotr1 napisał: Piękne akwarium. Po wywaleniu refugium i dsb możesz narobić sobie jeszcze większych kłopotów bo to może u Ciebie działać i parametry pójdą w kosmos. Ja bym to zostawił i zapodal mieszankę wódki i octu ale bez cukru podpięte pod pompę dozujaca i do tego litr polimerow podkówek z Tropic Marin przy wylocie z odpieniacza w worku z dużymi oczkami. Możesz też to wspomóc phosguardem z Seachem. Dziękuję za miłe słowa . Co to za polimery z Tropic Marine? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2019 (edytowane) 11 godzin temu, @Beti napisał: Jest jeszcze jedno pytanie... Co złego się dzieje ? zbiornik wygląda jak petarda, korale widać że im pasuje więc...,? Goniopora wygląda bosko, ja bym nic nie robiła,trochę tylko to karmienie zmniejszyć, rano nie dałeś zdjęcia, ale teraz widać ze ten zbiornik wygląda dobrze.Nastepnie masz dużo Lps zaczniesz jechać ostro w dół oby nie było zonka Dzięki za miłe słowa. Co do LPS-ów to zastrzeżeń nie mam, chodzi mi raczej o SPS-y. Słabo rosną i niektóre mi zeszły, nie mówiąc o jako takich kolorach Edytowane 15 Listopada 2019 przez darek1973 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
okifaro Zgłoś Napisano 15 Listopada 2019 11 godzin temu, Piotr1 napisał: Druga sprawa jakbyś miał PO4 0.5 to byś już nic w tym akwarium oprócz ryb nie miał. Nieprawda, PO4 0.5 to nie jest żaden problem, miałem powyżej 1 i nic nie padło. Dunn et al. (2012) examined the effects of phosphate enrichment (0.09, 0.2, and 0.5 ppm) on the coral Acropora muricata. Both of these studies were performed in aquaria where at least some of the negative, indirect effects of nutrient enrichment which can occur on a real coral reef, such as algal overgrowth, could be minimized. Surprisingly, in both studies the corals grew fastest at the highest phosphate concentrations tested (0.25 and 0.5 ppm, respectively). https://reefs.com/magazine/skeptical-reefkeeping-ix-test-kits-chasing-numbers-and-phosphate/ Cytuj 300l, 3x39+100W LED, bez pienidła, od 2016, re-start 10.2018 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 15 Listopada 2019 2 godziny temu, darek1973 napisał: chodzi mi raczej o SPS-y. Słabo rosną i niektóre mi zeszły, nie mówiąc o jako takich kolorach a to inna strona medalu, co dozujesz ? jaka lampa ile Wat..robiles kiedyś ICP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2019 (edytowane) W dniu 15.11.2019 o 09:43, @Beti napisał: a to inna strona medalu, co dozujesz ? jaka lampa ile Wat..robiles kiedyś IC Dozuje A F Build, AF Amino mix oraz ballinga z Aqua Medic. Światło mieszane- 3 belki T5 39 watt oraz Kessil a160 tuna blue Wczoraj wyczyscilem piasek w DSB, dodałem bio-blok od Maxspecta i mam zamiar zacząć dodawać VSV. Powiedzcie mi czy mogę dać spirytus ? Edytowane 17 Listopada 2019 przez darek1973 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2019 W dniu 14.11.2019 o 19:30, Darek85 napisał: Zbiornik piękny. DSB nie wygląda za ciekawie. Siporax też strasznie zarośnięty. Czy ta rura po lewej stronie to rewizja?? Możesz zrobić zdjęcie sumpa z dalszej odległości żeby było widać całość komór? Przepraszam, że tak późno odpowiadam. W sobotę robiłem porządki w sumpie więc siporax wygląda lepiej. Ta biała rura, którą miałem i wymieniłem na wąż to powrót podłączony do rollermata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fidelart Zgłoś Napisano 22 Listopada 2019 (edytowane) jakie bakterie dajesz i co ile ? kup no3po4x a nie vsv Edytowane 22 Listopada 2019 przez fidelart (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2019 30 minut temu, fidelart napisał: jakie bakterie dajesz i co ile ? kup no3po4x a nie vsv Z bakterii daje biogro po każdej podmianie Gdzieś czytałem, że no3po4x to nic innego tylko vsv ale dużo droższe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fidelart Zgłoś Napisano 22 Listopada 2019 Ja miałem No3 na poziomie 25-50 Stosowałem : NitraPhos minus - G..... dawało VSV - trudno mi było opanować I pewien bardzo doświadczony morszczak powiedział mi : nie żydz tylko kup No3Po4X zjedzie Ci No3 nawet przy niskim Po4 , dziś po niecałej butelce 500ml mam No3 - 2 Po4-0 Każdy baniak jest inny ale nie zaczynaj od eksperymentów tylko kup produkt przeznaczony do tego , sprawdzisz postępy i później myśl czy warto zmieniać . Mam w obiegu 220l , dozuje 2-3 ml na dzień No3Po4X nie zbiednieje , a działa . Oprócz tego kup bakterie jakieś w kropelkach np z Korallen-Zucht czy inne i dawaj codzień . U mnie pomogło mega Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2019 37 minut temu, fidelart napisał: Ja miałem No3 na poziomie 25-50 Stosowałem : NitraPhos minus - G..... dawało VSV - trudno mi było opanować I pewien bardzo doświadczony morszczak powiedział mi : nie żydz tylko kup No3Po4X zjedzie Ci No3 nawet przy niskim Po4 , dziś po niecałej butelce 500ml mam No3 - 2 Po4-0 Każdy baniak jest inny ale nie zaczynaj od eksperymentów tylko kup produkt przeznaczony do tego , sprawdzisz postępy i później myśl czy warto zmieniać . Mam w obiegu 220l , dozuje 2-3 ml na dzień No3Po4X nie zbiednieje , a działa . Oprócz tego kup bakterie jakieś w kropelkach np z Korallen-Zucht czy inne i dawaj codzień . U mnie pomogło mega Jakie bakterie z Korallen Zucht? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2019 1 godzinę temu, darek1973 napisał: Przepraszam, że tak późno odpowiadam. W sobotę robiłem porządki w sumpie więc siporax wygląda lepiej. Ta biała rura, którą miałem i wymieniłem na wąż to powrót podłączony do rollermata. Pytam o tą rurę pomiędzy przegrodami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2019 8 minut temu, Darek85 napisał: Pytam o tą rurę pomiędzy przegrodami To jest rewizja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2019 Przerób to. Też tak miałem. Rewizją ciągle sączy się woda i spływa nią syf prosto do komory refugium. Nie wiem czy masz tam jakąś filtrację mechaniczną ale rewizja ją omija. Omija również odpieniacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fidelart Zgłoś Napisano 23 Listopada 2019 10 godzin temu, darek1973 napisał: Jakie bakterie z Korallen Zucht? np : Korallen-Zucht ZEObak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2019 1 godzinę temu, fidelart napisał: np : Korallen-Zucht ZEObak Dzięki. Już zamawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2019 21 godzin temu, Darek85 napisał: Przerób to. Też tak miałem. Rewizją ciągle sączy się woda i spływa nią syf prosto do komory refugium. Nie wiem czy masz tam jakąś filtrację mechaniczną ale rewizja ją omija. Omija również odpieniacz. Dziękuję za podpowiedź. Przerobiłem tak ,że rewizją woda spływa do komory odpieniacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach