monikau96 Zgłoś Napisano 20 Listopada 2019 Cześć wszystkim! Chciałabym pochwalić się moim pierwszym akwarium nigdy w życiu wcześniej nie prowadziłam żadnych zbiorników. Nikt z rodziny ani znajomych nie fascynują się akwarystyką morską. Pomysł na założenie przyszedł podczas "zagubienia" się na youtube. Proszę o porady i cenne rady Akwarium: Zestaw Nano Reef Duo 49 l Oświetlenie: Leddy Slim Duo Marine & Actinic (z zestawu) Filtr: kaskadowy VERSAMAX-3 (z zestawu) Grzałka: Jeneca AL-2201 50W Skała: 4 kg sucha (eRybka) Woda: RO + sól Aquaforest Reef Salt Piasek: Nature's Ocean Live Natural White 4,5 kg Bakterie: Bacto-Active Temperatura: 25 W tym baniaku chciałabym mieć 2/3 ślimaki, parę krewetek, 2/3 rybki oraz głównie koralowce miękkie START: 17/11/19 Skała włożona i zalana, woda bardzo mętna, oświetlenie 6h (16-22) 20/11/19 Woda przejrzysta, dodanie Bakterii Czekam na pierwsze zmiany. Na dole załączam zdjęcie z wieczora dnia dzisiejszego (20/11/19) Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2019 To pierwsze pytanie co siedzi w kaskadzie? Płukałaś skałe w ro? Przed wsadzeniem do akwa? Zostaje obserwować i co jakiś czas badać wodę. Masz podstawowy zestaw testów? Jakieś plany na obsadę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 21 Listopada 2019 (edytowane) Ładnie to wygląda 3 godziny temu, monikau96 napisał: W tym baniaku chciałabym mieć 2/3 ślimaki, parę krewetek, 2/3 rybki oraz głównie koralowce miękkie To bardzo rozsądne masz oczekiwania 3 godziny temu, monikau96 napisał: Proszę o porady i cenne rady Ekspertem nie jestem, bo sam mam podobną kostkę od kwietnia, ale według mnie to tak: - to oświetlenie jest do wymiany, bo jest za słabe. - tego piachu trochę dużo, ale zawsze możesz trochę odessać Pytanie jest takie: jaki masz ten piasek? #0 czy #1 ? Bo #0 jest o granulacji 0.1 - 05 mm i chyba jest zbyt drobny. Ten drugi #1 jest grubszy i o wiele lepszy. - pytanie drugie: co masz w kaskadzie? Bo jak te gąbki, to od razu to wywal i wsyp siporax albo pumix, żeby bakterie miały w czym zamieszkać:) albo Life Bio Fil od razu z bakteriami:) - te bakterie też chyba najlepsze nie są, ale się nie wypowiadam, bo się za dobrze nie znam. Niemniej, Special Blend albo Microbacter byłyby na pewno dużo lepsze. - przydałby się też pewnie jakiś cyrkulator, chociaż ja u siebie nie mam, ale Ty masz większą kostkę. Poza tym, czekaj aż cykl azotowy zaskoczy i jakieś glony się pojawią. Edytowane 21 Listopada 2019 przez klossowski (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
monikau96 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2019 6 godzin temu, sith114 napisał: To pierwsze pytanie co siedzi w kaskadzie? Płukałaś skałe w ro? Przed wsadzeniem do akwa? Zostaje obserwować i co jakiś czas badać wodę. Masz podstawowy zestaw testów? Jakieś plany na obsadę? W kaskadzie jeszcze siedzi gąbka. Dziś zmienię na Siporax. Pytanie tylko mam to wsypać w dwie komory filtra? Wymieniać co jakiś czas? Co do skały... byłam za bardzo podjarana tym wszystkim i zapomniałam o płukaniu Zestawy testów posiadam: Tetra 6 in 1, oczywiście pierwszy test juz zrobiłam z ciekawości jak to działa. Wszystkie parametry wyszły OK. Obsada do końca nie jest jeszcze ustalona (napewno wlecą ślimaki, kilka rybek i głównie koralowce miękkie) chciałam Rozgwiazdę piaskową, ale nadal się zastanawiam 6 godzin temu, klossowski napisał: Ładnie to wygląda To bardzo rozsądne masz oczekiwania Ekspertem nie jestem, bo sam mam podobną kostkę od kwietnia, ale według mnie to tak: - to oświetlenie jest do wymiany, bo jest za słabe. - tego piachu trochę dużo, ale zawsze możesz trochę odessać Pytanie jest takie: jaki masz ten piasek? #0 czy #1 ? Bo #0 jest o granulacji 0.1 - 05 mm i chyba jest zbyt drobny. Ten drugi #1 jest grubszy i o wiele lepszy. - pytanie drugie: co masz w kaskadzie? Bo jak te gąbki, to od razu to wywal i wsyp siporax albo pumix, żeby bakterie miały w czym zamieszkać:) albo Life Bio Fil od razu z bakteriami:) - te bakterie też chyba najlepsze nie są, ale się nie wypowiadam, bo się za dobrze nie znam. Niemniej, Special Blend albo Microbacter byłyby na pewno dużo lepsze. - przydałby się też pewnie jakiś cyrkulator, chociaż ja u siebie nie mam, ale Ty masz większą kostkę. Poza tym, czekaj aż cykl azotowy zaskoczy i jakieś glony się pojawią. Dziękuję bardzo Z czasem napewno zmienię oświetlenie Piach na 99% kupiłam ten drobniejszy Poczytam jeszcze więcej o bakteriach Cyrkulator - kupię jak już będzie jakieś życie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 21 Listopada 2019 (edytowane) O rozgwieździe w takim małym zbiorniku zapomnij bo pewnie padnie z głodu, life bio fil u mnie w oba koszyki weszło 1200ml tyle możesz włożyć albo trochę mniej. Nie zgodzę się z kolegami na podstawie moich krótkich doświadczeń na miękkie ta lampka Ci wystarczy spokojnie nie ma co szaleć, chyba że nie odpowiada Ci jej barwa, wygląd... Piachu faktycznie na oko trochę za dużo 2- 3 cm by wystarczyło granulacja według uznania babki pewnie nie będziesz mieć więc co to przeszkadza. Bardzo skromnie liczysz liczbę ślimaków bo spokojnie możesz ich władować dużo Warto dodać czarne tło na tył bo chyba go nie ma, zdaje się ze kupiłaś złe testy, powinnaś zainwestować w kropelkowe saliferta, af lub jakieś inne dedykowane do morskiego. Druga sprawa czy szaleć pod względem testowania wody zależy od Ciebie ja obecnie nie testuje w ogóle wody miekkie żyją ale do tego też może dojdziesz sama. Edytowane 21 Listopada 2019 przez fannadil (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
monikau96 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2019 To zamiast gwiazdy bedą ślimaki Kurcze rzeczywiście kupiłam złe testy, dzięki. Czy Life Bio Fil należy wymieniać po jakimś czasie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2019 26 minut temu, monikau96 napisał: To zamiast gwiazdy bedą ślimaki Kurcze rzeczywiście kupiłam złe testy, dzięki. Czy Life Bio Fil należy wymieniać po jakimś czasie? Jak na początek wystarcza Ci pewnie 2 testy. no3 i po4. Przy miekich nie ma co szaleć. Zrobisz regularnie podmianke i bedsie się kręcić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 21 Listopada 2019 Godzinę temu, monikau96 napisał: Czy Life Bio Fil należy wymieniać po jakimś czasie? Według producenta wymienia się co 6 tygodni od 10% do 20% w celu odnowienia bakterii, ale chyba prościej przy każdej podmiance dodać trochę samych bakterii Bio S. Natomiast sam pumeks z czasem się zapycha, więc częściowa podmianka byłaby wskazana. Ja po pół roku wymieniłem jedną garstkę, na oko jakieś 15% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
monikau96 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2019 (edytowane) Aktualizacja po miesiącu: - w kaskadzie wylądował Life Bio Fil 1200 ML - testy wody (Salifert) - NO2: 0 -pH: 8.15 -NO3: 10 mg/L - zakup 2 krabów: Calcinus - zakup koralowca: Clavulara Fluo Podczas przenoszenia koralowca na skałę napotkało mnie wiele problemów, w efekcie końcowym Clavularia przyczepiona jest na gumkę. Na szczęście ładnie się otwiera Oba kraby zaskoczyły mnie szybką wylinką. Nie wiedziałam, że wygląda to identycznie jak krab i początkowo załamałam się, że zdechł mi jeden. Dzień póżniej drugi przeszedł wylinkę chyba czują się dobrze u mnie. Mam problem tylko po ich karmieniu. Gdy jedzenie poleci na piach, a kraby go nie zjedzą to po jakimś dniu pojawia się na nim biały puch. Wydaje mi się, że może być to pleśń. Czy cyrkulator załatwi to lub macie jakieś inne rozwiązania? Drugą sprawą jest pojawienie się czerwonych plam na skale. Mam nadzieję, że nie jest to zjawisko do niepokoju. Bardzo proszę o identyfikację. Edytowane 11 Stycznia 2020 przez monikau96 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
monikau96 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2020 Prosze o pomoc! co to moze byc? Prosze o nakierowanie mnie na dobra strone, ja doczytam wszystko. Nie wiem czy dobrze mysle. Dino/cyjano? Co jest nie tak? Woda podmieniana byla 7.01.2020 (podmieniam co 1,5 tygodnia ok. 5 l) pH: 8,15 NO3: 25mg/L czekam na paczke z testami PO4 oraz KH. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2020 23 minuty temu, monikau96 napisał: Dino/cyjano? Co jest nie tak? Chyba Sinice atakują, bądź okrzemki. Nic nie rób oprócz lania bakterii i zaniechaj podmian. Kostka bez masy koralowej i nie ma co konsumować makro, micro itd. Podmianki tylko wzmacniają plagę. Nie kombinować i będzie dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
monikau96 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2020 @natan2012 dzieki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach