Nexor4 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2019 Witam W planach mam wymianę obecnej skały na nową, która będzie miała dużo miejsca na korale oraz będzie estetycznie wyglądać, w oko wpadło mi to akwarium, w którym skała nie dość, że wygląda naturalnie, ma też dużo miejsca na korale, którego u mnie już brak. Przy okazji wymieniłbym piasek, którego nie ruszałem od 2 lat W planach jest: Konstrukcja ze skały (myślę nad marco rocks a może jakaś inna?) Obecna skała raczej pójdzie na sprzedaż i ile kg do zrobienia podobnej jak tu ? Wymiary akwa 45cm x 49cm h: 50cm Myślałem nad złączeniem wszystkich skał prętami pcv oraz cerestiem cx5 Zastąpienie piachu na Heppet Aragonit ok 2 kg I oczywiście konsekwencje, jakie niesie za sobą wymiana skały i piasku. Jestem świadomy, że mogę mieć ponowne dojrzewanie, ale najbardziej mnie martwi, że CX5 podniósłby zbyt mocno KH Może ma ktoś już podobne doświadczenia? Z góry dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 23 Listopada 2019 (edytowane) Na twoim miejscu zrobił bym tak: kup skałę jaka Ci się podoba pod względem faktury i kształtu brył w makiecie zrobionym z kartonu pokleił bym skałę na samym cx5 tak aby mi się podobało gotową konstrukcję wymoczył bym kilka dni w ro, z 2razy ją zmieniając (za grosze kupisz pojemnik plastikowy na zabawki itp) później zalał wodą z podmianek i zostawił na 2tyg dodając bakterii Dopiero taką skałę podmieniał bym w akwarium... Tak zrobiłem gdy wymieniałem swoją skałę... Edytowane 23 Listopada 2019 przez dadario (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nexor4 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2019 (edytowane) Ok, dzięki za rady, ile skały mniej więcej musiałbym kupić? Nigdy nie kupowałem suchej skały. Marco rocks mógłbym przez internet kupić a na miejscu mam jedynie Nature's Ocean Base Rock. Ma ktoś ją i mógłby polecić? Edytowane 23 Listopada 2019 przez Nexor4 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 23 Listopada 2019 Zależy od skały i Twoich upodobań. Osobiście miałem RRR i była super, teraz mam AF i też nie mogę złego słowa powiedzieć. W przyszłym tygodniu @CoralHouse pewnie zwyczajem lat poprzednich będzie miał promocję na Af, więc może zwróć na to uwagę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nexor4 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Mniejsza z kształtem mi głównie chodzi o to, żeby nie było plag a z tego, co wyczytałem większość osób, które miały marco rocks miała lekkie dojrzewanie. Poczytam jeszcze zagraniczne fora i coś pokombinuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) Ja startowałem mój zbiornik na Marco Rock i rzeczywiście dojrzewanie było bardzo łagodne. Skała jest lżejsza i porowata w porównaniu do RRR, która jest jak beton. Ładnie pomalowana ale zero porowatości. @dadariopodał świetny sposób. Przed zalaniem porządnie skałę wyszoruj jakąś specjalnie kupioną do tego szczotą. MR ma sporo pyłu pozostałego po procesie produkcji którego trzeba się pozbyć bo zmętni wodę na długo. Mam dobrej jakości wodę w kranie więc czyściłem ją w kranówce, a potem płukałem w rodi. Jeśli chodzi o ilość to ciężko powiedzieć. Ja na zbiornik 130x50x50 wsadziłem prawie 40 kg. U ciebie zamówił bym 10-15kg. Ułóż skałę na jakimś szablonie i jak okaże się że za mało to będziesz mieć czas żeby dokupić. ps. Nadmiar skały świetnie nadaje się na podstawki pod korale. Taka podstawka zarasta i nie odróżnia się od skały. Edytowane 24 Listopada 2019 przez Darek85 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nexor4 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) 38 minut temu, Darek85 napisał: Mam dobrej jakości wodę w kranie więc czyściłem ją w kranówce, U mnie to aktualnie wygląda tak : Co o tym sądzisz ? warto płukać? ja sie na tym kompletnie nie znam Edytowane 24 Listopada 2019 przez Nexor4 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 W tych parametrach nie ma nic szkodliwego, ale nie wiadomo czy nie ma w niej miedzi. Decyzję musisz podjąć sam. Ostatecznie narób rodi do kilku wiader i płucz w rodi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nexor4 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 W sumie rury mam z pcv więc miedzi nie powinno być. Dobra to plan jest taki : wyszorować skałę kranówką potem płukanko w rodi, moczenie w rodi, a następnie w solance z bakteriami, myślę nad tymi https://www.morskie.com/equo-bio-extra-24-amp.html może szybciej sobie poradzą z materią organiczną w skale. Dziękuję wszystkim za rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianguzik Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Ja wymieniłem skalę tylko kupiłem ją ze zbiornika w którym byla 2 miesiące narazie nic złego się nie dzieje a akwarium wygląda tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nexor4 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 @adrianguzik wydaje mi się, że kupno używanej skały z dojrzałego zbiornika bez plag to najlepsza rzecz, jaką można zrobić, gdybym sam miał fundusze to pewnie bym tak zrobił, ale z racji tego, że jestem uczniem tych funduszy brakuje :/ Btw piękne akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianguzik Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Ta skalę kupiłem z akwa w którym nie było żadnego życia bo właściciel się poddał i dałem za na śmieszne pieniądze szukaj spokojnie a coś się trafi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Bierz Marco, przeplucz chwilę w kranowce, sklej, potem w Rodi i chlup do akwarium. To nieprawda, że skala nie jest porowata. To jest skala koralowa, tylko wydobywana z podziemi z suchych już obszarów, gdzie kiedyś setki czy tysiące lat temu była rafa. Skala jest czysta, bez żadnych resztek po jakimkolwiek życiu i ma mnóstwo drobnych porow. Wystarczy trochę opłukać, pokleic i sru do zbiornika. Widziałeś u mnie te skalę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nexor4 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Już mnie przekonałaś Mam nadzieje, że nie zawiodę się na niej. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Nie zawiedziesz się, bo nie ma na czym. Skala jest super czysta, dość lekka, łatwo się łupie na mniejsze kawałki, łatwo się klei i też jest stosunkowo tania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Listopada 2019 Też mam marco i nie miałem żadnych niespodzianekWysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach