sevi74 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2019 Posiadam dwie lampy AI Prime HD.Dzisiaj czyściłem akwarium i na koniec przetarłem lampy ściereczką z microfibry ,najpierw wentylatory a później soczewki(na działających lampach)Zdziwiłem się bardzo bo po dotknięciu ściereczką soczewek zobaczyłem nadpalone miejsca na tej szmatce.Jeszcze raz spróbowałem na drugiej lampie i miałem to samo.Pytanie czy te lampy mają taką moc ?Czy to jest normalne i jak to się ma do bezpieczeństwa wzroku patrzącego?Lampy mam drugi rok ale nie zauważyłem czy tak było wcześniej bo przeważnie przecierałem je lekko zwilżonym papierem który po prostu wyrzucałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miśku Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2019 Każe patrzenie w lampę i ekspozycja na uv jest szkodliwe.Zresztą podobnie jest i przy niebieskim spectrum oraz każdym o niskiej długości fali gdzie masz źrenice rozszerzone. Grunt to mieszać kolorki i nie patrzeć bezpośrednio w źródło światła.Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2019 44 minuty temu, sevi74 napisał: Posiadam dwie lampy AI Prime HD.Dzisiaj czyściłem akwarium i na koniec przetarłem lampy ściereczką z microfibry ,najpierw wentylatory a później soczewki(na działających lampach)Zdziwiłem się bardzo bo po dotknięciu ściereczką soczewek zobaczyłem nadpalone miejsca na tej szmatce.Jeszcze raz spróbowałem na drugiej lampie i miałem to samo.Pytanie czy te lampy mają taką moc ?Czy to jest normalne i jak to się ma do bezpieczeństwa wzroku patrzącego?Lampy mam drugi rok ale nie zauważyłem czy tak było wcześniej bo przeważnie przecierałem je lekko zwilżonym papierem który po prostu wyrzucałem. Sporo mocy w małym punkcie do tego w paśmie przenoszącym dużo energii (450nm) . Sam o tym pisałem : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2019 Kolega sprawdzał maxpecta, na chwilę odłożył na parkiet. Skończyło się cyklinowaniem.... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2019 Mi lampa wypalił ślady w plastikowym kabarecie, wystarczyła chwila. Tak więc jest w niej moc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sevi74 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2019 Mam świadomość ze patrzenie bezpośrednio na źródło światła jest niebezpieczne ale nie przypuszczałem ze maja tyle mocy żeby takie dziurki wypalić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2019 Godzinę temu, sevi74 napisał: ale nie przypuszczałem ze maja tyle mocy żeby takie dziurki wypalić soczewki czynią cuda ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2019 Ja testowałem moją lampe na dywanie dywan do wymiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2019 niestety ledy mają dosyć sporą moc, po pierwsze niebieski jest bardzo energetyczny i na pewno nie wolno patrzeć na takie światło w szczególności jak lampa ma dużą moc oko nie reaguje poprawnie "nie zamyka się" przez co dużo tego wysoko energetycznego światła trafia do oka i może je po prostu uszkodzić lub nas oślepić, dzisiaj trochę pobawiłem się przy lampie i powiem że po takiej godzinnej zabawie mimo że starałem się nie patrzeć bezpośrednio w lampę to i tak rozbolała mnie głowa i zrobiło mi się nie fajnie :/ druga sprawa to taka lampa na prawdę mocno grzeje, dla przykładu ustawiłem lampę na wysokości około 30cm od paneli, po około 15 minutach pracy na maksa 320W podłoga pod lampą rozgrzała się z 22 stopni do 31 stopni: pomiar poza lampą 22.7 stopnia pomiar pod lampą po 15 minutach pracy na maksa 320W, temperatura skoczyła do 31,3 stopnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach