lysy23111 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2019 Witam wszystkich . Mam pytanie dotyczące wieloszczetów , usuwać z głównego zbiornika czy zostawić ??? . Mogą narobić szkód z koralami ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2019 Do puki są małe to są pożyteczne, a dorosłe mogą narobić szkód . Choć według mnie korali nie ruszają . za dużo też nie zdrowo . Chyba że wyjdzie i zje żonę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2019 3 minuty temu, tedeus63 napisał: Chyba że wyjdzie i zje żonę . czyli są pożyteczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nexor4 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2019 Kiedyś uważałem, że są szkodnikami, bo mi luźne szczepki xenii zjadały, ale teraz gdy zbiornik dojrzał widzę, że są bardzo pożyteczne. Jak zakładałem akwarium miałem pełno detrytusu w skałach, gdy przedmuchałem skałę cyrkulatorem to było siwo w akwarium, a teraz gdy mam ich bardzo dużo, detrytusu praktycznie nie mam. Wg mnie pożyteczne, lecz trzeba mieć na nie oko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2019 (edytowane) Ja mam ich tony ale jednego skurczybyka wyjąłem i miał z 15cm :| owijał się wokół zoa i łaził po nich, w ogóle nie rosły hehe. Na pewno ich plusem jest wsuwanie wszystkiego, dosłownie. Padnie ślimaczek? No problem, wciągnięty do czystej muszelki. Za dużo żarcia sypniesz i spadnie na skałę i dno? Wszystko zamiecione. Edytowane 5 Grudnia 2019 przez FajnyRadziu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2019 u mnie jest też strasznie dużo wieloszczetów. Kiedyś wyczaiłem w głównym baniaku jednego takiego, co miał chyba ze 40cm. Wyłaził nocą i wcinał resztki. Jakoś nigdy nie zauważyłem, żeby stwarzały jakieś problemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tofik1977 Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2019 Wieloszczety są jadowite. Zjadają detrytus ,ale też ranią ryby ,ślimaki i krewetki. Duże egzemplarze potrafią upolować dorosłego chromisa . Proponuję eliminować duże osobniki przy użyciu pęsety ,w celu kontroli populacji wpuścić Stenopus hispidus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2019 Nigdy nie spotkałem się aby wieloszczet zrobił komukolwiek krzywdę. To bardziej padlinożercy. No çhyba że ktoś ma bobbit worma to moje marzenie Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2019 (edytowane) 13 minut temu, Bartolomeo84 napisał: to moje marzenie Jak dobrze pamiętam to niedawno pojawił się na forum... o tutaj Edytowane 9 Grudnia 2019 przez chwialek (wyświetl historię edycji) Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach