Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie odebrałem zrobiony sump (bez wklejonych przegród ) postawiłem go na szafce i kombinuje jaka metodę filtracji w nim zastosować , co wiąże sie z różnica w klejeniu przegród . Stoję przed dylematem pomiędzy dwoma metodami  filtracji . 
pierwsza to metoda tritona . Pierwsza komora refugium , druga odpieniacz i trzecia powrót ( jak na zamieszczonym zdjęciu ) 

druga metoda to 

pierwsza komora ClariSea i odpieniacz , druga komora skala , palety itd , trzecia powrót i reaktor wapnia . 
akwarium będzie około 600 litrów i sump 250L . Obsada w akwarium raczej mieszana jezeli będą twarde to nie dużo , lubię jak akwarium mi faluje . Obawiam sie zrobić refugium w drugiej metodzie filtracji bo przy clarisea glony padną z głodu . Proszę o porady bo w niedziele mam plan już kleić przegrody 

C8267009-E94F-4808-A01F-10FFD9F35128.jpeg

Edytowane przez Hoom (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Przy takiej obsadzie refugium i odpieniacz kompletnie nie potrzebne ;) daj za refugium skałę a za odpieniacz wąską przegrodę na watę filtracyjną i może też być przegroda na siporax.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

przegroda pomiędzy odpieniaczem a pompą - przelew górą - stały poziom dla odpieniacza i dla dolewki mniejsze dawki wody na raz

(czyli potrzebna "szykana")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten rysunek to kopia ze strony tritona , wiadomo ze przegrody zrobię inaczej . Bardziej mi chodzi co polecicie bardziej refugium i pełen triton czy ClariSea i reaktor wapnia . Oba te rozwiązania wymagają innej budowy sumpa i jak zrobię w pierwszej przegrodzie refugium ciężko będzie później to przerobić na coś innego . A co myślicie by dać w pierwszej przegrodzie ClariSea i odpieniacz następnie miedzy szybami kulki maxspecta , druga przegroda refugium , trzecia zaś powrót i reaktor wapnia . Spływ byłby do komory pierwszej do ClariSea a do komory drugiej do refugium szła by rewizja . Pytanie tylko czy gloną to wystarczy jak dostaną papu tylko z rewizji . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Teraz reaktor doszedł [emoji14] przy koralowcach które planujesz wystarczy baling i pompki dozujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, =Fresz= napisał:

Teraz reaktor doszedł emoji14.png przy koralowcach które planujesz wystarczy baling i pompki dozujące.

Nie doszedł był od początku , zobacz pierwszy post , balling odpada nie chce  mi sie mieszać . Jak już to pełen triton I testy tritona 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Balinga możesz kupować gotowego. Ja leje AF 1+ 2+ 3+. Triton jest stosunkowo nowy, niech się wypowie ktoś kto z sukcesami stosuje. Widziałem kilka sumpów pod pełnego Tritona i zawsze komora refugium wygląda jak pojemnik na kiszoną kapustę. Spagetti jakieś takie blade i jak by zagazowane ;).

Ostatnie ICP wysłałem do Tritona z ciekawości. Poza za niskim jodem reszta ok, a i tak kazali dodać po kropelce chyba 5 pierwiastków. Odstrasza mnie w tej metodzie mnogość tych buteleczek. W balingu mam 3 pojemniki i pompę dozującą, leje po równo i moje 320+100l się ładnie kręci. Do szczęścia brak tylko jednej pompki pod VSV które ciągle leje ręcznie.

Akwarium 2020.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ballinga można kupić  gotowego po co mieszać, jak dla mnie za dużo kombinacji z tym sumpem tyle...:no

ps. to zdjęcie to jakiś absurd jeśli jest ze strony Tritona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, @Beti napisał:

Ballinga można kupić  gotowego po co mieszać, jak dla mnie za dużo kombinacji z tym sumpem tyle...:no

ps. to zdjęcie to jakiś absurd jeśli jest ze strony Tritona.

https://www.triton.de/en/triton-method-slide tu jest to opisane . Balling odpada na 100% , kumpel na tym jechał i nie podobało mi sie . Do 800 litrów w obiegu lepiej reaktor uruchomić . 
a używa ktoś rollermat i refugium w jednym sumpie ? Jezeli tak jak to sie sprawuje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rolermat to nic innego jak filtr mechaniczny (jak wata czy skarpeta). Sumpa robisz take ze w pierwsza komore splywu dajesz rolermat, potem reszte komor i na koncu komore pompy.

Akwarium 2020.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Darek85 napisał:

Rolermat to nic innego jak filtr mechaniczny (jak wata czy skarpeta). Sumpa robisz take ze w pierwsza komore splywu dajesz rolermat, potem reszte komor i na koncu komore pompy.

Czyli uważasz ze przy rolermacie glony nie będą głodować . Jeżeli tak to sprawa prosta zrobię refugium po środku i wstawię reaktor wapnia .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

ja myślę że sprawa jest bardziej złożona popytaj tych co mają rollery, skarpetę i watę czyścisz więc przez jakiś czas obieg jest otwarty, poza tym wata itp., filtracje często przelewają zanim je zmieniasz i jednak sporo przechodzi, roller bierze praktycznie 100% wody na siebie wiec woda jest mocno "wyjałowiona" z syfu tak więc posiadanie dodatkowego filtra biologicznego typu filtr glonowy czy dsb mija się z celem takie jest moje zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karzda filtracja cechuje sie jakąs przepuszczalnoscią (gramaturą). Nawet rolermat nie zatrzyma wszystkiego. Poza tym refugium nie ma sie żywić tylko resztkami wpadającymi do sumpa, a przede wszystkim tym co rozpuszczone w wodzie. Spora część detrytusu rozklada sie w zbiorniku glównym. W razie watpliwosci zawsze mozesz dać spływ na mate, a rewizje z boku i to ona "dokarmi" refugium.

Akwarium 2020.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
9 minut temu, Darek85 napisał:

Karzda filtracja cechuje sie jakąs przepuszczalnoscią (gramaturą). Nawet rolermat nie zatrzyma wszystkiego. Poza tym refugium nie ma sie żywić tylko resztkami wpadającymi do sumpa, a przede wszystkim tym co rozpuszczone w wodzie. Spora część detrytusu rozklada sie w zbiorniku glównym. W razie watpliwosci zawsze mozesz dać spływ na mate, a rewizje z boku i to ona "dokarmi" refugium. 

u mnie po zamontowaniu rollera (DIY) filtr glonowy się rozpuścił, rzecz w tym że filtr który chłopaki robią sami przepuszcza przez siebie 100% wody wiec jest różnica miedzy takim DIY, a sklepowym rollermatem czy clarisea który jednak czyści część wody i sporo przepuszcza bokiem bez filtracji trzeba to mieć na uwadze 

Edytowane przez Paragon (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O takie info mi chodziło dzięki , ja miał bym zainstalowaną ClariSea 5000 a obiegówka będzie dual 12k maxspecta , wiec pójdzie na clarisea około 8k wody wiec napewno bokiem będzie leciało a zawsze rewizje mogę podłączyć do refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam SK3000 podłączonego pod zrzut, a rewizję ustawioną tak, że nigdy nie leci nią woda. Mata ta z Niemiec, więc ma większą przepuszczalność niż oryginalna. Dalej mam refugium z DSB i biorąc pod uwagę, że glony muszę regularnie wycinać i niektóre żyjątka są tam już naprawdę spore, zapewniam że rollermat ma wysoką skuteczność, ale 100% jednak nie wyciąga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem kilka zdjęć od kolegi przedstawiających sump do tritona i pełnego tritona , opadła mi poprostu szczeka . @beti Zobacz proszę ten apsurd bo ja byłem w szoku w sumpie tylko glony i odpieniacz . No i tylko lub aż pełen triton . Pokłony dla właściciela akwarium 

89F3D595-E785-4A27-9427-73CF540F4D0E.jpeg

D8198242-5F06-44C6-9737-E206507E2EAD.jpeg

DEB848A9-031B-4332-BC8A-25276C6E5E56.jpeg

F4ABD7D4-15AF-4180-A680-7FFA30090CAA.jpeg

W dniu 18.12.2019 o 21:28, Darek85 napisał:

I co sądzisz o tej kiszonej kapuście 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Strata kasy na prąd i Tritona [emoji14]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, =Fresz= napisał:

Strata kasy na prąd i Tritona emoji14.png

Gdybym ci pokazał pozostałe zdjęcia padł byś , niestety nie mogę bez zgody właściciela ale powiem ci ze takiego zaplecza jeszcze nie widziałem , robi wrażenie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium piękne. Tak jak i nie jedno prowadzone na podmianach i balingu ;). Nie pisałem że Triton jest bleeeee. Mnie zniechęca ilość tych komponętów. Chciał bym zobaczyć zaplecze tego zbiornika.

Akwarium 2020.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Akwarium piękne. Tak jak i nie jedno prowadzone na podmianach i balingu ;). Nie pisałem że Triton jest bleeeee. Mnie zniechęca ilość tych komponętów. Chciał bym zobaczyć zaplecze tego zbiornika.
Pewnie podobne do Szczecińskiego [emoji14]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Darek85 napisał:

Mam na zdjęciu ale nie mogę pokazać bo to prywatne mieszkanie a nie mam zgody właściciela . W kazdym bądź razie  jest tam alkatronic i dosetronic . Naliczyłem 10 pomp zewnętrznych a z tego co wiem dosetronic i alkatronic maja następne 9 . Wiec razem 19 pomp . Wyglada to wszystko na małe laboratorium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) i o tym właśnie mówiłem.

Podsumowując... Triton to jedna z metod prowadzenia zbiornika. Osobiście się nie zdecyduje dopóki na balingu i podmianach zbiornik bardzo dobrze wygląda.

Sam musisz podjąć decyzję jaką drogą pójdziesz.

Akwarium 2020.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.