Dareklisc Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2019 Jaki zasilacz i sterowniki będę potrzebować żeby odpalić te ledy , każdy kolor na osobnym kanale . Sterownie będzie z aqma chyba że macie lepsze rozwiązanie. 3x xp-G white 5w Prąd przewodzenia: max 1500mA - Napięcie pracy: 2,8V - 3,1V 6x Xt-e royal blue 5w Prąd przewodzenia: max 1500mA - Napięcie pracy: 2,9V-3,4V 6x XP-E2 BLUE Prąd przewodzenia: 1000mA - Napięcie pracy: 2,9V - 3,15V 2xpower LED cyan 3w - Prąd przewodzenia: 700mA - Napięcie pracy: 3,5V - 3,8V 2x power LED 400nm Prąd przewodzenia: 700mA - Napięcie pracy: 3,4V - 3,8V 2x power LED Red Max. prąd przewodzenia: 700mA Napięcie pracy: 2V - 2,4V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2019 Jeśli chcesz aqme to napisz do @magu albo mailowo na stronie aqmy i Ci wszytko dobierze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2019 (edytowane) Do tej pory lepszego rozwiązania DIY niż sterownik Aqma od @magu chyba nikt nie zaprezentował. Aby poprawnie dobrać drivery i zasilacz musisz: -policzyć ile spadku prądu masz na nitce danego kanału (dodajesz średnie napięcia pracy diod) do tego dodajesz 2v dla drivera i masz potrzebne napięcie zasilacza -policz ile maksymalnie mocy mają wszystkie diody razem (mnożąc napięcie pracy i prąd przewodzenia), do tego dodajesz 20%zapasu i masz moc zasilacza -dla każdej nitki driver musi mieć prąd maksymalny nie wyższy niż prąd przewodzenia danej diody -aby uzyskać jak największą sprawność drivera staraj się tak dobrać ilość diod w nitce, aby napięcie na nitce nie musiało być przez driver bardzo obniżane (jeśli w nitce masz sumę napięc diod 7,2V, 2V dla drivera a zasilacz 24V to driver bardzo na skróty prawie 15V przerobi na ciepło i sprawność będzie bardzo niska) @LordMatthew nie do końca uważam, aby Magu musiał wszystko robić za kogoś... Chcesz budować coś samemu, zadaj sobie minimum trudu aby wiedzieć jak to zrobić. Zwłaszcza, że podobnych tematów było tysiące, a poradników jak to zrobić setki... Edytowane 19 Grudnia 2019 przez dadario (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2019 Godzinę temu, dadario napisał: @LordMatthew nie do końca uważam, aby Magu musiał wszystko robić za kogoś... Chcesz budować coś samemu, zadaj sobie minimum trudu aby wiedzieć jak to zrobić. Zwłaszcza, że podobnych tematów było tysiące, a poradników jak to zrobić setki... W którym miejscu napisałem, że musi? Jeśli się kupuje u niego całe sterowanie wraz zasilaniem, to od razu dobiera tak elementy żeby wszytko działało. Wiem z wlasnego doświadczenia. Zgadzam się, że trzeba mieć elementarną wiedzę co i jak, bo jak nie to są gotowe produkty. Ale zawsze u źródła można się upewnić chyba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dareklisc Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 (edytowane) @dadario Jeśli dobrze rozumiem to biorę nitkę o najwyższych wartościach i na j j podstawie to obliczamy tak ? W takim razie 6x3,4 V +2V =22,4V I moc 1500mA x 3,4 +20% =6120mA 6,1A 100W Tak to ma być? Edytowane 20 Grudnia 2019 przez Dareklisc (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 6 godzin temu, Dareklisc napisał: @dadario Jeśli dobrze rozumiem to biorę nitkę o najwyższych wartościach i na j j podstawie to obliczamy tak ? W takim razie 6x3,4 V +2V =22,4V I moc 1500mA x 3,4 +20% =6120mA 6,1A 100W Tak to ma być? @Dareklisc tak szczerze, wydaje mi się, że masz małe doświadczenie w budowaniu takich rzeczy (to nic złego, ja też nie jestem elektronikiem). Jeśli planujesz 6diod w nitce, to tak, zasilacz 24V będzie super. Nie napisałeś nic jak chcesz te diody rozłożyć na kanały. Najlepiej jest aby każdy driver obsługiwał ~6diod, dzięki temu będą miały mniejsze straty na obniżanie napięcia. Moc zasilacza, nie wiem jakim cudem wyszło Ci 100W z tych Twoich obliczeń. Skoro mnożysz natężenie z prądem, to wychodzi moc. Więc 1500mA x 3,4V nie równa się 6120mA a 6120 mW. Ale to szczegół. Napisałem wcześniej, że sumujesz moce WSZYSTKICH diod, a nie tylko najmocniejszej nitki. Dla Twojej lampki wychodzi około 70W dla diod, jak doliczysz zapas, to szukaj czegoś w okoli 90-100W i napięciu 24V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dareklisc Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 (edytowane) Ma być 6 kanałów, każdy kolor osobno sterowany. Elektronika/elektryka to zdecydowanie nie mój konik , dziękuję za pomoc Edytowane 20 Grudnia 2019 przez Dareklisc (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bodek Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 Skoro 6 kanałów to 6 driverów. Tobie wystarczą np drivery MeanWell serii L (na niższe napięcie, max 36V) np LDD-700L i LDD-1500L (chociaż ja celowo w swojej lampie dla diod 1500 i 700 użyłem odpowiednio Ldd1200 i LDD-600). Dobierając zasilacz: - Prąd: dodaj sobie maksymalne prądy z każdej gałęzi + jakiś zapas, Mi wychodzi 6,1A + zapas - Napięcie: oblicz spadek napięcia w gałęzi gdzie będzie on największy (ja zawsze biore 3,5V na diodę mimo, że katalogi podaja mniej). U ciebie np 6x3,5V + zapas+spadek na driverze 4V (wg katalogu). Na przewodach tez jest jakis spadek napięcia. Im cieńsze tym większy.;) Mi wychodzi 25V + zapas. Tu kupowałbym zasilacz minimum 30V (MAx 36V ze względu na driver) Ja kupuję zasilacze MeanWell, droższe ale dobre + dobra sprawność. Bez wiatraka, bo szum mi przeszkadza xD. Zwykle zapasem 20-30%, mimo, że notom katalogowym MW można wierzyć. Kupując większy zasilacz masz zapas mocy na przyszłość + mniej go obciążasz (dłuższa żywotność, mniej ciepła na nim). Zasilacze MW sa dość drogie. Może ktoś Ci poleci jakiś inny, równie dobry, ja używam tylko tych. W ofercie AQma jest płytka z driverami MW. ----------- Tak na marginesie, trochę nie na temat z mojego doświadczenia, zdobytego na moich własnych błędach. Jak tak policzysz to wcale nie wychodzi tanio (wiem, bo sam robiłem ;-)), czasami lepiej wyjdzie zakup używanej lampy. Aa, ja mam np czerwone i cyjan na jednej nitce, podobnie jak w markowych lampach, raz że taniej, dwa, ze i tak ten kanał mam dość mocno wygaszony;) Blue + UV rulez:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dareklisc Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2019 Dziękuję stwrowanie mam już aqma także muszę kupić tylko płytkę na 6 driverów + drivery. Radiator za grosze na allegro w pracy chłopaki mi wyfrezowali gniazdo na wiatrak, kolega wyciął "obudowę" na laserze , po znajomości pomalowane proszkowo. Myślę że tragedii nie będzie z kosztami , a lampka już będzie docelowo taka bez zmian , wzorowana na ai hydra 26 z małymi zmianami. Zostaje mi kwestia zrobienia uchwytu do lampy tak żeby przykręcić go do szafki , tu myślę o aluminiowych profilach konstrukcyjnych 10x10 jak ogarnę temat to pochwalę się jak wyszło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bodek Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2019 No skoro masz zrobioną obudowę po kosztach to rzeczywiście najgorsze za Tobą. powodzenia, jestem ciekaw gotowego produktu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach