meyger Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2019 Witajcie, czy mieliście tego typu problem że, pojawiło się cyjano w dużym stopniu. Na początku odsysalem i nic. Nie chciałem stosować chemi clina. Postanowiłem zastosować COLOMBO MYCOSIDOL Bio Cure 120ml na cyjanobakterie.. zrobiłem zgodnie z instrukcją, policzyłem wodę netto itd. zrobiłem już 4 kurację. Chyba to już max. A cyjano zawsze wraca. Oczyściłem już wszystko co możliwe a nawet dokładnie podłoże. I tak wraca. Zbiornik po przesiadce z 40x40x40 na 60x60x50 + sump. Co robię nie tak?? A może środek jest do niczego. Proszę doświadczonych morszczaków o pomoc, co mam robić dalej. Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2019 Cześć Cyjano powraca bo ma ku temu warunki - zapewne mocno podwyższone PO4 i słaba cyrkulacja. Podaj jakie masz PO4 i NO3 - to decydujące dane. Fajnie jak możesz wstawić fotkę zbiornika - będzie można powiedzieć coś więcej. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meyger Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2019 Cześć Cyjano powraca bo ma ku temu warunki - zapewne mocno podwyższone PO4 i słaba cyrkulacja. Podaj jakie masz PO4 i NO3 - to decydujące dane. Fajnie jak możesz wstawić fotkę zbiornika - będzie można powiedzieć coś więcej. Po4 praktycznie nie wykrywalne. A no3 - 1. Testy salifert, wiem że nie są aż tak dokładne ale takie mam. A fotkę wstawię jutro bo teraz zbiornik już śpi. Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2019 Lejesz jakieś bakterie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meyger Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2019 Lejesz jakieś bakterie? Tak leje. Microbe-lift Special Blend Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2019 A kiedy była ta przesiadka na większy zbiornik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meyger Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2019 A kiedy była ta przesiadka na większy zbiornik? Za tydzień będzie 3 miesiące.Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2019 https://reefhub.pl/cyjano-w-akwarium-plaga-prawie-doskonala/ Warto przeczytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2019 Jaką masz temperaturę ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Undizg Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2019 Daj czas zbiornikowi. U mnie tez ostro cyjano sie rozprzestrzeniło, ale nic nie lałem. Tylko cierpliwie czekałem. W ciagu 3 tygodni jak sie pojawiło to samo znikneło. Lej bakterie, nawet zwiększone dawki. Dawaj cokolwiek co bedzie konkurowało z cyjano. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meyger Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2019 Jaką masz temperaturę ?? 25,5 °cWysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach