qwas138 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2019 Witam mam pytanie czy używacie filtracji mechanicznej w sumpie wata gąbka i czy to ma sens bo u mnie watę muszę codziennie wymieniać bo zmienia się poziom wody w sumpie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2019 Przyczyna i skutek. Skutek to wymiana waty na gąbkę. Pomysł nowatorski, nie wiem czy dobry. Ja pochyliłbym się nad przyczyną -dlaczego poziom wody się zmienia bo to nienaturalne i prawdopodobnie niedobre dla systemu (zasolenie). Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sevi74 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2019 Ja używam od zawsze .Wymieniam co dwa dni.Musisz sobie dobrać odpowiednia.Prawdopodobnie ta którą masz jest za gęsta.Z zasoleniem to ma niewiele wspólnego . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2019 Przyczyna i skutek. Skutek to wymiana waty na gąbkę. Pomysł nowatorski, nie wiem czy dobry. Ja pochyliłbym się nad przyczyną -dlaczego poziom wody się zmienia bo to nienaturalne i prawdopodobnie niedobre dla systemu (zasolenie). Zmienia sie dlatego poniewaz wata jezeli jest pomiedzy przegrodami zmniejsza przeplyw wody .Jezeli jest inaczej to pompa nierowno pracuje .Nie ma to nic wspolnego z zasoleniem.Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2019 Koledzy, bzdury piszecie ! Jak nie ma wspólnego z zasoleniem ? Pewnie że ma ! A jakie to są skoki to już inna sprawa. Jeśli przez watę, zwiększa się poziom wody w komorach sumpa to w ostatniej komorze z pompą poziom opada, więc dolewka dolewa... Zgadza się ? Zasolenie maleje, zgadza się ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2019 3 minuty temu, Luk napisał: Koledzy, bzdury piszecie ! Jak nie ma wspólnego z zasoleniem ? Pewnie że ma ! A jakie to są skoki to już inna sprawa. Jeśli przez watę, zwiększa się poziom wody w komorach sumpa to w ostatniej komorze z pompą poziom opada, więc dolewka dolewa... Zgadza się ? Zasolenie maleje, zgadza się ? Pozdrawiam Kwestia wielkości baniaka i wielkości komory. Przy moich 500 litrach też miałem taki problem i jak dolewka wlała dodatkowy litr rodi to dla systemu niewiele to zmieniło. 9 godzin temu, qwas138 napisał: Witam mam pytanie czy używacie filtracji mechanicznej w sumpie wata gąbka i czy to ma sens bo u mnie watę muszę codziennie wymieniać bo zmienia się poziom wody w sumpie ? Nie wiem gdzie upychasz watę, ale jest za gęsto. Może masz za wąską przegrodę w sumpie do waty i ta się szybko zapycha. Możesz ułożyc watę np. zostawiając z jednej strony 2-4 cm wolnego miejsca, aby woda mogła przepływać nie podnosząc poziomu w komorze. U mnie skutkowało to przelewaniem odpieniacza i dla wygody zainwestowałem w rollermat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sevi74 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2019 @Luk u mnie wata jak już nie zbiera syfu to wody w ostatniej komorze jest więcej bo górą ją przelewa i dolewka nie zadziała.Wszystko zależy od budowy przegród . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2019 U mnie wata od początku. Wymieniam co dwa dni. By nie było zmiany poziomu wody daj po rogach przegrody z watą kawałki kratki lub może być nawet ten większy siporax. Jak znajdę fote jak to wygląda to wrzucę Tutaj jeszcze z opcją na dwa siporaxy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qwas138 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2019 36 minut temu, pawellb napisał: U mnie wata od początku. Wymieniam co dwa dni. By nie było zmiany poziomu wody daj po rogach przegrody z watą kawałki kratki lub może być nawet ten większy siporax. Jak znajdę fote jak to wygląda to wrzucę Tutaj jeszcze z opcją na dwa siporaxy Paweł dzięki tak zrobię;) pokaż cały sump Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2019 Tu już w jednym z rogów dałem kawałek kratki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach