Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 28 Listopada 2020 Absolutnie nie chce nikogo przekonywac. Kazdy stosuje co uważa i jak chce. Tylko chodzi mi by akwarysci mieli pewna doze świadomości kiedy miotaja nimi rozterki lub zaczyna sie gównoburza. Zalezy mi zeby skonczył sie ciemnogród a forum miało pewien poziom merytoryczny. BETONIARKA !!! Padlo nie raz na forum i pewnie jeszcze nie raz padnie. Nie chce byc uszczypliwy, zadna osobista wycieczka do nikogo. Ale dla mnie to wyraz wspomnianej wyzej merytoryki, poziom wiedzy czy pewnej ogolnej swiadomosci. Otóż istnieja mieszalniki sporzywcze, przemysłowe, z najwyzszej jakosci stali ktorych sie do tego uzywa. Połprodukty hygroskopijne wymagaja ""klimatu"" w hali produkcyjnej. To nie jest technologia NASA ale nie sa to tez tanie i proste rzeczy. Partie połproduktow maja pewne widełki parametrów, ale nadal musza isc w koknretnej ilosci i kolejnosci. Co do parametrow soli wystarczy porownac instrukcje z obu wiaderek, gramatura na zasolenie, sposob mieszania no i cene za kilogram. A to ze Tropical dostarcza pokarmy dla AF to tez nie grzech bo kto lepiej znałby sie na pokarmach jak nie firma z 40 letnim doswiadczeniem. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 28 Listopada 2020 16 minut temu, montymick napisał: Beti z całym szacunkiem dla ciebie - pleciesz farmazony ( pomyślałem sobie dosadniejsze określenia ) 6 stycznia napisałaś "Ja używam od 5 miesięcy powiem dobra sól trzyma fajnie parametry i zwłaszcza Mg nie jest w kosmosie. " A teraz z wiedzą, że to (prawdopodobnie) produkt AF to już myślisz o innej soli??? Dziwne. Szczerze mówiąc sam chciałem "spróbować" tej soli i pewnie tak zrobię, bez względu na świeżo zdobytą wiedzę ( i nie to, że AF jest beee) A czego Ty chcesz, oczekujesz piszesz mi tu jakieś (sorry) ..., to że używam tej soli 15miesiecy nie oznacza że nie mogę zmienić na inną, bo jeśli się okaże że używam nieświadomie dalej tej samej soli co kiedyś od AF tylko pod inną marką to raczej mogę mieć pretensję tak ? i pomyśleć nad zmianą, choć szczerze dawno nad tym myślałam. Spokojnie wyjaśniamy, nie tak nerwowo podejdź bardziej merytoryczne do sprawy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 28 Listopada 2020 A mi wczoraj dojechały dwa duże wiaderka tej Plus , zmiana z niebieskiej red sea , byle woda nie będzie fioletowa Ale ja już tak mam ,że z dwa/trzy wiadra jednej soli i zmiana , po AF ,FM,Colombo,Redsea czas na Aquafo___pfuuuuuuu __________Tropical A z tymi pokarmami to na pewno racja , ostatnio kupiłem z Tropicala granulki garlic coś tam, bo mi sie kończyły z AF ,gołym okiem widać ,że to to samo. Teraz jestem pewny ,że to ten sam produkt w innym opakowaniu. Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach