Skocz do zawartości

Historia edycji

sith114

sith114

@Słony leszcz @=Fresz= @fannadil @VDR

Z Darkiem już rozmawiałem na priv i na czatboxie. Przetestowałem lampę, nie skupiłem się na zdjęciach całości bo sterowanie suwakami daje mniej lub bardziej satysfakcjonujący efekt.

Ale bardzo nie spodobały mi się Royal Blue. Starałem się uzyskać efekt na ekranie telefonu ten sam co w akwa. Wiadomo, że na różnych ekranach może być innaczej ale róźnice miedzy RB i Blue będzie widać ;)

Royal Blue:

U9dvCmr.jpg

Blue:

tywQT7t.jpg

Cyjan:

gZ391pW.jpg

Kolega @s1ngle także może się wypowiedzieć ze royal blue wypada mega fioletowo.

Edit...

Nocne eksperymenty w tajemny laboratorium przyniosły pewne wnioski.

Diody które kupiłem jako RB mają wg sprzedawcy szczytową długość fali 441nm:

image.png.cdcbbac13306a2c0e4f69a1a84b0c21c.png

Diody które kupiłem jako blue mają szczytową długość fali 462nm:

c2f9c0464201adc06b75d87ab461

Dodatkowo mam jeszcze diody o szczytowej długości fali 458nm, tutaj niestety nie ma magicznego wykresu.

I tak używając długości fali które podaje sprzedawca robiłem test polegający na wysterowaniu diody małym prądem rzędu 5/10mA i oglądanie diody na białym tle. Nie oślepia "naukowca" a widać kolor. 441nm dobitnie fioletowe, 458 i 462 niebieskie, miedzy 458 i 462 widać subtelną różnice, ale obie są niebieskie.
Teraz pytanie szukać u innego sprzedawcy coś bliżej 450nm, czy montować 458 i 462?

sith114

sith114

Z Darkiem już rozmawiałem na priv i na czatboxie. Przetestowałem lampę, nie skupiłem się na zdjęciach całości bo sterowanie suwakami daje mniej lub bardziej satysfakcjonujący efekt.

Ale bardzo nie spodobały mi się Royal Blue. Starałem się uzyskać efekt na ekranie telefonu ten sam co w akwa. Wiadomo, że na różnych ekranach może być innaczej ale róźnice miedzy RB i Blue będzie widać ;)

Royal Blue:

U9dvCmr.jpg

Blue:

tywQT7t.jpg

Cyjan:

gZ391pW.jpg

Kolega @s1ngle także może się wypowiedzieć ze royal blue wypada mega fioletowo.

sith114

sith114

Royal Blue:

U9dvCmr.jpg

Blue:

tywQT7t.jpg

Cyjan:

gZ391pW.jpg

sith114

sith114

Z Darkiem już rozmawiałem na priv i na czatboxie. Potestowałem trochę lampe, nie skupiłem się na zdjęciach całości bo sterowanie suwakami daje mniej lub bardziej satysfakcjonujący efekt.

Royal Blue:

U9dvCmr.jpg

Blue:

tywQT7t.jpg

Cyjan:

gZ391pW.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.