ronin000 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2020 O kilku miesięcy walczę z tym glonem mam dwa mitraxy jednak jak valonia była tak jest, czyszczenie skał tylko niektórych nic nie daje nie mam możliwości wyczyszczenia wszystkich z racji że są obrośnięte koralami a valonia jest między nimi, ręczne obrywanie kończy się co kilka kulek rozwaloną kulką i defakto pogorszeniem problemu przez zarodniki. Czy są jakieś środki żeby się tego pozbyć, na dino podobno pomaga H2O2 może na to też pomoże ma ktoś jakieś doświadczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastiano Zgłoś Napisano 22 Lutego 2020 Dziwię się że krab mitrax jest nieskuteczny.Ja miałem plagę valonii.Jeden krab zrobił porządek , że aż miło o tym wspomnieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2020 Bardzo fajnym sposobem jest załatwienie sobie wąskich rurek . Są takie o średnicy wężyków silikonowych i wtedy robisz coś na wzór podmiany zaciągasz wodę i zeskrobujesz od razu. Wyłączasz obieg i pomby nie nawet jak rozwalisz kulkę to ja zaciągasz wężykiem i to co wypuści poza akwarium. Z resztą te twarde świeże kulki z tego co wiem nie rozsiewają zarodników bo nie są jeszcze dojrzałe. Tylko te miękkie , żółte i przezroczyste Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert20 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2020 Witam. Ja mam valonie praktycznie od początku i najlepszą bronią okazały się kraby percnony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ronin000 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2020 Dzięki za porady, kupiłem wczoraj na ebay niestety tylko w stanach to mają Vibrant Liquid podobno działa na valonie, poczekam jak przyjdzie może pomoże, bo co oczyściłem to chwila i jest znowu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ronin000 Zgłoś Napisano 28 Marca 2020 (edytowane) Stosuję Vibrant od początku marca po 3 tygodniach oprócz Valoni doszedł glon nitkowy z którym nigdy nie miałem problemów, albo to co otrzymałem to jakiś oszukany produkt albo po prostu nie działa a nawet pogarsza, ktoś może stosował ten specyfik u siebie i miał jakieś efekty. Stosuję tak jak zalecono na opakowaniu 1ml na 10 galonów raz w tygodniu. Edytowane 28 Marca 2020 przez ronin000 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gruffi Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2020 Ja stosuję 1 ml na 10 galonów dwa razy w tygodniu od 6 tygodni i zostały resztki valoni, a było tego naprawdę dużo. Polecam więc zwiększyć częstotliwość i cierpliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dejvix Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2020 Czy da sie to nabyc w Polsce Cytuj Gdy wszyscy wiedzą że czegoś nie da się zrobić pojawia się ten jeden, który nie wie że się nie da i on właśnie to coś robi. Einstein Moje 42l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ronin000 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2020 Do kuracji Vibrantem dodałem jeszcze Flucofast i po tygodniu zostały tylko resztki valoni takie białe. Walka chyba wygrana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin P. Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2020 Mam u siebie valonię w ogromnych ilościach. Krab mitrax raczej się za nią nie bierze, albo robi to zbyt wolno. Akwarium 87 litrów wody. Czytałem że pokolce lubią jeść tego glona. Mam taki pomysł: wpuścić małą sztukę tak około 4-5 cm na jakiś czas, dopóki nie podrośnie i nie wyżre glonów, a później odsprzedać komuś z większym akwarium. Mała "Dory" by się nadawała? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 8 Września 2020 W dniu 21.08.2020 o 10:48, Marcin P. napisał: Mam u siebie valonię w ogromnych ilościach. Krab mitrax raczej się za nią nie bierze, albo robi to zbyt wolno. Akwarium 87 litrów wody. Czytałem że pokolce lubią jeść tego glona. Mam taki pomysł: wpuścić małą sztukę tak około 4-5 cm na jakiś czas, dopóki nie podrośnie i nie wyżre glonów, a później odsprzedać komuś z większym akwarium. Mała "Dory" by się nadawała? borsuk raczej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kiks Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2021 W dniu 1.04.2020 o 21:35, gruffi napisał: Ja stosuję 1 ml na 10 galonów dwa razy w tygodniu od 6 tygodni i zostały resztki valoni, a było tego naprawdę dużo. Polecam więc zwiększyć częstotliwość i cierpliwości. Czy w instrukcji jest mowa o odpieniaczu. Mam kostkę bez odpieniacza. Kraby odpadają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach