Luk Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2020 4 godziny temu, klossowski napisał: A można wiedzieć jak to oczyszczałeś? Wybielacz? Odgazowanie? czy od razu do baniaka? Pewnie Potraktowałem ją kercherem, ale takim czystym - co nie pracował z chemią. Potem długo moczyłem w RO DI zmieniając wodę. Miałem czas, bawiłem się w pomiar fosforanów, jak skała przestała oddawać PO4, wystartowałem zbiornik. Nie lubię chemii, wolę naturalne metody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2020 1 minutę temu, Luk napisał: Potem długo moczyłem w RO DI zmieniając wodę To znaczy jak długo? Przepraszam, że tak dopytuję, ale właśnie mam zamiar wystartować ta takiej suchej skale i zbieram wszystkie informacje:):) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2020 Moczyłem ją okolo 2 miesięcy. PO4 wody w której skała była moczona, na starcie, wynosiło grubo powyżej 0,15 (skala się skończyła) Po 2 miesiącach PO4 zatrzymało się na poziomie 0,06 i wystartowałem. Obecnie w baniaku PO4 mam zawsze między 0,00 a 0,03 Tak jak pisałem wyżej.. miałem czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2020 To nie tak długo, ja planowałem najpierw tydzień w wybielaczu, a potem ze 3 tygodnie odgazowywania w mniejszym zasoleniu z bakteriami..... w sumie miesiąc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coronholio Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2020 2 godziny temu, klossowski napisał: To nie tak długo, ja planowałem najpierw tydzień w wybielaczu, a potem ze 3 tygodnie odgazowywania w mniejszym zasoleniu z bakteriami..... w sumie miesiąc. Nie ma potrzeby moczyć w chemi, wyszoruj,wymocz trochę w rodi i możesz odpalać. Startowałem dwa razy na tej skale i trzeci raz też ta naturalna będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2020 3 godziny temu, Coronholio napisał: Nie ma potrzeby moczyć w chemi, wyszoruj,wymocz trochę w rodi i możesz odpalać. Startowałem dwa razy na tej skale i trzeci raz też ta naturalna będzie. Tylko że wybielacz już kupiłem, 3 litry! Jak tak radzicie, to namoczę w rodi i jak fosforany nie będą wysokie to startuję bez chemii:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
heatbeat Zgłoś Napisano 6 Maja 2020 Z moich doświadczeń wynika, że jakieś długie moczenie w RODI nie ma żadnego sensu. Jak już moczyć to w solance, najlepiej dodając jakieś bakterie i źródło amoniaku dla nich. Jeśli zaś skała nie jest czysta i mamy wątpliwości to, w zależności co jest problemem, traktujemy ją kwasem solnym albo podchlorynem albo perhydrolem. Trzeba tylko pamiętać, aby chlor zneutralizować tiosiarczanem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tata Zgłoś Napisano 8 Września 2020 I jaka decyzja została podjęta co do wyboru skały? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach