dadario Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 Witam... Tak się człowiek nudzi w domu i kombinuje. Mam dwa filtry przepływowe obecnie nieużywane. 0,7l Pacific sun i 4l TC. Chciałbym je w końcu uruchomić. Duży wypełniony biomedium a mały na ewentualny węgiel, żywice itp ogólnie w razie potrzeby. Jak zrobić zasilanie dla nich. Jedna wieksza pompa sterowalna, rozgałęzienie i zawory do ewentualnego odcięcia/regulacji przepływu czy każdy z osobną pompą AC??? Co myślicie??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 ja bym wybrał opcję nr 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sosna Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 Ja mam rozgałęzione z pompy na dwa i zawory przed filtrami żeby regulować przepływ i w razie czyszczenia zakrecam jeden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 Ja miałem pompę dcp 10000 z poprzedniego akwarium ,szkoda było sprzedać za pół darmo, a że już mnie wkurzały trzy małe pompki w sumpie tj.do pelletek, filtra zraszanego i wegla to zrobiłem rozgałeznik na cztery zaworki i podłączyłem dużą pompę .Działa na 50% mocy ,pobiera 31watt i wychodzi że pobiera połowę tego co pobieraly te trzy mniejsze. Tak to wygląda Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 @Kris81 czas wyczyścić pienidło . No właśnie też jestem za rozwiązaniem podobnym, jednak zastanawiam się czy są jakieś minusy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 dzisiaj wieczór robię podmiane to się wyczyści a w środę czysciłem, ostatnio jakoś piana górą wychodzi , żona chyba ludwika dolewa . Jedyny problem to ustawić przepływ, przykrecajac jeden zawór w każdym zmienia się przepływ .To kwestia 10 min i ustawione, ja reguluje tylko zaworem z złoża zraszanego ,na samym końcu rury. Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 6 Maja 2020 Postanowione... Będzie jedna pompa i rozdzielacz na dwa reaktory. No i tutaj pytanie... Pompa 2,5tys/h wystarczy??? 4L złoże biologiczne no i malutki reaktor (najmniejszy PS) na węgiel/rowy itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach