Daro73 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2020 Chciałbym dowiedzieć się czy są alternatywne czujniki stosowane w dolewkach, najprostszy czujnik pływakowy stosowałem, proste rozwiązanie ale problem jest z uchwytami tych czujników, idealny byłby czujnik indukcyjny, bezkontaktowy który wystarczy przykleić na szybę, rozwiązanie genialne w swojej prostocie, nie sprawdza się jednak w moim przypadku kiedy cały czas po ściankach płynie woda czujnik się nie załączy, pomyślałem jeszcze o czujniku optycznym, jak to się sprawdzi w przypadku akwarium typu Reefmax. Może są jeszcze inne rozwiązania o których nie słyszałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 19 Lipca 2020 Ja mam optyczny i sobie chwalę. Chyba, że ślimak wejdzie w optykę to sobie przestaję chwalić ale wtedy przy zbyt długiej pracy pompy alarm ją wyłączy (albo nie, raz mi nie wyłączył ale akurat byłem w pokoju. To była moja wina bo źle zamontowałem oczko i powstał tzw air bubble). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2020 W moim reefmaxie mam dolewkę tunze nano i sobię chwalę. Umieściłem czujnik w pierwszej komorze i wszystko śmiga. Tylko wywaliłem tą płytkę ociekową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arrooss1 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2020 6 godzin temu, natan2012 napisał: W moim reefmaxie mam dolewkę tunze nano i sobię chwalę. Umieściłem czujnik w pierwszej komorze i wszystko śmiga. Tylko wywaliłem tą płytkę ociekową. W RM też miałem dolewkę tunze, ale zamiast pozbywać się plytki, to ja trochę nadciąłem by przepuścić kabelki, a w pierwszym koszyku u góry wyciąłem miejsce na czujnik i śmigało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach