kacper.w Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2020 Cześć, Najprawdopodobniej z jednego z większych sklepów przyniosłem ospę lub odinoze... Obecnie w akwarium pływa Błazenek i Centropyge Flavissimus. Od jakiegoś czasu ryby dziwnie się zachowywały, w poniedziałek zauważyłem, że moja centropyga często ociera się o skały, widać była nawet łuski, które od niej odpadają po takim "drapaniu". Pod pewnym kontem na centropydze zauważyłem widoczne niewielkie białe kropki. Na błaźnie kropki były dużo bardziej widoczne - przy pyszczku i na obskubanej płetwie widać było kropki / ziarenka soli przyczepione do tkanki. Zacząłem podawać czosnek z pokarmem i następnego dnia pojechałem po Polyp Lab Medic. We wtorek zastosowałem najwyższą dawkę - na około 200 l wody 3,5 łyżeczki wieczorem po zgaszeniu światła i to samo rano w środę ok. 4 h przed zapaleniem światła. Dzisiaj rano podałem kolejną dawkę i zauważyłem, że białych kropek u błazna jest więcej, centropyga schowała się w skały jeszcze wczoraj i szybko oddycha. Błazen przyjmuje pokarm w miarę normalnie, centropyga od wtorku przestała. Powiedzcie mi czy coś może im pomoc ? Co mogę zrobić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2020 Podając Polyp Lab musisz też miec lampę uv na taki zbiornik 54w min, teraz tylko musisz czekać, mozesz podawać czosnek do pokarmu. Jeśli stan jest poważny wg ulotki można zwiększyć dawkę przez pierwsze 3 dni. Pamiętaj ze kuracja to min 10dni, nawet jesli już kropki znikają. Ps.po podaniu środka Polyp Lab, UV wyłączamy na godzinę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marijo Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2020 Jeśli masz akwarium kwarantannowe możesz użyć leku na malarię Arechin, działa super. Mi chwilę po założeniu akwarium obsypało Hepatusa i szybko doszedł do siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2020 (edytowane) Kwarantanna i Arechin albo mocna lampa UV do głównego, czekanie i różaniec. Dobre żywienie z czosnkiem i vit. C. Lanie preparatow na ospę do głównego zbiornika to strata czasu i pieniędzy, a przy okazji niszczenie równowagi biologicznej. Pozdr., tomko P.s.Nawet jak wyleczysz w kwarantannie to i tak bez UV się nie obejdzie, bo ospa jest już w zbiorniku i za chwilę będzie powtórka. Ćwiczyłem to. Niestety. Edytowane 13 Sierpnia 2020 przez tomko (wyświetl historię edycji) Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr@co Zgłoś Napisano 5 Października 2021 Zgadzam się z tomko, leki reef Safe nie mają sensu. Działa chlorochina i obniżone zasolenie.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj ~900l SPS LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach