Luca197 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2020 Witam wszystkich mam jedno pytanie nie będę się wdawał w całą historię ponieważ było by dużo do opisania, a zacznę tak. Dwa tygodnie temu przeniosłem ryby korale, piasek do innego akwarium ze względu na to, że akwarium docelowe było całkowicie wymienione szafka, sump dosłownie wszystko. Wszystko zacząłem od nowa woda skały itd, ale tonie ważne chodzi mi o to, że w akwarium do którego przeniosłem zwierzęta pojawiło mi się gdzie nie gdzie małe skupiska cyjano na razie jeszcze nic nie przenoszę do głównego zbiornika, ale chciał bymw koncu może za jakies 2 tygodnie przeniesc chociaz same koralowce czy jeżeli będę miał gdzieś na skałkach z koralami jakieś małe plamki cyjano to ryzykuję tym, że zaszczepie to wszystko w nowym akwarium czy nowe sobie z tym poradzi. Bardzo dziękuję za jakąś podpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2020 Po przeniesieniu wszystkiego zrobiłeś restart . A w nowym dojrzewanie nikogo nie ominie . Raz mocne raz prawie zerowe , ale jednak . A dino , cyjano czy inne glony mogą i tak wystąpić . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luca197 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2020 Czyli co polecasz normalnie przekładać i się nie zastanawiać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2020 Ja jeśli robiłem podmianę zbiornika to wszystko szło odrazu , i tak już żeś to zrobił . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luca197 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2020 No tak tylko, że u mnie wszystko jest chwilowo w innym zbiorniku, a nie chcę przenieść dziadostwa do nowego, bo nie chcę na dzień dobry problemów. Dlatego też pytam czy jest to bezpieczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2020 25 minut temu, Luca197 napisał: No tak tylko, że u mnie wszystko jest chwilowo w innym zbiorniku, a nie chcę przenieść dziadostwa do nowego, bo nie chcę na dzień dobry problemów. Dlatego też pytam czy jest to bezpieczne. Choćbyś wszystko wysterylizował i zrobił start akwa na suchej skale i nowej wodzie to jak pojawią się warunki ku temu to Dino i cyjano i tak się rozwinie - i vice versa - jak włożysz zarośniętą Dino czy cyjano skałę do stabilnego akwa to skała szybko się powinna oczyścić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luca197 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2020 Właśnie, o taką odpowiedź mi chodziło krótko, zwięźle i łopatologicznie. Dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2020 Tylko , że kolega nie ma stabilnego akwa , raz restartował teraz znów . Stabilność przyjdzie z czasem. Wiec już po ptokach , nic tylko zrobić jak trzeba i dbać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach