Skocz do zawartości
bali88

Plaga wirków w sumpie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od jakiegoś czasu pokazują mi się czerwone wirki, zakupiłem hrysusa i w głownym zbiorniki świenie się z nimi uporał... a przynajmniej tak mi sie wydaje bo wirków nie widać.

Niestety w sumpie jest ich coraz więcej. Osiadają na skałce, siporaxie... nawet na spagetii.  Rybki raczej nie chciałbym wpuszczać do sumpa a myslalem raczej o zakupie krewetki czyszczacej. Tylko czy to byłoby bezpieczne ? Mam na myśli np. pływak z automatycznej dolewki i dużą butle wody RO. Może jakiś inny pomysł ? Z góry dzieki za podpowiedź :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli mogę cos Ci doradzić. Z prawa Murphy’ego - jezeli wcześniej czy później dolewki czymś dodatkowo nie zabezpieczysz to i tak coś Cie zaleje. Mnie w poprzednim baniaku zalały ślimaki - dwa wlazły na oba pływaki levelmatica i gdyby nie to że byliśmy akurat w domu to mielibyśmy nieplanowany remont. Koledze zwiesiła sie inna dolewka i wlała co było do zbiornika.  Można to tanio zabezpieczyć wielofunkcyjnym przekaźnikiem czasowym (np relpola). Wstawiasz go między pompą a dolewką i ustawiasz na zadany (twoim zdaniem bezpieczny) czas pracy - po przekroczeniu tego czasu pompa jest rozłączana. Po sumpie wtedy może Ci łazić co chcesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, bali88 napisał:

Niestety w sumpie jest ich coraz więcej.

Jak duży jest ten sump?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaw beczkę zlej wodę z sumpa. Wlej w jej miejsce RODI którą następnie wraz z truchłami zlej do kanalizacji. Solanką zalej ponownie sumpa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, chwialek napisał:

Postaw beczkę zlej wodę z sumpa. Wlej w jej miejsce RODI którą następnie wraz z truchłami zlej do kanalizacji. Solanką zalej ponownie sumpa.

Sump nie jest duży. Bedzie tam mniej wiecej z 50L wody, tylko co z tym całym zooplanktonem i zwierzyną mieszkającą w skale ?

Pewnie zacznie gnić ?

@sumka33

Kurcze, takie coś faktycznie warto byłoby zamontować. Wiesz może czy byłaby jakaś gotowa wersja pod gniazdko, bez lutowania ? Cos na zasadzie bardziej zaawansowanego programatora czasowego ?

Edit. Znalazlem cos pod hasłem minutnik gniazdkowy  :)

No w każdym razie pokombinuje :)

Edytowane przez bali88 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, bali88 napisał:

Sump nie jest duży. Bedzie tam mniej wiecej z 50L wody, tylko co z tym całym zooplanktonem i zwierzyną mieszkającą w skale ?

Pewnie zacznie gnić ?

Możesz przygotować nową solankę o objętości wody w sumpie, zatrzymać obieg i dodać do sumpa levamisol. Po ok 2 godzinach zlać wodę z sumpa i uzupełnić czystą solanką. Wirki zginą, a większość życia w skale przetrwa.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, bali88 napisał:

Pewnie zacznie gnić ?

@sumka33

Kurcze, takie coś faktycznie warto byłoby zamontować. Wiesz może czy byłaby jakaś gotowa wersja pod gniazdko, bez lutowania ? Cos na zasadzie bardziej zaawansowanego programatora czasowego ?

Edit. Znalazlem cos pod hasłem minutnik gniazdkowy  :)

No w każdym razie pokombinuje :)

Tu jest link:

https://www.relpol.pl/content/download/65157/1583925/file/Przekazniki czasowe RPC_folder PL_2017.pdf

Funkcje które mogą nas tu interesować to Wu dla dolewki i bodajże E dla odpieniacza

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sumka33

Dzięki. Takie systemowe rozwiązanie chyba najbardziej do mnie przemawia.

Zabezpiecze sumpa i wrzuce ekipe sprzątającą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT - bo temat i tak zbiegł na wątek zabezpieczenia dolewki...

U mnie za zabezpieczenie zbiornika dolewki i sumpa robi przelew do kanalizacji. Taka archaiczna forma bez grama elektroniki. Ale zawsze może się zapchać.... Tylko nie wiem jak długo by tam woda musiała płynąć aby zarosło... Całość przygotowania wody RODI sprowadza się do otwarcia jednego zaworu i sobie kapie. Jak zapomnę to nakapie do kanalizacji. Jak sobie przypomnę to zakręcę. Zabezpieczenie sumpa na wypadek przepełnienia zrobiłem na wyrost. Bowiem licząc objętościowo jest w stanie przyjąć 100% wody dolewki i spływu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.