Skocz do zawartości
Robertob

vsv i amoniak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Otoz od tygodnia zaczolem podawac do mojego akwarium vsv a od 2 dni zaczol rosnac amoniak. Czy ktos z was zauwazyl taka reakcje u siebie. Sprawa zaczyna byc powazna w ciagu 2 dni z poziomu 0 wzrosl do teraz na 0.274 i rosnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kwestionuje wyników, tylko zastanawiam się czym robisz tak dokładne pomiary jonu amonowego?

I w ogóle czemu robisz takie pomiary? To młody zbiornik? Zamknąłeś cykl azotowy?

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam seneye czujnik i pokazuje taka wartosc. Co do dokladnosci wiem ze mozna polemizowac ale tyle pokazuje.  Tak czy inaczej mozna okreslic czy jest tendencja wzrostowa czy malejaca i czy cos sie dzieje niedobrego w akwarium. Zrobilem wczoraj dodatkowo test ammonia red sea i mozna przyjac ze pokazal 0.2ppm (dokladnosc 0.2ppm). Akwarium mam od roku 1000l jakies 40 ryb,  200kg skaly regularnie robie testy. podmiany co tydzien 15% od 10 mies nie mialem problemu z amoniakiem. Na ta chwile seneye pokazuje juz 0.330ppm.

seneye nh3.jpg

Edytowane przez Robertob (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy temat. 

Myślę ze dokładności czujnika nie ma co zbytnio kwestionowac bo ewidentnie jest wzrost od momentu dozowania VSV.

Opierajac sie na badaniach Dr. Tim Hovanec, ktory mowi ze denitryfikacja zachodzi tylko dzieki bakteria zyjacych na powierzchni nie zawieszonych w kolumnie wody. 

Bakterie te zuzywaja bardzo duzo tlenu i najefektywniej działaja na powierzchni do 0,1mm. To tlumaczyloby dlaczego złoza zraszane nadal stosowane sa w wielu systemach z samymi rybami i doskonale sie sprawdzaja. Mają staly dostęp do duzej ilosci tlenu a ociekanie wody zapobiega budowanie sie plaszczy bakteryjnych. Z tego samego powodu w filtrach do oczek wodnych zaczeta stosowac plywajace  K1 media którą calyczas sie kotłuja co daje staly wysoki dostep tlenu bakteriom a ruch powoduje zrywanie plaszczy bakteryjnych. Warstwa 0.1mm caly czas jest idealnym srodowiskiem dla bakteri nitryfikujacych.

Teraz biorac pod uwage ze dozowanie wegla powoduje przyrost biomasy bakteryjnej- a wszystkie bakterie zuzywaja wiecej tlenu wiec efektywność bakteri denitryfikacyjnych spada. 2 powód to płaszcz bakteryjny popularne gluty jeszcze bardziej przyduszaja powierzchnię gdzie bakterie nitryfikacyjne działaja najefektywniej. Wydaje mi sie ze poprostu dla tych szczepow pogorszyły sie warunki bytowe.

To tylko moje przemyslenia i refleksje.

Ale byc może przy okazji twojego pomiaru wytlumaczyles dlaczego czesto i gesto przy dozowaniu wegla wchodzi prymitywny wlosowaty glon jak przy dojrzewaniu.  Otoz te gatunki glonow jak i wszystkie gatunki glonow wolą pozywke juz z poziomu amoniaku niz czekac na NO3. Przy metodzie vsv zawsze srednie pH jest niższe niz nie bez dozowania wegla wynikajace ze wzmozonego metabolizmu i produkcje Co2 przez bakterie. A niskie pH to kolejny czynik  ktory obniza prace bakteri utleniajacych amoniak i tak zaczna sie cykl błednego koła. 

Tak jak powyzej to tylko moje refleksje i przemyslenia na podstawie  połaczenia info z roznych srodeł.

Jesli chodzi o twoją sprawę to byc moze poprawa cyrkulacji oraz dodatkowe napowietrzanie poprawi warunki dla nitryfikacji. Skały masz az 200kg nie wiem jak jest ułozona ale na pewno sa miejsca gdzie porobily sie złogi.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety juz niebardzo da sie cokolwiek poprawic w wydajnosci cyrkulacji. pompa obiegowa 15000l chodzi na 90 proc. A 3 pompy w akwarium kazda po 20000l na maxa w sekwecjach naprzemiennie. Jesli chodzi o ruch wody to naprawde sie dzieje mocno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro ładunek amoniaku jest stały - bo zakładam że ilość ryb i to i leje karnisz pozostaje bez zmian, to ewidentnie spada wydajność bakterii w nitryfikacji amoniaku. Pytanie które mnie się nasuwa jest takie jak vsv wpływa na proces nitryfikacji w stosunku do tego jak on wyglądał przed dozowaniem vsv. Jaką dawką wystartowałeś? I w ogóle dlaczego zacząłeś stosować vsv? Masz problemy z wysokimi azotanami? Z drugiej strony nie wydaje mi się żeby tygodniowe dozowanie vsv spowodowało taki wzrost bakterii, żeby nastąpił spadek nitryfikacji. Bardziej już podejrzewał bym że film bakteryjny uszczelnia skałę, chociaż to z kolei by bardziej wpłynęło na poziom azotanów ze względu na zahamowanie ich redukcji do azotu.

Czy aby na pewno w ostatnim czasie nie zrobiłeś nic co spowodowałoby zachwianie populacji bakterii? na przykład intensywne mieszanie piasku, dodanie jakiejś chemii, zmiany oświetlenia, zmiany cyrkulacji? Wszystko to może zachwiać procesy nitryfikacji i denitryfikacji.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczolem stosowac VsV dlatego ze zawartosc no3 w wodzie mam na poziomie 8-10ppm i chcialem zejsc do ok 2 . Nie stosuje zadnych srodkow chemicznych. Pierwszy raz podalem VsV 6 dni temu i zaczolem od 0.4ml na100l. Dozowanie wg tabelki znalezionej na tym forum. Wczoraj ostatni raz 0.8ml i zaraz po tym nastapil skok widoczny na wykresie (ten z wykrzyknikiem). Jedna rzecz ktora zmienilem to to ze mniej wiecej rownolegle z vsv zaczolem podawac bakterie aquaforest probio s  (10 kropel) co w moim mniemaniu mialo podniesc wydajnosc bakteryjna akwarium a nie zdlawic procesy nitryfikacyjne.

Edytowane przez Robertob (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa rozwiazana. Ustawilem czujnik no3 bezposrednio pod falownik i odczyt spadl o polowe co dalo tylko jedno rozwiazanie. W czujniku wytworzyl sie swego rodzaju mikroklimat (martwa strefa) i zaburzalo jego odczyt. Po rozebraniu i przeplukaniu w wodzie akwariowej czujnik pokazuje zero. Tak czy inaczej uwazam ze jest to nastepstwo rozwoju flory bakteryjnej i uniemozliwienie swobodnego przeplywu przez czujnik. Idac tym tokiem  mozna zalozyc ze przy braku wystaczajacej cyrkulacji mozna wyrzadzic sobie sporo zlego w akwarium. Tym razem udalo sie bez strat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.