Skocz do zawartości
palaeo

To jeszcze pytanie o wyrównanie Ca

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór,

w moim baniaku miałem jakiś czas temu stopniowy spadek KH, który wyrównałem preparatem do wyrównywania KH i obecnie jest dość stabilne - waha się między 7.7 a 8.0. Chciałem zacząć ballinga, ale powinienem chyba podnieść najpierw Ca - obecnie ~380. Czy zrobić to podając teraz sam roztwór CaCl2, czy jakoś inaczej? I czy w tym czasie lać też roztwór do KH (i ma się wydzielac NaCl w tej reakcji)?

Pozdrawiam,

Mikolaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, palaeo napisał:

Dobry wieczór,

w moim baniaku miałem jakiś czas temu stopniowy spadek KH, który wyrównałem preparatem do wyrównywania KH i obecnie jest dość stabilne - waha się między 7.7 a 8.0. Chciałem zacząć ballinga, ale powinienem chyba podnieść najpierw Ca - obecnie ~380. Czy zrobić to podając teraz sam roztwór CaCl2, czy jakoś inaczej? I czy w tym czasie lać też roztwór do KH (i ma się wydzielac NaCl w tej reakcji)?

Pozdrawiam,

Mikolaj

NaCl bedzie się wydzielać podczas stosowania ballinga- to normalne - dlatego stosujesz dodatkowo SBS (sól bez soli)

Jak masz stopniowy spadek KH to musisz wyliczyć o ile spada Ci Kh np na tydzień. Proporcjonalnie powinno spadać też Ca. Podbij sobie przez tydzień Kh do 8,5 i Ca do np 430, przestań dozować i  zmierz spadek w ciagu następnego tygodnia - bedziesz znal konsumpcję weglanów i wapnia i obliczysz ile czego dozować.

Przynajmniej ja tak zrobiłem i u mnie zaskoczyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki - ale czy w czasie podbijania Ca ciągle podbijać też KH, czy KH podbić do 8.5, przerwac dozowanie i podbic Ca (bo zakladam, ze jesli bede to robil oddzielnie, to reakcja CaCl2+Na2HCO3 nie zajdzie)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, palaeo napisał:

Dobry wieczór,

Pozdrawiam,

Mikolaj

Jak masz jakąkolwiek masę koralową tak, że potrzebujesz balinga, to lej wszystkiego po równo od początku ale w małych dawkach np. 1/2 tego co wynika z obliczeń. Moim zdaniem lanie w nierównych dawkach powoduje, że w konsekwencji parametry się rozjeżdżają. Zasadą pierwotnego balinga jest lanie po równo i to się sprawdza zakładając, że masz konsumentów Ca2+. Pozdr., tomko

10 minut temu, palaeo napisał:

Dzięki - ale czy w czasie podbijania Ca ciągle podbijać też KH, czy KH podbić do 8.5, przerwac dozowanie i podbic Ca (bo zakladam, ze jesli bede to robil oddzielnie, to reakcja CaCl2+Na2HCO3 nie zajdzie)?

Bardziej pilnuj poziomu Ca. W przypadku Kh margines bezpieczeństwa jest duży. Jak miałem na początku nawet ok. 12. Potem zacząłem po trochu redukować, zmniejszając dawki wszystkich płynów a i konsumpcja zrobiła swoje.

Edytowane przez tomko (wyświetl historię edycji)

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.