Skocz do zawartości
Tadoris

Wolnymi krokami do projektu około 400l

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

wraz z nowym rokiem powoli zaczynam się zastanawiać jaki dobrać sprzęt do nowego projektu, z którym ruszę pewnie w wakacje.

Pomierzyłem dokładnie co mogę wstawić do salonu i efekt jest następujący:

Szkło - 130x55x55. przednia szyba i obie boczne OW. Komin po lewej stronie wykonany w lacobel. Do zastanowienia czy nie zrobić przyszłościowo w kominie miejsca na waveboxa

Sump - jeszcze w sferze analizy co i jak zrobić w nim - więc to poruszę za jakiś czas po ustaleniu dokładnie w którą stronę idę z filtracją. Wstępnie szacuję iż będzie w okolicy 150l na pewno 2 kg kulek maxpect

Na dnie piasek w którym docelowo będzie jakaś rozgwiazda 

Sprzęt:

Lampa  - tu mam pewien dylemat bo opcji jest kilka:

1. MAXSPECT RSX R5-300 + może z czasem dołożyć belkę Orphek jak by było za mało. Plus to cena dość przystępna i od razu mam na starcie dość sporą moc.

2.  Hydra 32HD x2 i z czasem dokupić 3 jak będzie już trochę korali. Ewentualnie jako 3 przejściowo wykorzystam Prime HD z mojej kostki.

3. Ecotech Radion XR15W G5 Blue x2 z czasem dokupić 3 jak będzie już trochę korali lub jak możliwości finansowe pozwolą to jako 3 na środek Ecotech Radion XR30W G5 Blue (tylko tu mam wątpliwości czy wówczas nie będzie efektu super środka i niedoświetlonych boków). Kolory pod tymi ledami chyba byłyby najlepsze, ale też cena niestety najwyższa, za same uchwyty każą sporo płacić. 

Odpieniacz - DELTEC SKIMMER 600i lub 1000i -  raczej ten większy

Pompa obiegowa - JEBAO DCP-10000 Z KONTROLEREM (MAX 10000L/H)

Cyrkulatory - JEBAO SOW-8 8500L/H x2 

Wavebox (pewnie nie od razu) - TUNZE COMLINE® WAVEBOX 6208 (ewentualnie mocniejszy, ale wtedy cena już sporo większa)

Konstrukcja skalna - skłaniam się do zamówienia konstrukcji ceramicznej z AquaCeramic

Pompa dozująca  - AQUA NOVA NMDP-5 lub ATI AUTO DOSING PUMP

ClariSea 3000 Automatic - miejsce w sumpie pewnie pod to zrobię, natomiast sam zakup pewnie nie od razu tylko po kilku mc

Jeżeli trafi się jakiś sprzęt lub szkło, stelaż i sump używany godny uwagi i za dobre pieniądze to również rozważam taką opcję. Wówczas może lampy z opcji 2 i 3 byłyby od razu w ilości docelowej.

Jeżeli chodzi o korale jakie będę docelowo chciał mieć to na pewno:

1. LPS

- Euphyllie Glabrescens - kilkanaście odmian kolorystycznych - z tego powodu też wavebox

- Goniopory i Alveopory

- Acany

- Blastamussa

- pewnie kilka Fungii

2. SPS - po kilku mc jak zbiornik będzie już stabilny 

- Montipory - te ciekawsze kolorystycznie

- Acropory - kilkanaście odmian

3. Zao - same ciekawsze premium

Dajcie znać co myślicie o takim wstępnym kierunku na sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Tadoris napisał:

Jeżeli chodzi o korale jakie będę docelowo chciał mieć to na pewno:

1. LPS

- Euphyllie Glabrescens - kilkanaście odmian kolorystycznych - z tego powodu też wavebox

- Goniopory i Alveopory

- Acany

- Blastamussa

- pewnie kilka Fungii

2. SPS - po kilku mc jak zbiornik będzie już stabilny 

- Montipory - te ciekawsze kolorystycznie

- Acropory - kilkanaście odmian

3. Zao - same ciekawsze premium

Może być ciężko pomieścić to w planowanym akwa.... no chyba że, podając wymiary, pominąłeś gdzieś jedno 0 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Tadoris napisał:

Acropory - kilkanaście odmian

Cyrkulacji i światła stanowczo za mało. Ponadto zamiast 55 głębokości zrobił bym 70 i obniżył do 50.

Pozdrawiam,

Norbert

1d86b53c10113aeb103b8479a70f4e57u1540a1381.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dorzucę najwyżej jeszcze jedną SOW-8 lub SOW16 - albo zainwestuje i kupie 3xSOW16.

Co do światła to 300-400W z Radionów nie da rady ? ewentualnie do zastanowienia belka Orphek z czasem. Najpierw z korali trafią LPS i jakieś 2-3 acry tylko po powiedzmy 5-6 mc. na resztę zostawię sobie miejsce i dojdzie gdzieś po roku od odpalenia - powoli małymi kroczkami 

Na głębokość nie wcisnę więcej jak te 55 cm - ewentualnie może max uda się zrobić 57-60 (ale 2 cm raczej różnicy nie zrobi). 

Co do pomieszczenia korali to będę chciał konstrukcję z dużą ilością półek - Euphyllie zajmą lewą cześć baniaka, a na SPS chcę przeznaczyć około 70 cm z szerokości zbiornika, gdzie bliżej dna planuje dać Goniopory i inne LPS

Edytowane przez Tadoris (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.