Kamil28 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2021 Witam Mam pytanie jakie możecie polecić odmiany gatunki korali dla osoby zielonej w tym temacie akwarium ma mieć pojemność 500l i tu pytanie jakiej wielkości należy zakładać sump. Akwarium mam być prowadzone wyłącznie z koralami bez lub co najwyżej z niewielką ilością krewetek lub bezkręgowców dodać mogę że chciałbym aby to nie były gatunki bardzo wymagające lub specyficzne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maelen Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2021 (edytowane) sump - jaki największy Ci się zmieści korale - miękkie (rhodactisy, discosomy, zoanthusy, sinularie, lobophytony, sarcophytony, pseudogorgonie, briareum, pachyclavularie, xenia itp), trochę później łatwe LPS (caulastrea, duncanopsammia) i łatwe SPS (montipory, stylophory, seriatopory, pavony) Edytowane 3 Stycznia 2021 przez Maelen (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil28 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2021 Witam Dziękuje za odpowiedź a czy to prawda iż koral twardy oraz korale miękkie nie powinno się łączyć w jednym zbiorniku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maelen Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2021 można, tylko trudniej jest ze względu na różne wymagania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil28 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2021 A czy faktycznie acropora jest gatunkiem trudnym w utrzymaniu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maelen Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2021 (edytowane) dla nowicjusza tak, potem w sumie również Edytowane 3 Stycznia 2021 przez Maelen (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil28 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2021 A czy mogę zapytać wprost gdzie mogę kupić pierwszą klasę szczepek korali lub gdzie w Krakowie znajdują się sklepy które faktycznie doradzą a nie z golą jelenia pracuje w handlu wiec znam techniki sprzedawców na tzw zielonych a chce tego uniknąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2021 4 minuty temu, Kamil28 napisał: A czy mogę zapytać wprost gdzie mogę kupić pierwszą klasę szczepek korali lub gdzie w Krakowie Proste miękasy to najlepiej na Bandzie albo Olx. Kupisz duże za grosze albo za pifko, w sklepie będą małe szczepki za spore pieniądze:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2021 W okolicy Krakowa jest pewnie sporo akwarystów, którzy pomogą Ci w prowadzeniu zbiornika. Warto z tej pomocy skorzystać od wiedzy, przez żywą wodę na uruchomienie akwarium po szczepki prostych koralowców. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2021 Sklep z Twoich rejonów to kawałek od Krakowa Jonafish. Jeden z lepiej zaopatrzonych w życie. A i dobra rada zawsze poratują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach