AAxxeell Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2021 Witam. Stosuje Ati Essentials przez pompe dozująca i mam dawkę 75 ml rozbitą na 5 razy podawania w godzinach: 8, 12,15 18, 21. I teraz chciałbym to rozłożyć na 12 w miarę równych dawek i zastanawiam się czy nie bedzie jakis duzych skoków i jak wpłynie to na korale? Czy zuzycie KH w dzien i w nocy jest takie same? Poradzicie coś?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mem_phis Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2021 zuzycie KH w nocy jest mniejsze niz w dzien, a duze skoki sa wtedy kiedy dawek jest malo. Im wiecej, tym parametry sa stabilniejsze w ciagu dnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2021 Zużycie KH w nocy według publikacji, które czytałem stanowi ok 30% dziennego zużycia, to badania z rafy więc dynamika w akwariach może być troche inna. Tym niemniej 75ml w 240l to poniżej dobowego spadku 1kH, rozbite na 12 dawek to mniej niż 0,1 zmiany raz na 2h, będzie dobrze, a na pewno nieznacznie lepiej niż 5 dawek . Ja leję 11 dawek i różnica między porankiem a 17-18.00 jest 0,1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AAxxeell Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2021 sorki za wprowadzanie w włąd zapomniałem zmienić stopki 550l + su 46 minut temu, Sagerrak1 napisał: Zużycie KH w nocy według publikacji, które czytałem stanowi ok 30% dziennego zużycia, to badania z rafy więc dynamika w akwariach może być troche inna. Tym niemniej 75ml w 240l to poniżej dobowego spadku 1kH, rozbite na 12 dawek to mniej niż 0,1 zmiany raz na 2h, będzie dobrze, a na pewno nieznacznie lepiej niż 5 dawek . Ja leję 11 dawek i różnica między porankiem a 17-18.00 jest 0,1. mp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2021 No to mniej niż 0,5kH na dobę. Nie wiem jaką masz pompę, ale dla dokładności pojedynczego dozowania możesz zostawić 5 dawek , akwarium nie poczuje różnicy. Jak już dojdziesz do 200 to podziel gęściej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AAxxeell Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2021 Pompa to Jebao 4 kanały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2021 Kh można podbić bez problemu z wolnej ręki. Znam kolegów którzy lali roztwór dzbankiem.Sam też tak robiłem. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach