Skocz do zawartości
qni

jak dobrać media filtracyjne?

Rekomendowane odpowiedzi

Na jakiej zasadzie dobieracie ilość i rodzaj mediów filtracyjnych do akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinieneś mieć w zbiorniku minimum dwa rodzaje filtracji: biologiczną imechaniczną ewentualnie trzecia -chemiczna. To jeśli chodzi o wybór podstawowych mediów.

Potem analizujesz swój zbiornik .... dużo ryb to musisz mieć dużo porowatego materiału o szybkim przepływie wody ( nitryfijacja). .... spsy o super kolorkach.... musisz pomyśleć jak zlikwidować azotany i fosforany bakterie z poźywką w biopeletach, zeovit (filtracja chemiczna) ......

Jeśli chodzi Ci czy wybrać np siporax, kulki czy np live bio fil .... każdy powie co innego;) (ja nam wszystkiego po trochu- postawiĺem ba ròżnorodność).

Jeśli chodzi o ilość.... tu jest już za dużo zmiennych aby odpowiedzieć w jednym zdaniu (ile skały, jaka skała, obsada karmienie itp, itd.

po za tym to temat rzeka i dobry temat na jakąś pracę co najmniej magisterską:D

Edytowane przez Arek77 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje kulki maxspect oraz węgiel aktywowany. Mam zaledwie 10L jak ilość będzie ok, czy da się przesadzić z ilością mediów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, qni napisał:

Planuje kulki maxspect oraz węgiel aktywowany. Mam zaledwie 10L jak ilość będzie ok, czy da się przesadzić z ilością mediów?

Ja w takim akwarium utrzymanie parametròw oparłbym o podmiany ( 2l na tydzień) i filtrację chemiczno- mechaniczną... gąbka z węglem aktywnym (tzw carbogąbka) plus wata. Biologię zostawiłbym skale włożonej do zbiornika (jak najlepszej). 

No ewentualnie parę podstawek do pod korale z maxpecta (to samo co kulki tylko mniejsze)jeśli się zmieszczą do panela

Edytowane przez Arek77 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem o 3 kulkach co wg producenta daje 3kg skały. to chyba nie będzie jakaś przesada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, qni napisał:

Myślałem o 3 kulkach co wg producenta daje 3kg skały. to chyba nie będzie jakaś przesada

Nie, z powierzchnią dla bakterii wg mnie nie da się przesadzić..... pod warunkiem, że cała powierzchnia będzie miała odpowiedni przepływ. 

A wracając do kulek.... w Twoim akwarium przepływ wody może nie być w stanie przepchać wodę przez cały przekrój kulki.... można wykorzystać podstawki do korali z tej samej firmy (wykonane z tego samego nateriału) lub kilka " plasterków z bloczka maxpecta.

Osobiście bym poszedł w Matrix lub live bio fill bo są drobniejsze i woda łatwiej dotrze do środka takiego "kamyczka".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Arek77 napisał:

Osobiście bym poszedł w Matrix lub live bio fill bo są drobniejsze i woda łatwiej dotrze do środka takiego "kamyczka".

Dokładnie.

Chociaż moim zdaniem przy takim litrażu to i 50% podmiany co tydzień dałoby efekt.

Dodatkowo odświeżanie kolonii bakterii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmienia to moje plany ale tak też zrobię, wsadzę matrix. dzięki za radę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.