Jump to content
Sign in to follow this  
vitowwy

Błazenek - pomocy !

Recommended Posts

Witam, 

Mam w akwarium dwa błazenki. Wróciłem dzisiaj z pracy i zobaczyłem, że jeden z błazenków w akwarium juz jest bardzo słaby. Pływał na boku, drugi go troche ganiał i podskubywal. Przełożyłem tego słabszego do wiadra z wodą, cały czas zyje ale jest na powierzchni wody. Dodam że ten błazenek ma 13 lat, razem z drugim błazenek w jednym zbiorniku siedzą ponad 3 lata. Co robić ?? Czy to już ostatnie podrygi tej rybki ? Czy da się ją jeszcze jakoś uratować ? Z góry bardzo dziękuje za pomoc. 

54 minuty temu, vitowwy napisał:

Witam, 

Mam w akwarium dwa błazenki. Wróciłem dzisiaj z pracy i zobaczyłem, że jeden z błazenków w akwarium juz jest bardzo słaby. Pływał na boku, drugi go troche ganiał i podskubywal. Przełożyłem tego słabszego do wiadra z wodą, cały czas zyje ale jest na powierzchni wody. Dodam że ten błazenek ma 13 lat, razem z drugim błazenek w jednym zbiorniku siedzą ponad 3 lata. Co robić ?? Czy to już ostatnie podrygi tej rybki ? Czy da się ją jeszcze jakoś uratować ? Z góry bardzo dziękuje za pomoc. 

Prawdopodobnie został poturbowany przez "partnera". Masz panel lub sump?

Jeśli tak to go tam umieśc....może dojdzie do siebie.

Jak w wiaderku to i natleniaj wodę, temu biedak pływa pod powierzchnią wody.

Może być mało tlenu w wodzie, masz brzęczek? Lub dolewaj wody z akwarium i odlewaj , aby ją mieszać. 

długo i tak wiadro to nie receptura, może w sumpie odzielic kratką, trzeba działać..

Godzinę temu, vitowwy napisał:

błazenek ma 13 lat

W tym też możesz dopatrywać się odpowiedzi. Natlenienie i spokój... obserwacja jeśli nie będzie poprawy.

Śmierć bywa humanitarnym wybrnięciem z sytuacji - jako że ryba była szmat czasu z Tobą to poczytaj o humanitarnym ukojeniu ostatnich chwil ryby np olejkiem goździkowym...

Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.