katani Zgłoś Napisano 17 Marca 2021 2 godziny temu, Pawel7811 napisał: Informowałem o akwarium morskim. Wielokrotnie prosiłem o zdj. stelaża, obudowy, sumpa. Sumpa musiałem sam zaprojektować, bo nie mieli o tym pojęcia. Tak z czystej ciekawości, i całkowicie bez złośliwości zapytam. Zakładam, że porywając się na tej wielkości akwarium dowiedziałeś się, ile kosztuje utrzymanie i budowa akwarium morskiego. Zakładam również, że cię stać na taką nietanią zabawkę. A biorąc pod uwagę, że nawet rozważałeś 3x większe, to można mówić nie o nietaniej zachciance a o luksusowym cacku. Mając powyższe na uwadze nie za paliła ci się lampka, że zamawiasz akwarium morskie w firmie, która sama ci powiedziała, że o akwarystyce morskiej ma takie pojęcie jak ja o załogowych lotach na Marsa? A poważnie to uważam, że powinieneś wziąć od razu prawnika i pisać do nich pisma oficjalne a nie załatwiać przez telefon. Odstapienie od umowy, niewykonanie powierzonej pracy (brak hydrauliki i reszta brakujących elementów), błędy w sztuce. I jeśli dojdzie do sądu to biorąc pod uwagę to, że firma reklamuje się przez FB to żądałbym w ramach zadoścuczynienia umieszczenia sprostowania na stronie FB, że firma nierzetelnie wykonała akwarium, nie chciała uznać reklamacji, nie ma doświadczenia w klejeniu i wykonywaniu akwariów morskich. PS. Trzymam kciuki, że się wszystko się dobrze skończy i będziesz miał swoje akwarium morskie. To fajne hobby, polecam. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel7811 Zgłoś Napisano 17 Marca 2021 12 minut temu, katani napisał: Tak z czystej ciekawości, i całkowicie bez złośliwości zapytam. Zakładam, że porywając się na tej wielkości akwarium dowiedziałeś się, ile kosztuje utrzymanie i budowa akwarium morskiego. Zakładam również, że cię stać na taką nietanią zabawkę. A biorąc pod uwagę, że nawet rozważałeś 3x większe, to można mówić nie o nietaniej zachciance a o luksusowym cacku. Mając powyższe na uwadze nie za paliła ci się lampka, że zamawiasz akwarium morskie w firmie, która sama ci powiedziała, że o akwarystyce morskiej ma takie pojęcie jak ja o załogowych lotach na Marsa? A poważnie to uważam, że powinieneś wziąć od razu prawnika i pisać do nich pisma oficjalne a nie załatwiać przez telefon. Odstapienie od umowy, niewykonanie powierzonej pracy (brak hydrauliki i reszta brakujących elementów), błędy w sztuce. I jeśli dojdzie do sądu to biorąc pod uwagę to, że firma reklamuje się przez FB to żądałbym w ramach zadoścuczynienia umieszczenia sprostowania na stronie FB, że firma nierzetelnie wykonała akwarium, nie chciała uznać reklamacji, nie ma doświadczenia w klejeniu i wykonywaniu akwariów morskich. PS. Trzymam kciuki, że się wszystko się dobrze skończy i będziesz miał swoje akwarium morskie. To fajne hobby, polecam. Tak, z kosztów zdawałem sobie sprawę. Z innych problemów, które mnie jeszcze czekają również. Całe piękno tego hobby to rozwiązywanie problemów, zdobywanie wiedzy itd. Gdybym chciał na "gotowo" to łatwiej wyświetlić film na TV o akwarystyce morskiej. To nie to samo. Firmie zleciłem jedynie wykonanie zbiornika, stelaż, hydraulikę, obudowę. Nie oczekiwałem od nich pomocy w zakresie wiedzy, uruchomienia zbiornika. Oczekiwałem jedynie rzetelnego zrealizowania zamówienia (solidny stelaż, prosty, estetyczny zbiornik). Teraz zamiast radości z zalewania, dojrzewania zbiornika itd będę miał walkę o reklamację. Zamiast przyjemności same problemy. Mam korespondencje mailową. Kontaktowałem się już z Rzecznikiem Praw Konsumenta. Sprawa oczywiście trafi do sądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 17 Marca 2021 Mam podobnie grubą spoine tyle że na dnie wiec to pewnie nie problem. Spoiny najczęściej puszczają w narożnikach od góry... Tu widzę brak wzmocnień w narożnikach wiec jest ryzyko że się kiedyś rozejdzie. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 23 Marca 2021 W dniu 17.03.2021 o 11:01, Beti napisał: Luft, czyli muszę sprzedać szybko zbiornik. ? Wykonanie zbiornika dużego z dodatkowymi górnymi i dolnymi wzmocnieniami w kolo akwarium łącznie z zastrzałami wytrzyma raz dłużej jak na tym czarnym silikonie. Przecież to jakiś absurd...że mam się bać że się rozczelni na bezbarwnych silikonach w taki sposób zrobiony jak opisuje na moim przykładzie. Co do Pawła, uważam aby wodę zlać i reklamować zbiornik jak szybko się tylko da. Beti rób co chcesz zrobilaś dodatkowe wzmocnienia wiec nie ma co się emocjonować z każdym rokiem ucze się i dowiaduje czegoś nowego. Pewnie, że transparentny sylikon podoba mi sie bardziej. Ale że jestem osobą leniwą/zabieganą wybieram rozwiązania praktyczniejsze niż ładniejsze. Jakbym zmieniał zbiorniki co 2-4 lata to pewex. A że zmieniłem po 8 latach... a w tym czasie widziałem kilka przestrog to teraz mam czarny ... pozdro Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel7811 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2021 Witam, Sprawa reklamacji została zakończona. Po nieudanej próbie usunięcia usterek Firma AQUADEBO odebrała zestaw oraz zwróciła pieniądze. Pomijając kwestie straty czasu, piasku, wody - sprawa zakończona polubownie "pozytywnie". Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2021 10 minut temu, Pawel7811 napisał: Witam, Sprawa reklamacji została zakończona. Po nieudanej próbie usunięcia usterek Firma AQUADEBO odebrała zestaw oraz zwróciła pieniądze. Pomijając kwestie straty czasu, piasku, wody - sprawa zakończona polubownie "pozytywnie". Pozdrawiam, I jakie dalsze plany akwarystyczne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel7811 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2021 Zamawiam nowy zbiornik. Mam jeszcze chwile na decyzje odnośnie wymiarów. Zastanawiam się nad 225/80/65 lub 225/90/65. Kwestie oswietlenia, cyrkulacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2021 1 minutę temu, Pawel7811 napisał: Zamawiam nowy zbiornik. Mam jeszcze chwile na decyzje odnośnie wymiarów. Zastanawiam się nad 225/80/65 lub 225/90/65. Kwestie oswietlenia, cyrkulacji. Z perspektywy małego akwarium które raz powiększałem, powiem tak powierzchnia dna > wysokość. Szedłbym w ten drugi wymiar jak masz miejsce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel7811 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2021 1 minutę temu, sith114 napisał: Z perspektywy małego akwarium które raz powiększałem, powiem tak powierzchnia dna > wysokość. Szedłbym w ten drugi wymiar jak masz miejsce Tak, tylko później, żeby coś pogrzebać w środku trzeba tam prawie włazić. Ponadto zastanawiam się na stelażem aluminiowym anodowanym z profili 40x40mm v-slot. Stelaż na 12 nogach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) 7 minut temu, Pawel7811 napisał: Tak, tylko później, żeby coś pogrzebać w środku trzeba tam prawie włazić. Ponadto zastanawiam się na stelażem aluminiowym anodowanym z profili 40x40mm v-slot. Stelaż na 12 nogach. Szczerze czy 80 czy 90 cm zabawa będzie podobna. Kiedyś słyszałem od kogoś z dużym baniakiem, ze lepiej zrobić ciut większy i nauczyć się operować chwytakiem niż zrobic na styk i walczyć końcami palców Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel7811 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2021 Będzie stał przy ścianie, wiec nie wiem czy ma to aż takie znaczenie (w sensie głębokości) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach