klocek1973 Report post Posted April 18, 2021 Witam wszyskich serdecznie ponownie :-) .Jutro odbieram zbiorniczek 190x60x60 i szko pod sumpa 150x50x50 szyby w nim sam bede wklejal. Zerkneli byscie czy dobrze tego sumpa zaplanowalem pod ten zbiorniczek i co ewentualnie byscie zmienili .Odpienicz o wymarach 25x25 i tez zastanawiam sie czy pod niego nie za waska bedzie ta komora o szerokosci 30 cm .ps przetraszam za bazgroly na kartce :-) Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
boo12 Report post Posted April 18, 2021 Przy takim powklejaniu, będziesz miał 25 cm w komorze z pompą na mój rozum, ponadto bardzo niewygodną konstrukcję sobie stworzyłeś trzeba było zrobić wysokość szkła na 35 cm znacznie fajniej by się to obsługiwało, a zbiornik dolewki zrobić osobno Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted April 18, 2021 26 minut temu, klocek1973 napisał: Witam wszyskich serdecznie ponownie :-) .Jutro odbieram zbiorniczek 190x60x60 i szko pod sumpa 150x50x50 szyby w nim sam bede wklejal. Zerkneli byscie czy dobrze tego sumpa zaplanowalem pod ten zbiorniczek i co ewentualnie byscie zmienili .Odpienicz o wymarach 25x25 i tez zastanawiam sie czy pod niego nie za waska bedzie ta komora o szerokosci 30 cm .ps przetraszam za bazgroly na kartce :-) Pozdrawiam A nie lepiej zrobić trochę wyższe przegrody tak aby poziom wody był ok 32-35 cm ? Zawsze to więcej wody w obiegu a odpieniacz można podnieść. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cheilon Report post Posted April 18, 2021 Ja mam 35cm poziom wody, a odpieniacz stoi sobie na czymś takim: Quote Share this post Link to post Share on other sites
klocek1973 Report post Posted April 18, 2021 Kurcze 35 cm i oddzielna dolewke ale 40cm zostanie na szpargaly balingi itd a sterlarz wysoki na 90cm wiec pomyslalem ze na 50 cm bedzie ok :-) a reszta tych przgrodek ok ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted April 18, 2021 4 minuty temu, klocek1973 napisał: reszta tych przgrodek ok ? A co na spływie będzie? Skarpeta? Rollermat? Quote Share this post Link to post Share on other sites
klocek1973 Report post Posted April 18, 2021 Skarpeta Quote Share this post Link to post Share on other sites
Steron Report post Posted April 18, 2021 (edited) też jestem za tym żeby dolewka była osobno. Dałbym też szerzej na odpieniacz tak do 35cm. Masz bardzo podobny sump do mojego. Mam u siebie na odpieniacz 30cm i taki Twistman 200 ext jest prawie na styk. Nie wiem co tam u ciebie będzie pienić ale lepiej mieć zapas. Nie podnosiłbym poziomu wody w sumpie. Pamiętaj że sump musi przyjąć to co zleci po wyłączeniu prądu. Mam identyczną wysokość przegród i jest cicho. Zmieniłbym jeszcze szerokość przegrody w bubblestop z 4 na 6cm. Szkło każdej przegrody będzie mieć pewnie z 0,5cm co ci ją jeszcze zwęzi i będzie problem władować tam kulki maxpecta lup siporax. Edited April 18, 2021 by Steron (see edit history) Quote Akwarium: za małe Share this post Link to post Share on other sites