norbi2222 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2021 Godzinę temu, dadario napisał: Panowie, a ktoś stosował wodorotlenek strontu do suplementacji tego pierwiastka? Powiedział bym dwa w jednym. Lekko podbijane pH i dodawany stront. Myślę, że podawane ilości nie będzie miała żadnego wpływu na pH. Ponadto nie widzę przeciwskazań. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2021 40 minut temu, norbi2222 napisał: Ponadto nie widzę przeciwskazań. No ja widzę takie: -konieczne większe środki ostrożności niż przy chlorku -bardzo słabo rozpuszczalny -podbija też KH, więc komplikuje bilans -wymagania co do sposobu podania (silny przepływ, małe dawki) i ryzyko lokalnego strącania węglanów. Wg mnie nie ma co kombinować w tym kierunku 9 godzin temu, katani napisał: Sonda poprawnie podaje wynik. Ale jutro sprawdzę i napiszę. Chodzi o to, że tak wysokie pH raczej już miało by wyraźny negatywny wpływ na życie w akwarium. Pewnie też zaczęły by się strącać węglany, szczególnie w miejscu podawania płynów przez dozownik. Ale jeśli wszystko jest ok, to wynik może być zawyżony. Mój chiński miernik np ostatnio pokazał po południu 8.5-8.6, co jest dla mnie sygnałem, że trzeba go wyczyścić (jest stale w akwarium) i skalibrować. Po tym wynik był już 8.3, czyli zgodnie z oczekiwaniami. Taka standardowa przypadłość, że już nawet nie zastanawiam się, tylko widząc dziwnie wysoki wynik - serwisuję miernik. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2021 5 godzin temu, Słony leszcz napisał: No ja widzę takie: -konieczne większe środki ostrożności niż przy chlorku -bardzo słabo rozpuszczalny -podbija też KH, więc komplikuje bilans -wymagania co do sposobu podania (silny przepływ, małe dawki) i ryzyko lokalnego strącania węglanów. Wg mnie nie ma co kombinować w tym kierunku Przy tych ilościach, które byłyby podawane to domowymi testami byś tego nie zweryfikował. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2021 (edytowane) 25 minut temu, norbi2222 napisał: Przy tych ilościach, które byłyby podawane to domowymi testami byś tego nie zweryfikował. Tzn wpływu na KH? Masz rację. Ale pozostałe niedogodności pozostają. Chlorek rozpuszczasz i dozujesz bez specjalnych problemów, natomiast wodorotlenek już jest trochę upierdliwy, więc po co? Ps. Wodorotlenek strontu chętnie wiąże CO2 z powietrza, tworząc SrCO3, więc jego przechowywanie też będzie kłopotliwe. Edytowane 10 Czerwca 2021 przez Słony leszcz (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2021 W dniu 10.06.2021 o 00:20, katani napisał: Sonda poprawnie podaje wynik. Ale jutro sprawdzę i napiszę. Sprawdziłem dzisiaj elektrodę. Pomiar w akwarium rano był 8.54. W płynie 9.00 pokazywało 9.11, w 7.00 7.12. Po kalibracji 8.44 Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach