AAxxeell Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2021 Witam. Gdzieś w necie przez przypadek trafiłem na fajny opis leczenia Euphylii i innych korali tym antybiotykiem ale niestety nie zapisałem sobie tego linku a teraz nie mogę znaleź. Może ktoś z was miał z tym styczność?? Bardzo będę wdzięczny za wszelkie wskazówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2021 30 minut temu, AAxxeell napisał: nie zapisałem sobie tego linku Ten artykuł? Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AAxxeell Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2021 niestety to nie ten. Ten widziałem ale inny gdzieś mi się mignął. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinekk Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2021 Cytuj ., Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AAxxeell Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2021 i to jest chyba to Dzięki wielkie. A jest tu ktoś co taką kurację stosował?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2021 R2R cyproflaksacyna powyżej temat, osobiście nie korzystałem jedynie erytromycyna i dipowanie z różnym skutkiem i na różne infekcje. Niemniej cyproflaksacyna jest antybiotykiem o cholernie szerokim spektrum, być może, przy opisanej przez gościa dawce nie rozwali całej populacji pożytecznych bakterii... ale dawkę łatwo przekroczyć, łatwo się pomylić. Jeśli problem nie jest szeroki i nie dotyka wielu euphylli pewnie pokusiłbym się o dipowanie korala w większym stężeniu i poza akwarium. Nie będzie to jednak genialnym rozwiązaniem bo bakteria odpowiedzialna za start BJD dalej będzie obecna w systemie. Warto wiedzieć, że BJD rozwija się bardzo szybko i w kilka dni od objawów potrafi zabrać korala, nie zawsze to jest BJD i wtedy warto pomyśleć o dipowaniu zakażonych sztuk, bo ich infecja moze wynikać z uszkodzenia tkanki, a nie obecności mocnych patogenów w wodzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romi Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2021 Stosowałem tą kurację jest skuteczna pod warunkiem powtórzenia.W odpowiednio przestrzeganych dawkach jest niegroźna dla zwierząt w akwarium.Wysłane z mojego CPH2025 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AAxxeell Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2021 4 godziny temu, romi napisał: Stosowałem tą kurację jest skuteczna pod warunkiem powtórzenia. W odpowiednio przestrzeganych dawkach jest niegroźna dla zwierząt w akwarium. Wysłane z mojego CPH2025 przy użyciu Tapatalka Możesz mi więcej opowiedzieć o tym? Jakie dawki i co ile? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romi Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2021 Powyżej kolega Sagerrak1 wrzucił link do strony z tym experymentalnym leczeniem.Ja się zastosowałem dokładnie do tych dawek i czasu stosowania a powtórkę zrobiłem po około miesiącu za każdym po leczeniu wymienilem 30,% wody i oczywiście dałem węgieł aktywny plus dawka nowych bakterii.Oczywiście na czas leczenia usunąłem wszystkie absorbery. Żadne zwierzę nie ucierpiało.Karmienie ograniczyłem na czas leczenia.Oczywiście tak jak autor tego experymentu piszę że każdy to robi na własne ryzyko. Wysłane z mojego CPH2025 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AAxxeell Zgłoś Napisano 6 Lipca 2021 czy stosowaliście Ciprofloxacinum dla ryb jak w opisie czy lek z apteki dla ludzi?? Ma to jakieś znaczenie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach