Bartus1928 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2021 (edytowane) Witajcie! 5 miesięcy temu kupiłem 130l akwarium morskie. Po przewiezieniu go do siebie i uruchomieniu stwierdziłem, ze poprzedni właściciel sporo go zaniedbał. Pompa praktycznie nie działała wiec wymieniłem ja na AQN N-RMC 2000 POMPA OBIEGOWA . Sump był pusty nie licząc odpieniacza. Dorzuciłem Maxspect Bio-Media Nano-Tech Bio-Sphere 1kg ,SEACHEM PURIGEN 100ML NO2 NO3 NH4, ROWA phos i węgiel aktywny. PO4 na starcie było 2,03- spadło do 0,5 i nie drgnie niżej. No3 na starcie 100, spadło do 50 i stoi. Jak narazie nic z akwarium nie padło nie licząc calutrea, które odpadają od szkieletu. Chciałbym doprowadzić do prawidłowych parametrów, tylko potrzebuje jak się za to zabrać? Edytowane 3 Lipca 2021 przez Bartus1928 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas79 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2021 tam nie miały gdzie bakterie się osiedlać, skoro w sumpie nic nie było skały wiele nie ma ja bym tam dolał bakterie i czekał po co Ci ten węgiel w sumpie ? purigen generalnie go zastępuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartus1928 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2021 tam nie miały gdzie bakterie się osiedlać, skoro w sumpie nic nie było skały wiele nie ma ja bym tam dolał bakterie i czekał po co Ci ten węgiel w sumpie ? purigen generalnie go zastępuje Podpowiesz jakie bakterie kupić i jak je dozować? Czy coś takiego: Zobacz ofertę: SEACHEM STABILITY 100ml BAKTERIE NA START AKWARIUM https://allegro.pl/oferta/seachem-stability-100ml-bakterie-na-start-akwarium-7150577092 Zda egzamin? I czy dozować to w takich ilościach jak do nowego zbiornika czy nie bardzo? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas79 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2021 zda egzamin - ja używam od bardzo dawno stability - i w słodkich i teraz w solniczce raz na czas, jak mi się przypomni to mam jeszcze probidio kilka ampułek (też bardzo chwalone) z tego co kojarzę stability ma w sobie pożywkę, probidio nie - ale to sobie poczytasz, bo głowy nie daję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2021 12 godzin temu, Bartus1928 napisał: SEACHEM PURIGEN 100ML NO2 NO3 NH4, ROWA phos i węgiel aktywny. PO4 na starcie było 2,03- spadło do 0,5 i nie drgnie niżej. No3 na starcie 100, spadło do 50 i stoi. A kiedy zkienialeś purigen i Rowaphos? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas79 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2021 (edytowane) purigen z NO3 cudów nie zrobi i nie jest to złoty środek można sobie nim niewielkie korekty robić, ale nie ze 100 do 0 takie są przynajmniej dość długie doświadczenia z nim (głównie słodkie) - ale jest przekozak na klarowność wody ----ale fakt, faktem warto by zerknąć jaki ma kolor, bo leżakował w wysokich stężeniach jak w baniaczku jest czysto to mi wytrzymywał i po 5-6 miesięcy Edytowane 4 Lipca 2021 przez lukas79 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartus1928 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2021 Purigen i rowaphos są świeże Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2021 (edytowane) Jeśli Rowa jest świeża to musi pochłaniać PO4 więc cierpliwości. Jeśli chodzi o azotany to tutaj musisz zdać się na biologię lub/i podmiany. Myślałeś o zastosowaniu jakiejś metody probiotycznej? Np VSV? Edytowane 4 Lipca 2021 przez Arek77 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas79 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2021 stability ma pożywkę (sprawdziłem właśnie), więc lanie wódki to raczej odpada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 16 Lipca 2021 czy to jest stan faktyczny akwarium z fotki sory kupiłeś szambo i teraz szamańskie rady 1 co chcesz trzymać jakie korale i rybki 2 jaka filtracja w sumpie 3 ile światła i jakie 4 cyrkulacja 5 jaki obieg ile ma pompa 6 co to za skała 7 jaka sól i prosze o odpowiedz Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cherrybloss Zgłoś Napisano 17 Lipca 2021 13 hours ago, akvarius said: sory kupiłeś szambo i teraz szamańskie rady 1 co chcesz trzymać jakie korale i rybki 2 jaka filtracja w sumpie 3 ile światła i jakie 4 cyrkulacja 5 jaki obieg ile ma pompa 6 co to za skała 7 jaka sól i prosze o odpowiedz Jak zwykle na nano reef wsparcie i pomocna dłoń heh. Dołóż sobie life bio fil od AF, odsysaj systematycznie ten żwir tylko delikatnie, rob podmiany 1 x w tygodniu 20 % i czekaj. Będzie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Razor1410$ Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2022 (edytowane) Witam,nie rozumie dlaczego w sumpie nie ma ceramiki dla osadzenia się bakterii?wsadź np.Maxspect Nano Tech Bio Spheres...2 razy więcej jak przewiduje instrukcja. I dodaj dobre bakterie, ja polecam Fauna Marin...Bacto Blend+Bacto Therapy razem.Dopiero po nich uzyskałem zadawalające parametry Po4-0.03,No3-1-5... Edytowane 16 Stycznia 2022 przez Razor1410$ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach