Pol4566 Zgłoś Napisano 14 Września 2021 Dostałem wyniki mojego pierwszego testu ICP jednak wartość Cynku wynosi 44 zastanawiam się czy to możliwe jeśli tak gdzie szukać przyczyn, dodam że mam pewne problemy w zbiorniku ale ten z wartością Cynku jest zapewne największy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 14 Września 2021 12 minut temu, Pol4566 napisał: Dostałem wyniki mojego pierwszego testu ICP jednak wartość Cynku wynosi 44 zastanawiam się czy to możliwe jeśli tak gdzie szukać przyczyn, dodam że mam pewne problemy w zbiorniku ale ten z wartością Cynku jest zapewne największy. W pierwszej kolejności przejrzyj swój system - czy po drodze nie ma czegoś metalowego (np jakaś opaska, lutowane zwisające kabelki). Potem sprawdź RODI (TDS), następnie cyrkulatory i pompy pod kątem przetarych izolacji - może coś znajdziesz. Następne ICP zrób wraz wodą z osmozy. Powodzenia w śledztwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pol4566 Zgłoś Napisano 15 Września 2021 20 godzin temu, Arek77 napisał: W pierwszej kolejności przejrzyj swój system - czy po drodze nie ma czegoś metalowego (np jakaś opaska, lutowane zwisające kabelki). Potem sprawdź RODI (TDS), następnie cyrkulatory i pompy pod kątem przetarych izolacji - może coś znajdziesz. Następne ICP zrób wraz wodą z osmozy. Powodzenia w śledztwie. Dzięki za odpowiedź. RODI od pewnego czasu mierze regularnie (TDS) wynik 000 Znalazłem prawdopodobna przyczynę i jest to jeden z falownikow małe pęknięcia na obudowie, więc puki co wyleciało to że zbiornika i testuje to moim prymitywnym sposobem czy to na pewno aby był ten falownik. Jednak mam pytanie w jaki sposób nie licząc podmian jestem w stanie usunąć Cynk że zbiornika? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
berklej Zgłoś Napisano 16 Września 2021 pytanie jaką sól stosujesz.? Ja w sytuacjach pojawienia się niechcianych metali stosuje Kordon NovAqua Cytuj początek 300 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 17 Września 2021 W dniu 15.09.2021 o 18:30, Pol4566 napisał: Dzięki za odpowiedź. RODI od pewnego czasu mierze regularnie (TDS) wynik 000 Znalazłem prawdopodobna przyczynę i jest to jeden z falownikow małe pęknięcia na obudowie, więc puki co wyleciało to że zbiornika i testuje to moim prymitywnym sposobem czy to na pewno aby był ten falownik. Jednak mam pytanie w jaki sposób nie licząc podmian jestem w stanie usunąć Cynk że zbiornika? Też miałem 000 na tds w RODI a cynk przekroczony, z resztą krzem tak samo. Tds nie wszystko wyłapuje- od taki dylemat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pol4566 Zgłoś Napisano 19 Września 2021 W dniu 16.09.2021 o 21:06, berklej napisał: pytanie jaką sól stosujesz.? Ja w sytuacjach pojawienia się niechcianych metali stosuje Kordon NovAqua Dzięki za odpowiedź stosuje H2Ocean pro W dniu 17.09.2021 o 15:35, Margolee napisał: Też miałem 000 na tds w RODI a cynk przekroczony, z resztą krzem tak samo. Tds nie wszystko wyłapuje- od taki dylemat. No nie jest zbyt dobra informacja niestety A mój test falownika który zalałem rodi w słoiku po paru dniach wykazuje 019 TDS więc liczę że to to, puki co większe podmiany i obserwacja i za jakiś czas kolejne ICP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 19 Września 2021 W dniu 16.09.2021 o 22:06, berklej napisał: pytanie jaką sól stosujesz.? Ja w sytuacjach pojawienia się niechcianych metali stosuje Kordon NovAqua W jaki sposób go stosujesz?Masz to w sumpie, czy w puszcze jak węgiel w filtrze rodi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
berklej Zgłoś Napisano 19 Września 2021 Kordon NovAqua to jest płyn który po wlaniu do wody natychmiast wiąże i wytrąca metale ciężkie. http://www.kordon.com.pl/product_info.php/products_id/31 Cytuj początek 300 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach