palaeo Zgłoś Napisano 14 Października 2021 Dzien dobry, W ciagu ostatnich kilku dni moja Caulastrea zachorowala - z kilku polipow zaczela odpadac tkanka, ale co dziwne, pozostale polipy pompuja sie, pobieraja pokarm i wyglada, jakby im nic nie dolegalo. Co moglo sie stac? Moje parametry to Ca 430, KH 7.3, PO4 0.13, NO3 5, temp. 24.8-25.2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewy1355 Zgłoś Napisano 14 Października 2021 Brak jodu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 14 Października 2021 1 godzinę temu, palaeo napisał: Dzien dobry, W ciagu ostatnich kilku dni moja Caulastrea zachorowala - z kilku polipow zaczela odpadac tkanka, ale co dziwne, pozostale polipy pompuja sie, pobieraja pokarm i wyglada, jakby im nic nie dolegalo. Co moglo sie stac? Moje parametry to Ca 430, KH 7.3, PO4 0.13, NO3 5, temp. 24.8-25.2. U mnie tak się działo z pojedynczymi główkami które były w cieniu. Polipy w górnej części rozrastały się, i zacieniały dolne główki. Dolne główki tak jak by pękały, fragmenty wisiały przez jakiś czas na tkance a potem odpadały. Po odpadnięciu nie zmieniały swojego koloru przez długi czas, czyli nie była to sprawa bakteryjna. Wyglądało to podobnie jak u Ciebie. Obecnie korala podzieliłem na 5 kawałków i rośnie bez problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
palaeo Zgłoś Napisano 14 Października 2021 Dzieki za podpowiedzi! Jod suplementuje; dawno nie badalem poziomu, ale wszystkie inne korale sa w bardzo dobrym stanie. Sadze, ze to, co pisze Arek77 moze byc dobra diagnoza, bo rzeczywiscie te glowki sa w dolnej czesci kolonii (rosnie nieco ukosnie) i otrzymuja mniej swiatla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
odan Zgłoś Napisano 14 Października 2021 U mnie to podobnie wygląda, są miesiące kiedy potrafi się kilka główek oderwać, zawsze tych najbardziej zacienionych jak też pisał Arek. Robię z tego szczepki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 14 Października 2021 2 godziny temu, Arek77 napisał: U mnie tak się działo z pojedynczymi główkami które były w cieniu. Polipy w górnej części rozrastały się, i zacieniały dolne główki. Dolne główki tak jak by pękały, fragmenty wisiały przez jakiś czas na tkance a potem odpadały. Po odpadnięciu nie zmieniały swojego koloru przez długi czas, czyli nie była to sprawa bakteryjna. Wyglądało to podobnie jak u Ciebie. Obecnie korala podzieliłem na 5 kawałków i rośnie bez problemów. U mnie było podobnie, główki od spodu się łamały i "ściekały" na dno. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach