Skocz do zawartości
aaguda

Przesiadka na nowy zbiornik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przyszedł czas by pomyśleć o przesiadce na nowe nico większe akwarium. Nie będzie to jakaś spektakularna zmiana ale nowy projekt chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu. Obecne akwarium ma wymiary 110x50x55 z kominem wewnętrznym w prawym tylnym rogu. Sprzęt na którym pracuje to:

·        Lampa - Orphek Atlantic V4

·        Popma obiegowa – Jebao DCP 5000

·        Cyrkulatory – Jebao – SOW-8 i OW-10 (akwarium) i dwa OW-10  w sumpie

·        Odpieniacz Deltec 1000ix

·        Agregat glonowy Tunze 3181  

·        Doser AT-1 Plus v2

·        Grzałka Aquael Ultra Heater 2x150Watt

Moje nowe akwarium będzie miało wymiary 140x60x55 ( na tyle mogę sobie pozwolić jak widać na załączonym zdjęciu)

Komin będzie zewnętrzny tylko nie wiem czy lepiej go zrobić na środku czy w jednym z narożników. Mam też pomysł by przestrzeń jaka się stworzy z tyłu akwarium ( bo mamy komin) wykorzystać jako zbiornik na dolewkę. Problemem jest tylko jak te boki później zamaskować

Jeżeli chodzi o sumpa to będzie on podobny do tego co mam. Jedyną różnicą będzie więcej przegród na kulki maxspecta, które są pozawieszane na uchwycie zakupionym na allegro by cała woda przepływała przez to złoże. I tak pierwsza komora to komora zrzutu w której woda przepływa przez rollermat zrobiony przez kolegę Paragona. Komora ta jednocześnie służy mi jako zbiornik do podmianki wody. Co tydzień zakręcam zawór zrzutu i odkręcam zawór  w komorze obok  . Włączam pompę i woda usuwana jest bezpośrednio do ścieków. Mam tam też grzałkę i cyrkulator. Po opróżnieniu zalewam to wodą RODI wsypuję sól, włączam cyrkulator i grzałkę. Po wymieszaniu i pogrzaniu włączam tą komorę znowu w obieg. W  drugiej komorze mam odpieniacz i agregat glonowy, potem przegroda z kulkami maxspecta, kolejna komora to złoże maxspecta no i ostatnia komora z pompą obiegową.

Co do sprzętu, który będę chciał zakupić do nowego zbiornika to:

·        Odpieniacz Maxspect JUMP MJ-SK 400

·        Pompa obiegowa Maxspect JUMP DC MJ-DC10K

·        Falownik Maxspect Jump Gyre MGF4K

Z oświetleniem mam największy problem. Zastanawiam się czy dokupić drugą lampę Orpeka czy może sprzedać tą i zakupić lampę hybrydową Ati Powermodule  4x54W + 3x75W LED. To była moja pierwsza lampa o której pomyślałem prawie 3 lata temu.

Jeżeli ktoś z Was pomoże mi rozwiązać dylemat będę zobowiązany.

Cenię sobie również wszelkie uwagi co do mojego projektu i chętnie posłucham co myślicie , z czym się zgadacie a co Wam się nie podoba.

Pozdrawiam

Artur

Akwarium.jpg

I jeszcze zdjęcie sumpa

sump.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w nowym baniaku miekkie i LPS czy myślisz coś o SPS, jak tak rozważyłbym ATI Hybrydę ale 6x54W 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, wiesz może czy ten Pan co tobie robił roller dalej się tym zajmuje i ewentualnie dac namiar na niego na pw? Z góry dziekuje:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Tadoris napisał:

A w nowym baniaku miekkie i LPS czy myślisz coś o SPS, jak tak rozważyłbym ATI Hybrydę ale 6x54W 

Nigdy nie myślałem o sps-ach ale do zeszłego miesiąca nie sądziłem ,ze będę miał też w domu ptaszniki a tu rachu ciachu i w sypialni mam 28 szt. i jeszcze 6 jest w drodze. Jestem w trakcie prac nad pomieszczeniem, w którym stoją już dwa regały przeznaczone na zbiorniki z krewetkami ( 9 zbiorników i osprzęt już mam kupione) i po drugiej stronie postawie jeden z terrariami. Trochę mało czau ale zima chyba wszystko już będę miał gotowe. Tak więc i z tymi sps-ami tez nigdy nie wiadomo.

Moja hodowla.jpg

9 godzin temu, Tester napisał:

Mam te lampę w wersji 8x 54w plus 3x led

Witam Dzięki za info . Mamy wspólnego znajomego Arka ze Szczecina zajmującego się transportem i nurkowaniem. Niedawno byli w Egipcie. Pozdrawiam

Godzinę temu, wojtas350 napisał:

Cześć, wiesz może czy ten Pan co tobie robił roller dalej się tym zajmuje i ewentualnie dac namiar na niego na pw? Z góry dziekuje:) 

Na You Tube możesz go znaleźć Ostatnio robił magazyn energii ale pokazał też swój rollermat Pozdrawiam

Odnośnie nowego zbiornika i nowej szafki marzy mi się cos takiego ale oczywiście na sprzęcie który sobie wymyśliłem. Zapomniałem napisać ,ze mam też PACIFIC SUN KH KORE 7TH KH LAB, kupiłem go jakiś czas temu ale nie zdążyłem uruchomić, poczeka na nowy zbiornik

szafka.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 hours ago, aaguda said:

Witam Dzięki za info . Mamy wspólnego znajomego Arka ze Szczecina zajmującego się transportem i nurkowaniem. Niedawno byli w Egipcie. Pozdrawiam

No proszę, jaki ten świat mały. Pozdrów go jak spotkasz :)

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Tester napisał:

No proszę, jaki ten świat mały. Pozdrów go jak spotkasz :)

Spoko przy najbliższej okazji Pzdr Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.