RoN_01 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2021 Cześć W tym roku w grudniu mija 5 lat od kiedy kupiłem sprzęt do obecnego akwarium. Za 3-4 miesiące będę się przeprowadzał i będę mógł sobie pozwolić na większe akwarium. W obecnym od początku się nie miesiłem ale tylko taki wymiar mogłem wstawić Doradźcie czy coś z tego sprzętu co mam mogę wykorzystać w nowym akwarium a jeśli tak to do akwarium o jakich wymiarach (litrach) maksymalnie mogę myśleć. Czy lepiej sprzedać całość i postawić nowe akwarium takie jak mi pasuje z nowym sprzętem. Głównie zależy mi lampie i odpieniaczu bo automatyczna dolewka czy pompy dozujące to przełożę. Pompy cyrkulacyjne dam raczej już nowe Nie ukrywam że wykańczam segment i trochę jednak na razie kasa idzie na inne wydatki aby jak najszybciej wykończyć i się przeprowadzić. Akwarium będzie prostokątne o szerokości minimum 55 cm Sprzęt nad którym się zastanawiam aby przenieść do nowego akwarium tak najbardziej to - Lampa Zetlight ZT 6600 200W - Odpieniacz Twistman OB 150 IN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2021 Najważniejsze to określić docelowy wymiar i obsadę... Twistman pociągnie 500L średnio zarybionej zupy pod LPS... Ale lampa tylko 240L pod LPS... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2021 Dokładnie tak jak Szymon pisał. Co do lampy mogę podpowiedzieć, że można próbować dołożyć niebieskie belki celem doświetlenia akwarium ( aby niekoniecznie kupować nową lampę ). Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RoN_01 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2022 Mam mały dylemat Wstępnie myślałem aby zrobić akwarium o długości 120cm i wykorzystać moja lampę led + dodać 2-3 świetlówki t5 54W ale tak z czasem pomyślałem że jak mam teraz 80cm to przesiadać się na 120cm nie wiele zyskam. Pojawił się pomysł aby przesiąść się na akwarium o długości 160cm i wykorzystać moją lampę + świetlówki t5 80w. Tylko że lampa Lampa Zetlight ZT 6600 200W ma 70 cm więc na środku świeciła by lampa + świetlówki a po bokach tylko tyle co z świetlówek i nie wiem czy nie będzie na środku za jasno a na bokach za ciemno Trochę chciałem wykorzystać lampę + t5 ale widzę że będzie chyba ciężko Inna opcją jest dokupienie drugiej takiej lampy ( w sumie 140cm ) i danie jej obok i będę miał na całej długości lampę led lub moją lampę dam na środku a po bokach kupić dwie mniejsze lampy ? Lampa ma 5 lat i nie wiem ile wytrzyma, jeszcze takim ostatnim rozwiązaniem sprzedanie tej lampy i kupienie nowej na cały zbiornik. Jakie rozwiązanie byście wybrali ? może wy macie jakiś pomysł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach